lørdag den 25. september 2021

Quinta do Barbusano på Madeira

 De smagte vine var sponseret af producenten

 

Madeira er ikke kun Madeira, lød overskriften for mit sidste indlæg. Mit nylige besøg på øen havde til formål at studere den dejlige hedvin med henblik på en artikel i Din Vinguide. Men jeg benyttede lejligheden til også at lægge vejen forbi et par producenter af bordvin – begge på nordsiden af øen, hvor også vininstituttets (IVBAMs) vinifikationscenter, Adega de São Vicente, er placeret i byen af samme navn.Første besøg var på Quinta do Barbusano, som ligger smukt placeret op af bjergsiden ved São Vicente. Quintaen blev etableret i 2006, fortæller ejeren Antonio Freitas under en vandretur i vinmarkerne. Ved selve quintaen er der 12 hektar med vinmarker, mens de resterende 13 hektar ligger placeret rundt om i nabobyerne. Druesorterne er især Verdelho, Tinta Negra, Malvasia, Touriga Nacional og Aragonez, men også internationale sorter som Merlot, Cabernet Sauvignon og den tyske Arnsburger, som er en mere sygdomsresistent og produktiv krydsning af to Riesling-kloner. Den er lavere på syre og benyttes derfor især i blends sammen med den syrerige Verdelho.De fleste vinstokke er plantet som såkaldt latada (pergula), da det giver en bedre udnyttelse af terrænet og samtidig giver bedre beskyttelse for solen. Men de lave pergulaer, som man ikke alle steder kan stå oprejst under, er sammen med de stejle skråninger også med til fordyre produktionen. Når dertil kommer, at såvel flasker som andet skal flyves ind og ud ad øen, bliver vinene fra Madeira også forholdsvis dyrere end vine fra fastlandet.Efter rundturen i vinmarkerne inviteres jeg på en større smagning af såvel nye årgange som ældre vine. Det foregår udenfor under parasoller og med den smukke udsigt over mod kirkekapellet, Capelinha de Nossa Senhora de Fátima, hvis klokketårn også pryder etiketterne på vinene. I bygningen bag os har Antonio Freitas indrettet en lille traditionel adega, hvor vinturister selv kan prøve at fodtræde druer, hvilket en gruppe russerne går i gang med efter smagningen. Selve produktionen foregår dog nede i byen.Følgende vine fra Quinta do Barbusano blev smagt:

Espumante 2014: Lavet på 100 % Verdelho fra pergola. Gulgrøn med pænt med bobler. Æbler, citrus, brødkrummer og blomster i næsen. Let stil med fin friskhed og høj syre, citrus, grønne æbler, brødkrummer, tør, ok struktur, saltet hale med syresvip.Ponta do Tristão Branco 2015: Blend af Verdelho og Arnsburger. Gulgrøn med grønt skær. Eksotisk frugt, banan og lidt vingummibamser. Lidt lav på syre, grønne æbler, frugtsødme.

Barbusano Verdelho 2018: Lys grøngul med duft af citrus, ananas og andre tropiske frugter. Høj syre og stor friskhed, grønne æbler og lidt tropisk ananas, lang hale med syresvip. En dejlig læskende vin.

Barbusano Verdelho 2012: Strågul, lidt grønligt skær. Ekspressiv med blomster, citrus og tropisk frugt samt lidt smørnoter fra lagring. Fyldig i munden med god kompleksitet og struktur, stadig med balancerende syre, om end ikke så meget som den yngre udgave. En flot moden viden, som fint viser lagringspotentialet i vine på Verdelho.

Barbusano Barricas 2016: 100 % Verdelho, fermenteret på ståltank tilføjet egetræsstænger. Strågul. Pænt med frugt, men især noter fra fad som smør og krydderier. Fyldig i munden, lav men ok syre, banan, vaniljesødme. For meget fadpræg til min smag.Barbusano Rosé 2019: 100 % Aragonez, forholdsvis lang maceration. Mørk laksefarvet. Hindbær og andre røde bær samt lidt blomsterduft. Sprød i munden med god syre, kirsebær og røde bær, en smule krydderi, fin struktur.

Barbusano Rosé 2015: Mørk laksefarvet. Lidt anderledes og ikke så indbydende næse med mere krydret undertone, men også stadig røde bær og blomster. Fin i munden med modne røde bær og godt med krydderier.Ponta do Tristão Tinto 2015: Blend af Aragonez og Touriga Nacional. Mørk rubin. Brombær, sorte kirsebær, violer og godt krydret i næsen. Rimelig fyldig i munden med frisk frugt, godt krydret, ikke den store kompleksitet, bløde tanniner.

Barbusano Tinto 2017: Blend af 65 % Aragonez og 35 % Touriga Nacional. Mørk rubin. Brombær og andre mørke bær, blomster. Mere struktur og kompleksitet, mørke bær, krydderurter og lidt mørk chokolade, ok balanceret, pænt med integrerede tanniner.

Barbusano Barricas 2017: Blend af 65 % Touriga Nacional og 35 % Aragonez, fadlagret. Rubin rød, mørk. Mørke toner i næsten med brombær og andre mørke bær, violer, chokolade og cigarkasse. Balanceret fadpræg. Blød i munden med god frugt og pænt med integrerede tanniner.

Barbusano Barricas 2012: Blend af 65 % Touriga Nacional og 35 % Aragonez, fadlagret. Mørk rubin. Lidt skjult i næsen i starten med mørke bær og violer. Mørke bær, krydderier og lakrids, stadig fin balance og godt med tanniner til en længere liv, balanceret fadpræg.Besøg Quinta do Barbusanos Facebook side her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar