De smagte vine var sponseret af producenten
Madeira er
ikke kun Madeira, lød overskriften for mit sidste indlæg. Mit nylige besøg på
øen havde til formål at studere den dejlige hedvin med henblik på en artikel i Din
Vinguide. Men jeg benyttede lejligheden til også at lægge vejen forbi et par
producenter af bordvin – begge på nordsiden af øen, hvor også vininstituttets (IVBAMs)
vinifikationscenter, Adega de São Vicente, er placeret i byen af samme navn.
De fleste vinstokke er plantet som såkaldt latada (pergula), da det giver en bedre udnyttelse af terrænet og samtidig giver bedre beskyttelse for solen. Men de lave pergulaer, som man ikke alle steder kan stå oprejst under, er sammen med de stejle skråninger også med til fordyre produktionen. Når dertil kommer, at såvel flasker som andet skal flyves ind og ud ad øen, bliver vinene fra Madeira også forholdsvis dyrere end vine fra fastlandet.
Efter
rundturen i vinmarkerne inviteres jeg på en større smagning af såvel nye årgange
som ældre vine. Det foregår udenfor under parasoller og med den smukke udsigt over
mod kirkekapellet, Capelinha de Nossa Senhora de Fátima, hvis klokketårn også pryder
etiketterne på vinene. I bygningen bag os har Antonio Freitas indrettet en
lille traditionel adega, hvor vinturister selv kan prøve at fodtræde druer, hvilket
en gruppe russerne går i gang med efter smagningen. Selve produktionen foregår
dog nede i byen.
Følgende
vine fra Quinta do Barbusano blev smagt:
Espumante
2014: Lavet på 100 % Verdelho fra pergola. Gulgrøn med pænt med bobler. Æbler,
citrus, brødkrummer og blomster i næsen. Let stil med fin friskhed og høj syre,
citrus, grønne æbler, brødkrummer, tør, ok struktur, saltet hale med syresvip.
Ponta do Tristão Branco 2015: Blend af Verdelho og Arnsburger. Gulgrøn med
grønt skær. Eksotisk frugt, banan og lidt vingummibamser. Lidt lav på syre,
grønne æbler, frugtsødme.
Barbusano
Verdelho 2018: Lys grøngul med duft af citrus, ananas og andre tropiske
frugter. Høj syre og stor friskhed, grønne æbler og lidt tropisk ananas, lang
hale med syresvip. En dejlig læskende vin.
Barbusano
Verdelho 2012: Strågul, lidt grønligt skær. Ekspressiv med blomster, citrus og
tropisk frugt samt lidt smørnoter fra lagring. Fyldig i munden med god
kompleksitet og struktur, stadig med balancerende syre, om end ikke så meget
som den yngre udgave. En flot moden viden, som fint viser
lagringspotentialet i vine på Verdelho.
Barbusano Barricas 2016: 100 % Verdelho, fermenteret på
ståltank tilføjet egetræsstænger. Strågul. Pænt med frugt, men især noter fra
fad som smør og krydderier. Fyldig i munden, lav men ok syre, banan,
vaniljesødme. For meget fadpræg til min smag.
Barbusano
Rosé 2019: 100 % Aragonez, forholdsvis lang maceration. Mørk laksefarvet.
Hindbær og andre røde bær samt lidt blomsterduft. Sprød i munden med god syre,
kirsebær og røde bær, en smule krydderi, fin struktur.
Barbusano
Rosé 2015: Mørk laksefarvet. Lidt anderledes og ikke så indbydende næse med
mere krydret undertone, men også stadig røde bær og blomster. Fin i munden med
modne røde bær og godt med krydderier.
Ponta do
Tristão Tinto 2015: Blend af Aragonez og Touriga Nacional. Mørk rubin. Brombær,
sorte kirsebær, violer og godt krydret i næsen. Rimelig fyldig i munden med
frisk frugt, godt krydret, ikke den store kompleksitet, bløde tanniner.
Barbusano Tinto 2017: Blend af 65 % Aragonez og 35 % Touriga Nacional. Mørk
rubin. Brombær og andre mørke bær, blomster. Mere struktur og kompleksitet,
mørke bær, krydderurter og lidt mørk chokolade, ok balanceret, pænt med
integrerede tanniner.
Barbusano
Barricas 2017: Blend af 65 % Touriga Nacional og 35 %
Aragonez, fadlagret. Rubin rød, mørk. Mørke toner i næsten med brombær og
andre mørke bær, violer, chokolade og cigarkasse. Balanceret fadpræg. Blød i
munden med god frugt og pænt med integrerede tanniner.
Barbusano
Barricas 2012: Blend af 65 % Touriga Nacional og 35 % Aragonez, fadlagret. Mørk
rubin. Lidt skjult i næsen i starten med mørke bær og violer. Mørke bær,
krydderier og lakrids, stadig fin balance og godt med tanniner til en længere
liv, balanceret fadpræg.
Besøg Quinta do Barbusanos Facebook side her.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar