tirsdag den 25. maj 2021

Quinta do Gradil

 

De smagte vine er sponseret af producenten

 

Når et brand klarer sig godt i en større blindtest i et vinblad og samtidig vinder priser i hjemlandet, kan man ikke andet end blive nysgerrig. Quinta do Gradil hedder producenten, som har hjemme i den portugisiske vinregion Lisboa – en region, der set bort fra tre mindre underregioner tidligere ikke havde det bedste ry, da meget af produktionen var bulkvin, men som det seneste årti har taget nogle store kvantespring. Jeg har tidligere her på bloggen omtalt Adega Regional de Colares, Quinta de Chocapalha, Quinta do Pinto og Vale da Capucha fra Lisboa, ligesom jeg i Din Vinguide har lavet en generel præsentation af regionen.

Det var netop Din Vinguide, som i sin april-udgave lavede en blindtest af 59 rødvine fra Alentejo, Tejo, Setúbal og Lisboa. Jeg sad selv i smagepanelet sammen med bladets redaktør Thomas Rydberg og sommelier Nina Højgaard Jensen, og vi gav pænt med point til et par vine fra Quinta do Gradil, hvoraf deres Tannat 2018 blev bedømt som et ”godt køb”, ligesom en vin fra et andet brand fra Gradil, Vinha do Carmo, blev vurderet som testens ”bedste vin.” Dette lige i hælene på, at Quinta do Gradil blev valgt som årets producent i 2020 af det portugisiske vinblad Vinho Grade Escolhas, ligesom det andet store vinblad i Portugal, Revista de Vinhos, kårede hele koncernen som årets producent i 2020.

Jeg fik derfor tilsendt et udvalg af vine med vægten på deres spændende enkeltdruevine, men først lidt baggrundsoplysninger samt lidt udtalelser fra husets winemaker.




Den ældste skriftlige reference til Quinta do Gradil er fra kong João II og kan dateres tilbage fra 1492, hvilket der også henvises til på labels og ved entry level vinene. Men ejendommen menes at være meget ældre. Quinta do Gradil har tidligere tilhørt efterkommere af selveste Marquis de Pombal.

Siden 1999 har Quinta do Gradil været ejet af Luís Vieira og hans Parras Wines, som er blandt Portugals store vinkoncerner. Som det gælder de fleste store spillere på markedet, er Parras Wines aktive i flere regioner. Foruden Quinta do Gradil ejer de Casa das Gaeiras i Lisboa, Herdade da Candeeira og Herdade da Vigia i Alentejo samt produktionsfaciliteter i Tejo, ligesom de har indgået partnerskaber med producenter i Vinho Verde, Dão, Douro og Tejo, hvis vine også markedsføres og eksporteres af Parras Wines. De primære markeder er Portugal, Storbritannien, USA, Angola og Kina, men Danmark er altså også med på kortet.

Da Luis Vieira overtog Quinta do Gradil var der kun plantet hvide druesorter. I 2001 startede de derfor en større omlægning, hvor der også blev plantet røde sorter som Touriga Nacional, Syrah og Aragonez, ligesom der blev bygget nye og større produktionsfaciliteter, fortæller ønolog og winemaker Tiago Correia.

Der er plantet 120 hektar vin – især med hvide sorter som Arinto, Viognier, Chardonnay, Viosinho og Fernão Pires og røde sorter som Aragonez, Alicante Bouschet, Touriga Nacional, Petite Syrah, Cabernet Sauvignon og Tannat. Altså en blanding af nationale og internationale sorter, hvilket er meget typisk for regionen.

”Det, at vi har plantet druesorter fra andre regioner i Portugal som Alvarinho fra Vinho Verde og Viosinho fra Douro samt internationale sorter, giver os mulighed for at producere kvalitetsvine, så både accepteres af kritikere og forbrugere”, forklarer Tiago Correia.




Klimaet i Lisboa-regionen er påvirket af Atlanterhavet med relative milde sommertemperaturer, køligst og vådest ved kysten og varmere inde i landet, hvor bjergene beskytter. Jordbunden er lerjord med flere sandholdige områder.

”Vores terroir er påvirket af, at vi kun ligger 18 km fra Atlanterhavet og ved foden af Serra de Montejunto. Når vinden fra havet rammer bjergene, bliver den fanget omkring Quinta do Gradil, hvilket giver lavere temperatur og fugtighed. Derved opnår vi friskhed, højere syre, ja endog mineralitet i druerne,” fortæller Tiago Correia.

Vinene er opdelt i flere kategorier: Martinus Johannis, Classic Range, Monovarietal Range og Reserva Range, hvor især enkeltdruevinene synes interessante.

”Vi vil gerne vil vise vores kunder, hvordan visse druesorter udvikler sig i vores terroir. Hver enkelt druesort laver ekstraordinære vine, som vi gerne vil give forbrugeren mulighed for at smage. Det gælder også røde sorter som Alicante Bouschet og Tannat, som er gode for dem, der godt kan lide farve og koncentration,” slutter Tiago Correia.

Jeg har smagt følgende vine fra Quinta do Gradil – alle smagt over to dage:

 

Espumante Reserva 2017 Brut Nature: Blend af 50 % Arinto og 50 % Chardonnay, lagret 18 måneder. Strågul, brusende. Diskret i næsen i første omgang, men åbnede sig med stigende temperatur, frisk med grønne æbler, lidt citrus, blomster og en smule gærpræg. Frisk i munden og med god fylde og fin tekstur, citrus, knastør. Velegnet til aperitif med f.eks. saltede mandler eller til skaldyr (89).




1492 Branco 2019: Blend af 50 % Sauvignon Blanc og 50 % Arinto. Grøngul, grønligt skær. Ekspressiv næse med hyldeblomst, pære, passionsfrugt og vingummibamse. Ok fylde i munden med pære, lyse stenfrugter, hyldeblomst og lidt eksotiske noter, frisk, tør og i fin balance, pæn hale. Frisk vin, ikke så kompleks, men dog nuanceret (87).

1492 Rosé 2019: Blend af 50 % Touriga Nacional og 50 % Syrah, 20 % lagret på franske egetræsfade. Laksefarvet, medium intens. Meget diskret næse med jordbær og florale noter. Frisk i munden med røde bær, jordbær og blomster, let krydret, god syre, ok tekstur. En fin, men ikke kompleks rosé (88).

1492 Tinto 2018: Blend af 50 % Tannat og 50 % Touriga Nacional. Fermenteret på ståltank, 70 % lagret på fransk eg. Mørk rubin, dyb, uigennemsigtig kerne. Mørke, modne kirsebær, brombær og florale noter. Kirsebærsten, mørke bær, vanilje, krydret, moderat fadpræg, pænt syreniveau, pænt med bløde tanniner. En drikkevenlig, men også kraftig pleaser, som dog er uden stor kompleksitet (88).




Alvarinho 2019: Gulgrøn. Ikke så ekspressiv i næsen, åbnede dog lidt op i glasset med pærer, citrus og lidt eksotisk bund. Fin frugtfylde og god struktur, citrus, mandarin, godt med syre, ok kompleksitet, let saltet og sprød hale (90).

Viosinho 2019: Viosinho indgår ofte i blends i Douro, men her som enkeltdruevin. Grøngul, let perlende lige efter åbning. Frisk aromatisk næse med citrus, grønne æbler, grape, blomster og lidt rieslingagtig petroleum. Frisk med ok syre, grape, honning, lidt anis, mineralsk, kort hale. Dejlig og elegant, men måske ikke så dyb (89).

Arinto 2019: Gulgrøn. Ekspressiv næse med grønne noter, græs, lyse stenfrugter, citrus. Dejlig balanceret med høj syre og fin frugt, citrus og vegetale noter, mineralsk, fin lang hale med limepræg. En frisk og fyldig madvin med god kompleksitet (90).

Chardonnay 2019: 50 % fermenteret på fransk eg med batonnage, resten på stål. Gulgrøn til gylden, grøn kant. Elegant og tiltalende næse, gule blommer og blomster, lidt parfumeret. Dejlig elegant og fyldig i munden med fin frugt, mineralsk og en smule fadpræg, lang dejlig hale. Harmonisk og velsmagende (91).




Tannat 2018: Fermenteret på ståltank, 30 % lagret 9 måneder på fransk og amerikansk eg. Mørk rubin, lidt lys kant. Frisk næse med mørke bær, mynte og anden krydderurt samt lidt engelsk lakrids. Flot i munden, mørke bær, bitter chokolade og lidt lakrids, kraftig, men rimelig tæmmet i forhold til druesorten, godt med kraftige, men ikke harske tanniner. En dejlig kraftig powervin, som kan drikkes nu, men dog vil vinde ved at lagre nogle år (92).

Alicante Bouschet 2018: Lagret 12 måneder på portugisisk eg og derefter 12 måneder på flaske før frigivelse. Meget mørk rubin, uigennemsigtig. Mørke bær, brombær og solbær, men også floral og med lidt krydderurter. Kraftig med mørke bær, men også en vis balancerende friskhed, mineralsk, godt med tanniner, tørre tanniner i enden. Dejlig kompleks og med fint potentiale for udvikling (92).

 



Vinene fra Quinta do Gradil og Parras Wines importeres af Nordjysk Vinimport.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar