mandag den 12. juli 2021

Dictador 2 Masters Niepoort

 

Den smagte rum var sponseret af producenten

 

Det er ikke nyt, at portvinsfade bruges til fremstilling af spiritus. Det gælder rom, whisky og brandy, ja det gælder sågar Linie Akvavit.

Den colombianske romproducent Dictador er nu gået skridtet videre. De har ikke bare opkøbt gamle portvinsfade og brugt dem til lagring af deres rom. Nej, de har inviteret til et samarbejde, sendt fade med rom til Porto og overladt deres videre skæbne til den portugisisk winemaker og portvinsproducent, Dirk Niepoort. Resultatet er den eksklusive rom Dictador 2 Masters Niepoort.Serien Dictador 2 Masters blev lanceret i 2017 med det mål at invitere kendte vin- eller alkoholproducenter ind som medskaber. Tidligere har der derfor været lanceret rom, som var skabt i samarbejde med producenter i Tokai, Bordeaux, Cognac, Armagnac og Champagne samt destillerier af whisky og bourbon i Skotland og Kentucky. Nu er det så portvinens tur til at yde et bidrag.

”Konceptet er at få vores ældste og fineste rom ud til verden. Derfor fandt vi på idéen at sende fade ud til forskellige producenter, som så kan lagre og færdiggøre rommen. Vi vidste det ville blive spændende med Dirk Niepoort, da portvinsfade er populære til lagring. Alle ønsker at bruge portvinsfade til finish. Derfor kunne den komme op i en anden kategori,” fortæller Dictadors master blender Hernan Parra om samarbejdet.

Dirk Niepoort var glad for udfordringen.

”Jeg smagte noget af deres rom og kunne lide konceptet. At blive inviteret til at være en del af det var en ære. Kvaliteten er fantastisk, men det var også en udfordring, da det var en rom med masser af karakter. Derfor ville jeg finjustere denne diamant ved at gøre den friskere og mere stram og ekspressiv,” fortalte han ved lanceringen.Dirk valgte at lagre rommen, han fik tilsendt, på forskellige 80-90 år gamle fade, som havde indehold forskellige portvinstyper og ikke var rengjorte. Da han samtidig modtog rom med forskellige alder på bagen - nærmere bestemt fra 1971, 1974, 1978 og 1980 – var der mange forskellige kombinationsmuligheder for det endelige blend. Rommen fik lov til at lagre 14 måneder på fadene, før det første blend blev lavet (flere vil følge).

”Vi lavede forskellige fade for at finde ud af, hvordan vi kom i mål. Dette er et udvalg half-half af to fade – et med ung portvin og et med 10 års hvid portvin for at give rommen lidt ungdom og gøre den mere imødekommende og sexet og samtidig balanceret og harmonisk,” uddyber han.Sammen med invitationen til at deltage online i præsentationen fulgte en lille prøveflaske. Her er min umiddelbare bedømmelse:

Dictador 2 Masters Niepoort: Flot mahognifarvet. Dejlig kompleks næse med lidt kirsebær, orangeskal, honning, abrikos, nødder, marcipan, kokos, valnød og toffee. Fyldig, let røget, i starten lidt brændende, men dog balanceret, senere dyb med sødme fra sukkerrørsmelasse og balanceret med balsamico, tørrerede frugter, chokolade, godt krydret og tør hale.

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar