De smagte vine var sponseret af producenterne og Wine of
Moldova
Har du smagt
vin fra Moldova? De fleste vil nok svare nej til spørgsmålet, og indtil for nyligt
gjaldt det også mig. Jeg takkede derfor ja, da jeg fik en indbydelse fra
brancheorganisationen Wine of Moldova og Vinens Hus om masterclass og åben walk-around
smagning med 36 forskellige producenter fra det lille østeuropæiske land.
For ja, de
laver også vin i Moldova, som ligger på højde med Bourgogne klemt inde mellem
Ukraine og Rumænien. Faktisk er landet på en 20. plads i verden som vinproducent
med eksport til 75 lande. Endvidere siges landet at have den største areal med
vinmarker i forhold til indbyggertallet, og hele 15 % ud af de 2,6 millioner
moldovere er involveret i vinproduktion.
I mange
årtier, ja århundrede, op til selvstændigheden i 1991 og også i årene derefter
har først Rusland, dernæst Sovjetunionen og så igen Rusland været hovedaftager
af ”billige sødlige moldoviske vine”, som Hugh Johnson og Jancis Robinson
formulerer det i den seneste udgave af deres Vinatlas. Men som de fortsætter
fulgte ”en bølge af udenlandsk bistand”, der ”vænnede Moldovas vinproducenter
af med deres ruslandsafhængighed og førte til oprettelsen af tre appellationer”,
hvilket skete så sent som i 2016.
Så set med
kvalitetsøjne er der altså tale om et ungt vinland. Det samme gælder
vinturismen, som først er kommer i gang i det sidste tiår, hvor antallet af
faciliteter for vinturister er steget fra 4 i 2012 til 40 i 2022.
Geografisk
er vi altså på højde med Bourgogne. Klimaet mildnes af indflydelsen fra
Sortehavet, men vintrene kan være meget kolde. Landskabet og jordbunden er
varieret. Der tre IG appellationer er fra nord til syd: Codru, Stefan Voda og Valul
lui Traian.
Der er
plantet både lokale druesorter og franske eller internationale som the ”usual
suspects”: Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay og Sauvignon Blanc. Blandt de
lokale sorter skal kort nævnes:
Feteasca
Alba: Frisk og floral hvid klonvariant af Feteasca Neagra. Benyttes til såvel
tørre, lette hvidvine som mousserende vine.
Feteasca
Regala: Krydsning af Feteasca Alba og Grasa de Cotnari, især udbredt i Moldova
og Rumænien. Giver florale vine med noter af grape og god fylde, fint
lagringspotentiale.
Feteasca Neagra: Denne blå druesort menes at være mere end 2.000 år gammel
og bruges til såvel rosévine som rødvine. Let krydret med kirsebær, sort peber
og blommer.
Rara Negra: Blå
drue, lys i farven. Udbredt i Rumænien, Ukraine og Moldova samt USA. Giver
lette, krydrede vine med røde bær og bløde tanniner.
Ved den
indledende masterclass afholdt af den herboende sommelier og moldover Daniel
Frumusachi blev der smagt følgende seks vine (regionen er angivet i parentes):
Château
Vartelly Individuo 2022 (Codru): Blend af 52 % Feteasca Regala og 48 % Riesling.
Gul med grønt islæt. Frisk næse med æbler, citrus, grape, lidt fersken og
blomster. Frisk og sprød i munden med god syre, citrus og lidt mineralitet, ligefrem
uden kompleksitet, lang hale med citrus og syresvip (87).
Cricova Feteasca Neagra Wild Rosé 2022 (Codru): 100 %
Feteasca Neagra. Laksefarvet,
medium intens. Røde bær, især jordbær og lidt tutti frutti præg i næsen. God og
frisk frugtfylde i munden med jordbær, jelly fruit, medium syre og ok
kompleksitet (88).
Salcuta ENO
2020 (Stefan Voda): Blend af 70 % Cabernet Sauvignon, 20 % Merlot og 10 % Feteasca
Neagra. Mørk og tæt, uigennemsigtig med lilla kant. Masser af frugt i næsen,
solbær, peber og lidt røgede og krydrede noter. Godt med frugtfylde, solbær og
lidt friske krydderurter, god syre, medium hale og pænt med tanniner (87).
Vinaria din
Vale 7 Coline (Valul lui Traian): Blend af 55 % Feteasca Neagra og 45 %
Cabernet Sauvignon. Mørk rubin. Dejlig aromatisk med mørke bær, jordbær og lidt
mørk chokolade. Fin balanceret, på engang fyldig og elegant med moden frugt,
mørke kirsebær og god syre. Et fint glas (89).
Purcari
Freedom Blend 2021 (Codru, Stefan Voda): Blend af 65 % Saperavi, 20 % Rare
neagra og 15 % Bastardo. Mørk tæt og uigennemsigtig med lilla kant. Intens og
krydret næse med mørke bær, men også florale noter. Mørke bær, sort peber og
tobak, godt med tanniner, stort potentiale (91).
Fautor
Illustro 2016 (Valul lui Traian): Klassisk Bordeaux-blend med 65 % Cabernet
Sauvignon og 35 % Merlot. Mørk rubin, lidt lysere kant. Solbær, røde bær,
peber, lidt læder og syrnede kirsebær. Moden frugt i munden især solbær, god
balance og fin kompleksitet samt bløde tanniner. Vellavet og stadig med
potentiale (92).
Ved den
efterfølgende åbne smagning besøgte jeg adskillige huse, men dog uden at tage egentlige
noter. Her skal enkelte producenter derfor kun kort nævnes.
For det
første var jeg under masterclassen blevet nysgerrig på et par af producenterne.
Derfor besøgte jeg først familieejede Vinaria din Vale, hvor jeg smagte et par
ganske hæderlige vine på druen Feteasca Neagra med og uden fadlagring samt et
blend på Rară Neagră og Saperavi. Familien bag hedder Davidescu og står også
bag Domenille Davidescu, der også laver mousserende vin. Her smagte jeg både
deres Momente Blanc de Blanc og en blend på druesorterne Muscat og Viorica.
Det samme
gjaldt Chateau Purcari, hvis Freedom Blend var meget interessant – både på
grund af selve vinen, men også historien bag. Vinen blev lanceret første gang i
2014 baseret på druer fra 2011 som en fejring af 20-året for Moldovas
selvstændighed og løsrivelse fra Sovjetunionen. Samtidig var 2014 også året,
hvor Rusland annekterede Krim-halvøen i nabolandet Ukraine, ligesom de i 2008
havde førte krig mod Georgien. De tre druesorter i vinene repræsenterer netop
disse tre lande: Saperavi er således en georgisk druesort, Rare Neagra
moldovisk og Bastardo er i Ukraine kendt som Bastardo Magarachsky og er et
blend af Trousseau (Bastardo) og Saperavi. Men den seneste kedelige udvikling i
regionen har de fortsat produktionen, og overskuddet går til velgørenhed.
Hos Chateau
Purcari smagte jeg deres Pinot Noir og Rara Negra, begge under navnet 1827,
hvor vingården blev grundlagt, samt deres Nagru de Purcari 2020, som er et
blend af 55 % Cabernet Sauvignon, 40 % Saperavi og 5 % Rara Neagra.
Det tredje
hus fra master classen, som jeg var forbi, var Fautor, hvor jeg smagte blend af
såvel lokale som internationale druer.
Hos DomaineLa Prut smagte jeg en glimrende Grand Cuvée, som var et blend af lokale og internationale druer.
Og hos Vinaria Javgur Pinot Noir og Merlot fra 2019 samt deres
Mariage Rouge.
Jeg besøgte også
Vinum Estate – en udmærket producent af både mousserende vine og bordvine. Her
smagte jeg først to mousserende og derefter tre hvidvine på henholdsvis Feteasca
Regala, Riesling og Chardonnay – den sidste meget spændende og atypisk.
Derefter fulgte tre udmærkede rødvine; et blend af Cabernet og Merlot samt to
enkeltdruevine på Saperavi og Feteasca Neagra. Et spændende bekendtskab.
Det samme
gjaldt den sidste producent, jeg vil fremhæve: Tewa. Tewa betyder ”time will
tell” på Maori, og grundlæggerne er da også oprindeligt fra New Zealand, men
producerer altså nu vin i Moldova. Og det gør de glimrende, skal jeg hilse at
sige. Jeg smagte en god del af porteføljen og lagde ud med en på en gang sprød
og fyldig hvidvin på Feteasca Regala og deres Rosé 2022, som var et blend på
Cabernet og Feteasca Neagra. Derefter fulgte flotte enkeltdruevine på Rara
Negra, Feteasca Neagra, Malbec og et blend på Cabernet, Saperavi og Merlot. Spændende
vine, hvor man dog ikke lige tænker Moldova i første omgang, men af høj
kvalitet. Og så er de i øvrigt i dansk import hos MoldoVin, der netop har
specialiseret sig i vine fra Moldova heriblandt fra Tewa.
Hvad er så
konklusionen?
Ja for det
første skal Moldova absolut tages seriøst som vinland. Vinproduktionen er som
nævnt indledningsvis omfattende, og smagningen viste, at er også var god
kvalitet at finde bland de deltagende producenter.
For det
andet må jeg også sige, at profilen stritter i mange retninger. Fra vine på
deres lokale, men herhjemme ukendte druesorter til vine på internationale
sorter herunder flere Bordeaux-blends. Fra vine med kraftig ekstraktion, power
og fadlagring til lettere vine i lidt mere burgundisk stil. Fra lidt gammeldags
vine til vine i tidens ånd. Dette er måske meget forståeligt, når det tages i
betragtning, at den nye vinæra startede for kun godt et årti siden. Det tager
tid at finde sine egne ben.
Var
kvaliteten ikke altid den højeste var det generelt interessant at stifte
bekendtskab med vinene fra Moldova, ligesom flere af de repræsenterede huse helt
sikkert er værd at genbesøge. Og ja, så er det da også rart at kunne sætte
flueben ud for Moldova i sin lille vinbog.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar