torsdag den 27. maj 2021

Concurso Vinhos de Portugal

Når mere end 100 personer tilbringer en lille uge med at smage og bedømme 1.408 forskellige vine, bliver der gået grundigt til værks.


Isabel Abreu Lima modtog prisen for Årets bedste vin på vegne af Quinta Vale D. Maria og Aveleda

Jeg var i sidste uge i Portugal, nærmere bestemt først Santarém ca. 80 km nordøst for Lissabon og efterfølgende et par dage i Setúbal. Her fandt den nationale vinkonkurrence, Concurso Vinhos de Portugal, sted. Konkurrencen er arrangeret af den nationale brancheorganisation ViniPortugal eller på engelsk Wines of Portugal, og alle producenter kan indsende vine til bedømmelse. Juryen er sammensat af såvel portugisiske som internationale vinjournalister, sommeliers og winemakere, og jeg havde i år den ære at være blandt deltagerne i den internationale jury. De bedste vine blev så afslutningsvist gensmagt af en storjury med gode kapaciteter som Luis Lopes fra vinbladet Grandes Escolhas, Master of Wine Dirceu Junior fra Brasilien og teknisk direktør i portvinsinstituttet, IVDP, Bento Amaral.


Der smages hvidvin sammen med Sandra Alves fra Esporão

De første tre dage gik med at smage sig igennem alle vinene – dvs. vi smagte ikke hver især alle vine, men et udvalg hver dag opdelt på tematiske flights. Først hvide enkeltdruevine, hvor jeg smagte Loureiro og to gange Alvarinho, så hvide blends. Dernæst røde enkeltdruevine, hvor jeg smagte to gange Castelão og Touriga Nacional, dernæst røde blends og endelig evt. hedvine, hvor jeg en dag smagte Moscatel Roxo og en anden dag hvid portvin med alder. For hver flight giver smagegruppen point efter 100-skalaen, hvorefter gennemsnit regnes ud. Er der store uenigheder gensmages og diskuteres, og point justeres evt. Den samlede score vil derefter afgøre, om vinen kan tildeles sølvmedalje eller måske guld.


Den ene dags smageteam - bl.a. i selskab med Domingos Soares Franco fra José Maria da Fonseca

De sidste par dage smagte storjuryen så vinene med flest point og afgjorde, hvilke vine der yderligere præmieres med 35 store guldmedaljer (Great Gold) samt priserne for bedste vin, bedste hedvin (Port, Madeira eller Moscatel), bedste røde enkeltdruevin og bedste rød blend og ditto for de hvide samt bedste mousserende vin (Espumante).


Master Class

Efter hver smagesession deltog den internationale jury så om eftermiddagen i særlige Master Classes med henholdsvis hvidvine, rødvine og vine fra Setúbal regionen, der sammen med Tejo-regionen var hjemsted for årets konkurrence. Af samme grund besøgte vi de sidste par dage nogle udvalgte producenter fra de to regioner, ligesom vi undervejs var inviteret til middag om aftenen med forskellige producenter som værter: Adega do Cartaxo, Aveleda og Global Wines.


Middag med Global Wines og deres Casa de Santar

Overrækkelsen af medaljer og priser fandt sted i Jesu klosteret i Setúbal, og der blev i alt uddelt 419 medaljer fordelt på 35 Great Gold, 103 guldmedaljer og 281 sølvmedaljer. Den region, som høstede flest medaljer, var Douro, fulgt af Dão og Alentejo.

En samlet oversigt over medaljer og priser findes på Wines of Portugals hjemmeside. Lad mig her nøjes med at opliste de vine, der blev kåret som de bedste i de forskellige kategorier:

  • Årets bedste vin: Quinta Vale D. Maria, Vinha da Francisca Tinto 2018 (Douro)
  • Årets bedste hedvin: Kopke Colheita 1966 (Port)
  • Årets bedste enkeltdrue rødvin:  Grande Rocim, Alicante Bouschet 2017 (Alentejo)
  • Årets bedste enkeltdrue hvidvin: Falcoaria Vinhas Velhas Branco 2018, Fernão Pires (Tejo)
  • Årets bedste rødvinsblend: Quinta Vale D. Maria, Vinha da Francisca Tinto 2018 (Douro)
  • Årets bedste hvidvinsblend: Quinta do Sobreiró de Cima, Reserva Branco 2019 (Trás-os-Montes)
  • Årets bedste mousserende vin: Casa de Santar, Vinha dos Amores Espumante e Encruzado


Carla Tiago fra Sogevinus var med til at modtage prisen for bedste hedvin med deres Kopke Colheita 1966

Blandt de øvrige guldmedaljevindere, vil jeg kort nævne nogle enkelte, som jeg har smagt, eller hvor jeg har besøgt producenten.

I Douro var der således også Grand Gold til bl.a. Casa Ferreirinha for deres Quinta da Leda Tinto 2017, Prats & Symingtons Chryseia 2018 (læs min omtale her), Alves de Sousas Quinta da Oliveirinha Grande Reserva Tinto 2017, Quinta Vale D. Maria Tinto 2018, Quinta do Crastos Roquette & Cazes 2017 og Rozès´ Terras de Grifo Vinhas Velhas Tinto 2015.

Endvidere var der Grand Gold til bl.a. Kompassus Reserva 2017 fra Bairrada, Soalheiro Reserva 2018 fra Vinho Verde, Casa de Santars Vinha do Amores Encruzado 2017 fra Dão og Bacalhôa Moscatel de Setúbal Superior 2004.Master Class med hvidvine

De tre Master Classes, som den internationale jury deltog i med hvidvin, rødvin og vine fra Setúbal blev ledet af eksperter tilknyttet vinbladet Grande Escolhas, Luís Antunes, Nuno de Oliveira Garcia og João Paulo Martins. Her smagte vi et bredt udvalg af vine – såvel enkeltdruevine som blends, bordvin og hedvin og fra store og små producenter. Der var flere fremragende vine imellem, men lad mig her blot nævne et udmærket firkløver fra Douro fra rødvinsseancen: Quinta do Crasto Touriga Nacional 2017, Passadouro Touriga Franca 2017, Quinta da Gaivosa 2017 og Quinta da Leda 2017.


Fire dejlige vine fra Douro

Jeg vil senere i senere indlæg omtale et par af de producenter, vi besøgte i Setúbal-regionen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar