søndag den 18. august 2019

Vine med sjæl hos Wine & Soul – forårstur til Douro 5


Skal man fra Celeirós i den ene side af Pinhão-dalen og over til Vale de Mendiz på den anden side af floden, er der to muligheder. Man kan høre ad den lidt større vej hele vejen tilbage til Pinhão, krydse floden og så ind igen på den anden side. Eller man kan tage en lille smutvej ned gennem dalen og krydse floden. Den er smal, den er stejl, den er snoet og med brosten. To biler kan ikke køre forbi hinanden, så skulle der komme en modkørende, må den ene bakke og finde en vigeplads.
Den vej tog jeg efter at have overnattet på Casa das Pipas hos Quinta do Portal. Besøget næste morgen gjaldt nemlig Wine & Soul i Vale de Mendiz på den anden side af Pinhão-floden. 


Wine & Soul er skabt af ægteparret Jorge Serôdio Borges og Sandra Tavares, som begge er winemakere. Ud over Wine & Soul, som blev etableret i 2001, arbejder Jorge også for Quinta do Passadouro, og han er involveret i at lave vin i Dão i samarbejde med to andre dygtige winemakere fra Douro, Jorge Moreira og Francisco Olázabal. Det sker under navnet MOB, sammensat af deres efternavne. Sandra har en fortid som winemaker på Quinta Vale D. Maria og er i dag også ansvarlig for vinene på forældrenes vingård, Quinta de Chocapalha i regionen Lisboa.
Wine & Soul er så at sige deres fælles drømmeprojekt, hvor de står på egne ben, drager deres egne erfaringer og skaber vine med afsæt i det lokale terroir i Pinhão-dalen.
Det skete i første omgang med udgangspunkt i enkelte vinmarker herunder den ca. 90 år gamle Pintas, som blev købt i 2001 og har lagt navn til deres topvin. I 2005 ekspandere de og købte flere vinmarker, og i 2009 arvede de den gamle vingård Quinta da Manuella på 60 hektar, hvoraf 18 er med vin og ca. 40 med skov.


Sandra Tavares tager mig først en tur ud til Pintas, hvor det hele startede. Marken er sydvendt, går op til 450 meters højde og er udsat for en del vind. Druerne fra den øverste del af marken bruges til rødvine, mens den nederste del bruges til portvin. Der er mere end 30 forskellige druesorter i marken herunder en del touriga franca og tinta roriz. 
”For at bevarer de sorter og kloner, som er adapteret til stedet og klimaet, bruger vi de gamle planter til at pode nye rodstokke, når vi planter nyt. Vi nyplanter også blandede marker for at forsøge at genskabe de gamle marker fra før phylloxera,” fortæller Sandra Tavares.


80 % af Wine & Souls produktion er vin og 20 % portvin, hvor der laves såvel Vintage som 10 års Tawny. Men portvinen vil få mere opmærksomhed fremover, oplyser Sandra.
”Vi er ved at bygge lagret op og vil snart kunne udsende både Colheitas og ældre tawnies, ligesom vi har en 10 års dry white på vej.”


Fra Pintas kører vi til Quinta da Manuella. Undervejs passerer vi en del vinmarker under konstruktion, men også den megen skov på ejendommen.
”Vi ønsker at bevare skoven, da den er gavnlig for miljøet og for mikroklimaet. Træer og buske giver smag til vinen, fx pinjetræer, esteva og eukalyptus. Samtidig giver skoven højere fugtighed og køler. Mos holder fx på fugten,” begrunder Sandra.
Selve vingården er gammel og rustik. I en af bygningerne opbevares bl.a. gamle fade med portvin og yngre Colheitas. Vi smager fra et gammelt fad, som indeholder en af de portvine, der indgår i husets omkring 100 år gamle Tawny (VV), 5G, som er en hyldest til de fem generationer af Serôdio Borges familien, som har lavet og gemt portvinen.


Sandra Tavares fortæller, at parret har planer om at restaurere huset og på et tidspunkt slå sig ned på Quinta da Manuella. Men i første omgang skal der investeres i vinmarkerne.
De grønne druer er plantet længere oppe i højderne i baglandet. Og som andre winemakere i regionen ser hun store fremskridt på hvidvinsområdet.


”Fremgangen skyldes især bedre arbejde i vinmarken. Vi har nu mere viden om, hvor vi skal plante hvilke sorter. Tidligere blev hvide ikke plantet i højderne og ikke de bedste steder, da de udelukkende skulle bruges til hvid portvin, som ikke har var det mest prestigefyldte,” fortæller hun og peger på rabigato og viosinho, som vigtige sorter for henholdsvis syreniveauet og det aromatiske præg.
”Douro har et stort potentiale for at lave hvidvin med stor diversitet og friskhed med druer fra højderne, men vi skal finde de rigtige steder. Siden 2001 har vi kigget efter gode steder for hvidvin. Vi har lavet Guro Branco fra 2004 med druer fra otte forskellige vinmarker nær ydergrænsen for Douro, inden det bliver Trás-os-Montes,” fortsætter hun.
Guro er altså et blend på samme måde som Pintas er et field-blend fra den gamle mark. Wine & Soul har ikke enkeltdruevine i deres sortiment.
”Vores styrke er blend, så jeg tror det vigtigste for os er blive ved med at lave gode Douro-blends og ikke enkeltdrue vine. Jeg foretrækker fieldblends, da balancen er bedre, end hvis du blender det selv i kælderen,” fastslår hun. 


Tilbage i Vale de Mendiz liner Sandra Tavares en fin smagning op med vinene fra Wine & Soul. Følgende blev smagt:
Manuella Branco 2018: Field blend. Grøngul, lys. Fin aromatisk og frisk med blomster, mineraler og citrus. Frisk med citrus og frugt, ikke så kompleks, men ok fin i kategorien.
Guro Branco 2017: Gulgrøn, klar. Kompleks i næsen med moden frugt, bloster, lidt fersken, grapefrugt og lidt smørnoter fra fadet. Dejlig behagelig i munden, kompleks med frugt og florale noter, flot balance og fin balance mellem friskhed og fadnoter (92/93).
Manuella Tinto 2016: Field blend. Rubinrød. Frisk næse med røde kirsebær, jordbær og pinje. Frisk frugt i front, elegant og pænt med bløde tanniner.
Pintas Character 2016: Mørk rubin. Brombær og andre mørke bær. Fyldig i munden og flot struktur, bløde tanniner. Kan lagres med også drikkes nu.
Pintas 2016: Mørk rubin. Aromatisk med brombær og andre mørke bær, krydderier, mynte (esteva). Fylder hele munden med masser af frugt og stor kompleksitet, krydret, kraftige men bløde tanniner, stort potentiale. Flot vin, som dog har brug for nogle år til at blive afrundet (95).
Quinta da Manuella VV 2016: Rubin. Kompleks og spændende næse, mørke bær og lidt røde bær, florale noter. Fin frugt, elegant og mere burgundisk stil, elegante tanniner.


Senere under frokosten på Quinta do Passadouro blev endvidere smagt: Passadouro Branco 2018, Passadouro 2015, Pintas Vintage 2016 og Pintas Vintage 2017 (fadprøve), men her blev der ikke taget noter.Såvel Wine & Sous om Passadouro importeres af AtomWine.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar