fredag den 16. juli 2021

En gazelle-historie: Casa Ermelinda Freitas

 

De smagte vine er sponseret af producent og importør

 

I Danmark omtaler vi gerne virksomheder med hurtig og stor vækst som gazelle-virksomheder. Hvis de har en tilsvarende betegnelse i Portugal, må Casa Ermelinda Freitas så sandelig være en oplagt kandidat. Arealet med vinmarker og antallet af brands, producerede flasker og ansatte – alt er vokset markant inden for en periode på godt 20 år. I dag er Casa Ermelinda Freitas ikke alene den største producent i Setúbal-regionen syd for Lissabon, men også blandt de fem største i Portugal.

Og, ja. Lad mig bare med det samme afsløre, at der for det meste har stået kvinder i spidsen for virksomheden – fra de første spæde år til i dag.Huset blev etableret som et lille familiebrug i 1920 af Leonilde de Freitas og er så gået i arv gennem generationer herunder til oldebarnet Ermelinda Freitas, som har lagt navn til selskabet i dag, hvor det er dennes datter Leonor de Freitas, der står i spidsen. Indtil 1990´erne blev der dog udelukkende produceret bulkvin, men da Leonor overtog, besluttede hun sig for at sige sit gode job inden for sundhedsvæsenet op og satse fuldt ud på vinproduktion. Og det altså med stor succes fra de første vine under egen label kom på gaden i 1997.

I dag er der 550 hektar med vin, der produceres 8 millioner flasker om året herunder en stor del bag in box vin, og der er 90 ansatte og ca. 200 under høsten.Da jeg besøgte Casa Ermelinda Freitas ved Fernando Pó lidt nordøst for Setúbal i maj måned i forbindelse med min deltagelse i juryen ved Concurso Vinhos de Portugal, var det første indtryk da også lidt fabriksagtigt. En stor rosafarvet hal med mange kæmpe ståltanke og plads til- og frakørende lastbiler samt jernbanen lige udenfor. Men kvantitet behøver ikke at være en modsætning til kvalitet – en stor kommerciel producent kan også lave kvalitetsvin. Og det gør Casa Ermelinda Freitas, hvilket de mange priser og diplomer også vidner om.Vi blev vist rundt af ønolog og chefwinemaker Jaime Quendera, som først viste også en vinmark, som illustrerede bredden, hvad angår druesorter, og siden produktionsfaciliteterne og husets lille museum. Endelig sluttede vi med en fin frokostbuffet, hvortil vi nød et udvalg af husets vine – såvel Espumante, rød- og hvidvin som Moscatel de Setúbal.”Jordbunden er mest med sand, da vi ligger tæt ved vandet, hvor Sado-floden løber ud i havet. Derfor har vi også store vandreservoirer i undergrunden og meget sol og vind, så vi får modne druer med god syre,” fortalte Jaime Quendera og fortsatte:

”Tidligere var der kun plantet Castelão og Fernão Pires, men vi omstillede os og startede med også at plante Touriga Nacional og andre druesorter for 20 år siden. I dag har vi 29 forskellige sorter fordelt med 60 % Castelão, 20 % røde sorter og 20 % hvide – såvel nationale som internationale sorter som Chardonnay, Viognier, Syrah og Merlot.”Jaime fortæller endvidere, at det har været en hård tid under corona-krisen. Alene det at koordinere vagtplaner under høsten, hvor de ansatte skulle opdeles i separate teams, der arbejdede i skiftehold, men selvfølgelig også i forhold til det rent salgsmæssige.Foruden druer fra egne marker indkøbes der druer fra andre vingårde, og der laves såvel enkeltdruevine som blends, fordelt på forskellige brands, som dog gerne er genkendelige i kraft af de stribede og farverige banderoler i toppen af flasken. Blandt de forskellige brands skal her blot nævnes Terras do Pó, Dona Ermelinda og en serie med enkeltdruevine. Bordvinene er klassificeret som Palmela DOC, Península de Setúbal DOC eller Terras do Sado, mens Moscatel-vinene selvfølgelig er klassificeret i sin egen DOC.

Jeg har smagt et lille udvalg af vine fra Casa Ermelinda Freitas. Vinene blev smagt over to dage ved forskellige temperaturer.

 

Terras do Pó Castos Branco 2017

Blend af 50 % Chardonnay og 50 % Viognier, fermenteret og lagret på fransk og amerikansk eg med 4 måneders batonnage. Gulgrøn til strågul. Let parfumeret næse med gule stenfrugter, græs, lidt tropiske noter som banan, honning og fadpræg. Fyldig i munden med fin smag, god tekstur og tydeligt præg af batonnage og fadnoter, men desværre lidt lav på syre, så den fremstår lidt tam, lang hale (87).

 

Dona Ermelinda Branco Reserva 2019 Palmela DOC

Blend af 40 % Chardonnay, 30 % Arinto og 30 % Viognier, fermenteret på stål, derefter lagret 4 måneder på egefad. Grøngul. Frisk næse med citrus, grønne æbler, blomster og vegetale noter. Dejlig sprød i munden med citrus og lidt eksotisk bund samt fadnoter, god syre, elegant og delikat, fin balance, lang hale med fint syrebid (89).

 


Vinha da Valentina Tinto Reserva Signature 2018

Blend af 50 % Merlot, 25 % Syrah og 25 % Castelão, 12 måneders fadlagring. Rubinrød, medium til lave intensitet. Godt med frugt, modne kirsebær, hindbær, hyldeblomst, godt krydret og lidt kaffenoter. Frisk og fyldig med kirsebær, godt krydret, røgede og toastede noter fra fadet, som tager lidt overhånd på andendagen, tør med høj syre og pænt med tanniner, lidt tørre tanniner i halen. En fin vin til prisen (88).

 

Quinta da Momosa Tinto 2017 Palmela DOC

100 % Castelão fra 50 år gamle vinstokke i Fernando Pó, Palmela, 12 måneder på fad. Rubinrød, lys kant. Mørke bær, moden frugt, blommer, engelsk lakrids, lidt tobak, men også grønne noter som grannåle, lidt balsamico og lidt vanilje fra fadet. Fyldig med fin struktur med mørke kirsebær, engelsk lakrids og godt med krydderier, frugtsødme men tør, pænt med bløde tanniner, lidt tørre tanniner i enden. På en gang kraftig og en pleaser (89).

 

Dona Ermelinda Grande Reserva 2017

Blend af Syrah, Touriga Nacional, Touriga Franca, Aragonez, Trincadeira og Cabernet Sauvignon, 18 måneder på fad og 18 måneder på flakse før frigivelsen. Dyb rubin, tæt og næsten uigennemsigtig. Mørke bær, lidt træ og tobak, krydderier og rødkål. Kraftig og fyldig i munden med mørke kirsebær og andre mørke bær, dejlig kompleksitet, flot struktur, pænt med integrerede tanniner og lang hale med lidt tørre tanniner. Lidt af en blockbuster, som kan drikkes nu, men også gemmes (93).

 


Moscatel de Setúbal

Husete entry-level Moscatel, lagret 2 år på fad. Orangebrun til ravfarvet. Markant og frisk næse med abrikos, honning, gule mirabeller, appelsinskal, mandel og lidt urter. Behagelig i munden med fin syre og balance, citrus og honning. Fin sød dessertvin til prisen, som bør nydes afkølet, da det dæmper sødmen lidt (88).

 

Moscatel Roxo Superior 2010

Lagret 6 år på fad. Orangebrun til ravfarvet. Abrikos, honning, hasselnødder og brændt sukker i næsen. Dejlig blød, harmonisk og kompleks i munden med tørrerede frugter, mandler og lidt karamel, lang hale. Et flot glas, som kan nydes til søde desserter eller som en dessert i sig selv (92).

 I forbindelse med en smagning af rødvine fra Alentejo, Tejo, Lisboa og Setúbal for Din Vinguide (april 2021) har jeg endvidere smagt følgende tre rødvine fra Casa Ermelinda Freitas:

 

Donna Ermelinda Reserva 2017

Blend af 70 % Castelão fra 50 år gammel vinmark samt Touriga Nacional, Trincadeira og Cabernet Sauvignon med hver 10 %, lagret 12 måneder på fransk eg og 8 måneder i flaske. Rubinrød, medium intens. Mørke bær og lidt frugtgrød i næsen samt friske krydderurter som mynte og timian. I munden krydret med mørke bør og lidt lakrids samt diskret fadpræg, medium intens, godt med tanniner, fint potentiale (90).

 

Casa Ermelinda Freitas Touriga Nacional Reserva 2017

Fermenteret på stål, lagret 12 måneder på fransk og amerikansk eg. Mørk rubin. Brombær, solbær, violer og lidt mynte i næsen. Elegant med fin frugt, solbær, cassis, brombær, lidt chokolade og florale noter, pænt med bløde tanniner. En ganske fin vin (90).

 

Casa Ermelinda Syrah Reserva 2018

Fermenteret på stål, lagret 12 måneder på fransk og amerikansk eg. Rubinrød, medium intens. Frisk næse med solbær og mørke kirsebær, lidt krydderurt. I munden kirsebær og cassis, behersket fadpræg, pænt med integrerede tanniner og lang hale (88).

 

Vinene fra Casa Ermelinda Freitas importeres af Adelino.

1 kommentar:

  1. thanks fot the support Bjarne! you are always welcome at Casa Ermelinda!! cheers

    SvarSlet