onsdag den 5. maj 2021

Luís Leocádio og Titan of Douro

 

Omtalte vine er sponseret af producenten

 Det er en hund, som har navngivet Titan of Douro. Hunden Titan er af racen Dogo Argentino og tilhører parret Luís Leocádio og Vanessa Santos, som begge er vokset op i Douro. Sammen startede de vinprojektet Titan of Douro i 2016 med udgangspunkt i gamle vinmarker ved Távora-floden i Serra do Reboredo, som med sine 1.000 meter er det højest beliggende sted i regionen og beliggende nær grænsen til Beira Interior.
Men vin har nu altid været en del af winemaker Luís Leocádios liv.

”Jeg blev født i en landsby i Douro, hvor den vigtigste beskæftigelse var vindyrkning og vin. Fra en ung alder var jeg involveret i landbrug, da mine forældre var farmere, og som 16-årig delte jeg min tid mellem skolen og farmen. Som 18-årig begyndte jeg at studere til landbrugsingeniør med vindyrkning og ønologi som speciale.”

Efterfølgende arbejdede Luís Leocádio i regioner som Dão, Beira Interior og Bairrada, men vendte så hjem til Douro. Foruden parrets eget projekt er han partner i Quinta da Biaia i Beira Interior og hjælper med at lave vin for en række andre quintaer i forskellige regioner. I 2018 blev han kåret som bedste nye ønolog af det portugisiske vinblad Revista de Vinhos.

”Jeg efterstræber enkelthed og autenticitet i mine vine. De skal afspejle det sted, hvor druerne er født. Jeg tror ikke, der findes dårlige steder at lave vin, men at ethvert sted har mulighed for udtrykke sig uden manipulation eller make-up,” fortæller Luís Leocádio.
I sit arbejdet benytter Luís gerne druer fra gamle vinmarker, som han finder i Douros bagland.

”Gamle vinmarker kan producere druer med en langt større smagskoncentration. Alderen kombineret med højden giver druer med en fantastisk balance. Dertil kommer den menneskelig side. Er vinstokkene gamle, er det fordi, nogen har taget vare på dem og ikke sat økonomien over alt andet. Jo ældre, des mindre producerer de. Derfor bestræber vi os på at opkøbe gamle marker i Vale dos Mil for at bevare dem og fortsætte historien.” siger Luís Leocádio.
Vale de Mil, som lægger navn til nogle af vinene fra Titan of Douro, er et lille område tæt ved naboregionerne Távora-Varosa og Dão.

“Det er et andet Douro med høj beliggenhed, granit jordbund og køligere klima og derfor meget anderledes end Dourodalen eller Távora-dalen tæt ved, hvor der er varmere og produceres kraftigere og mere modne vine – helt anderledes end Titan of Douros profil,” forklarer han.

Vinene fra Titan of Douro er opdelt i tre kategorier: Titan of the Douro (hvor hunden Titan sammen med deres kat er med på labelen) laves i hvid, rosé og rød, enkeltmarksvinene fra Vale dos Mil som hvidvin og rødvin og endelig nogle vine med afsæt i meget gamle vinmarker eller på amfora samt en enkelt hvidvin, som faktisk er registreret som værende fra Távora-Varosa og ikke Douro.

Skal Luís Leocádio spå om fremtiden, mener han, at Douro bevæger sig mod mere moderne, friske og balancerede vine end stilen, regionen traditionelt er kendt for.

”Douro er en alsidig og kraftfuld region med en lang række af terroirs. Der vil komme flere og flere moderne vine fra Douro. For en ti år siden var hvidvine og mousserende vine af høj kvalitet fra Douro en sjældenhed. Sådan er det ikke i dag. Selv hvad angår portvin, ser vi allerede en udvikling mod de mere friske og balancerede. Det er tegn på tidernes skiften,” slutter Luís Leocádio.

 

 

Jeg fik tilsendt alle vinene fra Titan of Douro, og de blev alle smagt over to dage.

 

Titan of Douro Branco 2019

Blend af 30 % Rabigato, 30 % Gouveio, 20 % Verdelho, 10 % Folgazão og 10 % Arinto, lagret 8 måneder med batonnage. Meget lys, grøngul, klar. Diskret næse med citrus, grøn pære, lidt eksotiske undertoner og lidt vegetale noter. Frisk og sprød med god syre, let og læskende. En let og tiltalende, sprød vin (88).

 

Titan of Douro Rosé Reserva 2019

Blend med overvejende Mourisco, Rufete og Touriga Nacional, lagret 6 måneder med batonnage. Lys laksefarvet. Fin duft med jordbær og blomster samt lidt krydrede og røgede noter. Masser af røde bær, søde kirsebær, lidt krydret bund, en smule parfumeret, flot tekstur, høj syre og lang hale. En fin, gastronomisk og rimelig kompleks rosé langt fra terrasseklicheen (90).

 

Titan of Douro Tinto 2019

Blend afTouriga Nacional, Touriga Franca og old vines, 9 måneder på fransk eg. Rubin, intens, lilla kant. Ekspressiv med godt med frugt, modne kirsebær og florale noter, violer, lidt marmeladepræg og tobak. Frisk frugt, brombær, modne kirsebær, floral, lidt frugtsødme, meget diskrete fadtoner, pænt med tanniner og lidt tørre tanniner i enden. Ligefrem og ikke uden elegance (88).

 Titan of Távora-Varosa Daemon 2019

Ikke fra Douro, men fra naboregionen Távora-Varosa. Blend af Gouveia, Cerceal og Malvasia Fina. Gulgrøn, medium intens. Frisk, intens og aromatisk med blomster, grøn pære, rød grape og lidt røgede eller toastede noter. Sprød og frisk i munden med grønne pærer, grape, mineralsk, høj syre og meget fint balanceret, fin frisk hale (91).

 Titan of Douro Vale dos Mil Branco 2018

Field blend fra 100 år gammel vinmark, lagret 16 måneder på egefade med batonnage. Strågul, høj viskositet. Ekspressiv og intens næse med moden pære, peach melba, honning, enebær, smørnoter fra fad og lidt engelsk vingummi. Fyldig i munden med god tekstur, lidt eksotisk frugt, fadnoter, mineralsk, dejlig kompleksitet og dybde, lidt lav på syre ved første indtryk, men den kommer. Spændende og anderledes (93).

 

Titan of Douro Vale dos Mil Tinto 2018

Field blend fra 100 år gammel vinmark, lagret 16 måneder på fad. Rubin. Dyb næse med brombær, syrnede kirsebær, balsamico, lakrids, hvidløg, eukalyptus, lavendel og friske urter. Robust, men også frisk i munden med masser af bær, høj syre, tobak og lidt mørk chokolade, mineralsk, fin balance, godt med tanniner, lang hale med bær og tørre tanniner. Powerful og frisk med potentiale, kræver lidt modspil fra mad (93).

 Titan of Douro Estagio em Barro 2018

Blend af adskillige røde sorter, fodpresset, lagret 16 måneder på små amforakrukker. Mørk rubin, lys lilla kant, meget intens. Mørke bær, brombær, balsamico, røget bacon samt lidt lakridsbund. Brombær og friske krydderurter i munden, lakrids, meget mineralsk, godt med bløde tanniner, frisk med høj syre, lang hale med tørre tanniner (92).

 Titan of Douro Fragmentado Branco Blend 1

Field blend fra 100 år gammel vinmark og blend af vin fra 2015-2018, lagret på fransk eg. Gulgrøn til strågul. Dyb og ekspressiv næse med abrikos, grape, lidt muskatnød og lidt røgede noter, diskret fadpræg. Fylder hele munden med masser af moden frugt, pære, grape, blomster, mineralsk, dejlig kompleks og meget god balance, lang hale med fin syre. En stor nydelse (95).

 

Titan of Douro Frangmentado Tinto 2017

Field blend fra 100 år gammel vinmark, lagret 32 måneder på fad. Mørk rubin, dyb og næsten uigennemsigtig. Intens, dyb og kompleks næse med mørke bær og moden frugt, men også krydderurter, chokolade. I munden på en gang powerful og blød, meget delikat og elegant, floral og masser af mærke bær, balsamico, røgede toner, syrnede modne kirsebær og kraftige tanniner. Skøn vin med et langt liv foran sig. (94).

 

 


 

Titan of Douro importeres af Portugisisk Vinkælder

Ingen kommentarer:

Send en kommentar