tirsdag den 6. juli 2021

Vinha do Contador

 

Turen og smagningen var sponseret af producenten

 Der findes adskillige ikoniske vine fra Portugal. Det gælder selvfølgelig legenden Barca Velha, men også vine som Pêre-Manca, Herdade de Mouchãos Tonel 3-4 og Quinta do Crastos Vinha Maria Teresa for blot at nævne nogle enkelte. Er man ambitiøs, og har man det nødvendige druemateriale til rådighed samt en dygtig winemaker, stræber man efter at komme med i toppen.

Ser man ud i den store verden er rækken af eksempler meget lang. Men det retoriske spørgsmål er, om de portugisiske topvine får den samme anerkendelse internationalt som topvine fra Toscana, Bordeaux eller Napa Valley?

Det var spørgsmålet man stillede sig selv hos Global Wines, der producerer vin i forskellige regioner i Portugal herunder Bairrada og Dão. Som svar har Global Wines derfor nyligt lanceret projektet 19|90 Premium Wines, som skal promovere selskabets topvine og heriblandt især Vinha do Contador.

”Vores primære mål er at højne niveauet og værdien af vores bedste vine for at nå en anerkendelse, der svarer til topvine fra andre lande,” forklarer direktør Vítor Castanheira.

Som et led i strategien har man valgt at præsentere topvinen Vinha do Contador for en international jury, der skal teste og bedømme vinen for at se, om den gør sig fortjent til prædikatet Grande Juri.

”Vi er indtil videre den eneste producent i Portugal, som lader en vin kontrollere af en uafhængig jury,” udtaler Vítor Castanheira.

Man lægger altså afgørelsen om vinens videre skæbne i hænderne på uvildige, men inviterer på den anden side nok ikke juryen til at bedømme, hvis man ikke føler sig nogenlunde sikre på kvaliteten. Med andre ord er det en fin gestus, men man skal ikke underkende det rent markedsføringsmæssige aspekt.

I år havde jeg den ære, at været med i juryen og var derfor inviteret til Dão for at smage på Vinha do Contador og besøge stedet, hvor den produceres.Vi befinder os i den lille by Santar lidt syd for Viseu, hvor også et andet af Global Wines brands, Casa de Santar, har hjemme. Her ligger Paço dos Cunhas – en gammel ejendom fra 1609, hvor der dog kun er ganske få murrester tilbage fra den oprindelige bygning. Efter sigende blev bygningen stukket i brand, da Portugal igen blev herre i eget hus efter 60 års spansk styre i hælene på Kong Sebastians forsvinden i ørkenen i Nordafrika i 1578. Den daværende ejer skulle nemlig have været spanskvenlig.

Der har været produceret vin, frugt og oliven på Paço dos Cunhas´ jord gennem flere hundrede år. Ejendommen blev købt af Global Wines i 2004, hvorefter en større istandsættelse af såvel bygning som vinmarker blev påbegyndt. I 2008 stod bygningen færdig, skabt af arkitekten Pedero Mateus, som en blanding af moderne arkitektur og klassisk stil. Vinmarkerne blev reetableret med det mål at producere topvin fra de 50 hektar. Vinene – en hvid og rød Vinha do Contador – bliver kun produceret, når kvaliteten vurderes at være god nok, og suppleres endvidere af en gammel Aguardente Vínica Velha – portugisernes kvalitetsbrandy.Den første Grande Juri smagning blev afholdt i 2018, hvor rødvinen fra år 2011 blev godkendt af juryen. Og her tre år senere valgte winemaker Osvaldo Amado og det øvrige team så at sende såvel hvidvinen fra 2015 som rødvinen fra 2013 til eksamen foran en ny Grande Juri, bestående af enkelte internationale vinskribenter og sommeliers og så ellers et større opbud af ditto fra Portugal – 18 personer i det hele.Selve smagningen blev ledsaget af et par andre eventtiltag i form af først en udmærket middag kreeret af selskabets egen chef Henrique Ferreira og chef Vitor Matos fra den etstjernede Michelin restaurant Antiqvvm i Porto. Sammen havde de to kokke sammensat en lækker menu tilpasset Espumante til alle fire retter.Lige inden selve smagningen blev der endvidere indviet et lille monument for Vinha do Contador placeret ved vinmarkerne.Men nu til selve vinene. For at pejle os ind på stilen og niveauet af vinene smagte vi de to nye udgaver op mod et par ældre årgange. Her følger min bedømmelse:Vinha do Contador Branco 2009: Blend af Encruzado, Cerceal og Malvasia Fina. Strågul med flot skær. Ekspressiv med hvide stenfrugter, blomster, smørnoter og eksotisk frugt. Blød og kompleks i munden med fin frugt, krydret og lang flot hale (95).

Vinha do Contador Branco 2014: Blend af 60 % Encruzado, 30 % Malvasia Fina og 10 % Cerceal Branco. 50 % af vinen fermenteret og lagret 12 måneder på nye egefade. Strågul, lidt lysere. Let røgede toner i næsen, eksotisk frugt, ananas, smørnoter. Lidt friskere frugt og flot syre, velbalanceret og kompleks (94).

Vinha do Contador Branco 2015: Blend af 70 % Encruzado, 20 % Malvasia Fina og 10 % Cerceal Branco. Fermenteret og lagret på 50 % ny fransk eg og 50 % brugt. Gulgrøn til strågul. Lidt mindre ekspressiv næse, frisk med gule stenfrugter, friske mirabeller, blomster og lidt eksotisk bund og en smule smørnoter og nødder. Fin frugt, velstruktureret og kompleks, stort potentiale. Dejlig og meget lang hale (94).

Vinha do Contador Tinto 2009: Blend af 50 % Touriga Nacional, 25 % Tinta Roriz og 25 % Alfrocheiro, lagret 12 måneder på fransk egetræsfade. Dyb rubin. Flot aromatisk med mørke bær, brombær, cassis, grønne friske noter a la pinje og skov, blomster. Frisk og elegant, men samtidig meget fyldig og kompleks med mørke bær, krydderier og lidt lakridsnoter, flot balanceret, med bløde tanniner og stadig med stort potentiale (96).

Vinha do Contador Grande Juri Tinto 2011: Blend af 60 % Touriga Nacional, 20 % Aragonez og 20 % Alfrocheiro, lagret 18 måneder på let toastet fransk eg. Mørk rubin, lidt lilla kant. Flot aromatisk og elegant næse med mørke bær, godt med florale noter, nåletræer samt lidt røgede undertoner. Fyldig, koncentreret og kompleks, flot balanceret med godt med bløde tanniner og stadig med potentiale (95).

Vinha do Contador Tinto 2013: Blend af 60 % Touriga Nacional, 20 % Tinta Roriz og 20 % Alfrocheiro. Lagret 24 måneder på fransk eg (50 % ny og 50 % andetårs) med let toastning. Dyb, mørk rubin med lilla kant. Masser af friske bær og florale noter, lidt skov og pinjetræer samt en krydret og let røget undertone. Frisk med pænt med silkebløde tanniner, fin kompleksitet. Stadig lidt vel ungdommelig, men med stort potentiale (95/96).


Og, ja. Begge vine blev godkendt af jurien, hvilket krævede en gennemsnitsscore på mindst 94 point, og kan derfor nu kalde sig Vinha do Contador Grande Juri. Hvidvinen opnåede 95,3 point i snit, mens rødvinen fik hele 96,31 point i snit, så der blev givet høj score til begge rundt om. Fra min side af skal der dog heller ikke mangle roser. Vel var rødvinen stadig lidt vel ung, men så afgjort med potentiale til samme positive udvikling som de ældre udgaver, vi smagte. Jo, Vinha do Contador fortjener større anerkendelse internationalt.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar