De smagte vine er sponseret af importøren
Nyligt
smagte jeg et udvalg af vine fra producenten João Portugal Ramos – vine fra
hjemregionen Alentejo, Vinho Verde og Douro (læs mine noter her). I Douro
lanceres vinene under navnet Duorum, hvilket er latin og betyder fra to. Navnes
skyldes, at projektet startede som en samarbejde mellem João Portugal Ramos og
José Maria Soares Franco, men sidstnævnte har dog siden trukket sig tilbage. Duorum
laver såvel bordvine som portvine, og efterfølgende fik jeg tilsendt fire af
deres portvine.
Duorums portvin er især baseret på druer fra deres ejendom, Quinta de Castelo Melhor i den østlige del af Douro-dalen. Her er jordbunden mest med skiffer, hvilket giver koncentrerede vine. På grund af det varme klima i Douro Superior har de plantet deres vinmarker så højt som muligt, fortæller João Maria Portugal Ramos, der er winemaker og søn af João Portugal Ramos.
”Den store forskel på vores quinta i Douro Superior og resten af dalen er mangel på regn i høstsæsonen. Douro Superior er meget mere tørt end Cima og Baixo Corgo. Det er en fordel, da der er mindre risiko for en dårlig høst over årene,” forklarer han og fortsætter:
”Men når det
er mere tørt, er det også mere varmt. Det forsøger vi at modvirke ved at have
plantet en stor del af vores vinmarker på det højeste sted på ejendommen, hvor
der er køligere nætter. Og de steder, hvor hældningsgraden er over 30 %, har vi
plantet vinstokkene på nordvendte patamares for at forhindre, at de udsættes
for direkte soleksponering og overdreven solstråling.”
De primære
sorter på Quinta de Castelo Melhor er Touriga Nacional og Touriga Franca samt Gouveio
og Rabigato for de grønne druers vedkommende. Foruden druer fra deres egen
vinmarker køber de også fra vinbønder med marker i højderne, men disse er
sædvanligvis ikke klassificeret til portvinsproduktion, hvorfor de primært
benyttes til rødvin.
Målet med
portvine er – med João Maria Portugal Ramoses egne ord – koncentration og
lagringspotentiale.
”Vi kan godt
lide store, kraftfulde portvine,” konstaterer han.
Den
nuværende portefølje omfatter entrylevel portvine (Ruby og Tawny), LBV og
Vintage, men fremtiden vil snart også byde på fadlagrede portvine.
”Vi har
lagret dele af vores produktion på fade siden 2007, hvor vi havde den første
høst i Douro. Jeg tror, at vi vil komme med nogle nyheder i den nærmeste
fremtid,” lyder det fra João Maria Portugal Ramos.
Jeg smagte nedenstående
fire vine fra Duorum. Vinene blev smagt over to dage ved lidt forskellige
temperaturer.
D by Duorum Porto Tawny: Blend af Touriga Nacional,
Touriga Francesca, Tinta Roriz, Tinto Cão og Tinta Barroca. Rødbrun, medium intens. Syrnede bær, ribs,
nødder og lidt timian, let sprittet på førstedagen, mere afdæmpet på andendagen.
I første omgang blød i munden, men derefter følger høj syre. Stadig med primær
frugt, syrnede røde bær og kirsebær, men også lidt tørrede figner og hasselnød,
let krydret, tør stil. Nydt afkølet en fin entry level port
(85/86).
D by Duorum Porto Ruby: Blend af Touriga Nacional,
Touriga Francesca, Tinta Roriz, Tinto Cão og Tinta Barroca. Rubinrød, lys kant, medium intens. Forholdsvis
diskret næse med brombær, solbær, blomme, let krydret og et anstrøg af kakao,
på andendagen mere ekspressiv. Fint med frisk frugt i munden, syrlige kirsebær og
mørke bær som brombær og solbær, lidt florale noter, let cremet struktur, høj
syre, tør stil, ikke så fyldig og noget enstrenget, medium hale med en smule
bløde tanniner (85).
LBV 2018: Blend
af Touriga Nacional, Touriga Franca og Tinta Roriz. Mørk rubin, lilla kant.
Godt med solbær, modne blommer og andre mørke bær i næsen samt mokka, mørk
chokolade, esteve og krydderurter. Lægger ud blød og cremet, men så følger
syren med skarphed og den friske frugt med mørke bær, mørk chokolade og friske
krydderurter, forholdsvis fed og tæt struktur, tør stil, bløde tanniner og lang
hale med lidt tørre tanniner og syrebid. En ganske fin LBV til den elegante
side, men også kraftfuld (90).
Vintage 2017: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta
Roriz og Vinha Velhas. Mørk
rubin, lilla kant. Frisk næse med mørke bær, solbær, friske krydderurter og
florale noter. Lidt skarp og ikke helt åben, åbnede dog mere op på andendagen, kraftfuld
med solbær, blomme, blomster og lidt balsamico samt esteve, høj syre, godt med
integrerede tanniner, fin balance, elegant og tør stil, lang pebret og krydret
hale med tørre tanniner. Lidt kantet lige nu, men med flot potentiale fra det fremragende år (92).
Læs mere om
Duorum her. Duorum importeres af Hans Just og udvalgte vine fås i Meny.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar