Den første store kvalitetsrødvin fra Douro DOC så dagens lys
helt tilbage i 1952, hvor Ferreiras daværende winemaker Fernando Nicolau de
Almeida sendte den første årgang af Barca Velha på gaden. I en del år var den
ret ene på markedet for kvalitetsvin, da de druer, som ikke blev brugt til
portvin, mest endte som billig bulkvin, hvis de da overhovedet blev plukket.
Men i 1990´erne begyndte der for alvor at ske noget på markedet og efter
årtusindeskiftet har vine fra Douro vundet stor popularitet – og det med god
grund.
En af pionererne fra den gang var Ramos Pinto, og faktisk
var det Fernandos søn, João Nicolau de Almeida, der stor bag, da han sammen med
den daværende direktør José António Ramos Pinto Rosas lancerede Duas Quintas.
Der skal ikke de helt store portugisiskkundskaber til at
gennemskue, at navnet betyder to vingårde, idet druerne netop er hentet fra to
af firmaets quintaer, Quinta de Ervamoira og Quinta dos Bons Ares. Begge ligger
i Douro Superior, men hvor den første er placeret lavt i Côa-dalen, ligger Bons
Ares langt højere oppe i 600 meters højde, ligesom jordbunden er præget af
henholdsvis skifferjord og granit. Der er altså tale om to forskellige terroir,
hvorfor druerne fra de to quintaer supplerer hinanden fint.
Duas Quintas blev lanceret i 1990 og har siden været Ramos
Pintos vigtigste brand på bordvinssiden, idet de også laver vin udelukkende baseret
på druer fra Quinta dos Bons Ares. Der laves tre forskellige udgaver: den
almindelige Duas Quintas, Reserva og Reserva Especial, hvor den sidste dog kun
findes i en rød udgave og i øvrigt er lavet på druer fra to andre quintaer, nemlig
Quinta do Bom Retiro og Quinta da Urtiga.
I forbindelse med en artikel i Din Vinguide om Douro DOC
havde jeg fire flasker Duas Quintas til prøvesmagning. Her er mine noter.
Duas Quintas Branco 2017: 50 % rabigato, 25 % arinto og 25 %
viosinho. Lys grøngul med let grønt skær. Citrus, pærer, græs og blomster. Dejlig
i munden, frisk, mineralsk og fin moden frugt, citrus, god syre og balance, pæn
lang frisk hale (89).
Duas Quintas Reserva Branco 2017: 86 % rabigato, 7 % arinto og 7 % viosinho. Grøngul
til gylden. Lidt afdæmpet, men flot næse med citrus, blomster og lidt dybere
toner som abrikos. Dejlig blød tekstur i munden med såvel friskhed som
frugtfylde, flot balanceret. En god madvin (91/92).
Duas Quintas Tinto 2016: Blend af typiske Douro-sorter herunder
45 % touriga nacional, 30 % touriga franca (30%). Mørk rubin, lilla kant. Vilde
bær, mørke kirsebær og brombær samt lidt mokka og chokolade, men også grønne
noter. Behagelig i munden med god frugt og fin syrebalance, godt med bløde
tanniner, mineralsk og krydret. Kan drikkes nu, men også gemmes nogle år (89/90).
Duas Quintas Reserva Tinto 2015: Blend af 55 % touriga
nacional, 38 % touriga francesa og 7 % tinta barca, lagret i 14 måneder på 1/3
store fade og 2/3 egefade. Mørk rubin, næsten uigennemsigtig, lidt lilla kant.
Dyb næse med mørke kirsebær, brombær, kaffe, lavendel og viol samt lidt sød
lakrids. På en gang kraftig og blød i munden, tør og mineralsk med mørke bær og
chokolade, krydret. dejlig kompleks, kraftige integrerede tanniner. En dejlig
vin, som sagtens kan udvikles sig i en del år (93).
Duas Quintas importeres af Østjysk Vinforsyning og
forhandles i Vinoble.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar