Den smagte portvin er sponseret af producenten
Ikke uventet
er Dalva nu også med på 50 års Tawny bølgen. Den nye 50 års kategori, for såvel
røde som hvide portvine, blev indført for godt to år siden. De første
eksemplarer kom hurtigt på markedet, og siden er det nærmest eksploderet, så
det kan være svært at have overblik over, hvor mange der er på markedet.
Konklusionen er i al fald klar. Producenterne – vel at mærke dem med store
lagerbeholdninger og derfor et godt ”bibliotek” at blende fra – har taget
kategorien til sig.
Der er dog
også udfordringer forbundet med den nye kategori. Det kræver en endnu bedre
lagerstyring, så man hele tiden har de nødvendige fade til at kunne producere
hele porteføljen af fadlagret portvin. Og det uden at måtte gå på kompromis med
kvaliteten – en risiko, som nogle forudså.
Til Din
Vinguide i november sidste år skrev jeg en artikel om nye tendenser i portvin
herunder de nye kategorier. En af dem, der hilste ændringen velkommen, var Elsa
Couto fra Dalva, som i den forbindelse udtalte:
”Jeg synes,
at de nye kategorier giver merværdi til de allerede eksisterende. Både fordi de
regulerer markedet for gammel portvin, og fordi det er godt for forbrugeren og
kan skabe mersalg. Alle vil gerne fejre deres 50 år alder. Det er jo et halvt
århundrede”.
Nu kan Dalva
altså selv være med til fejringen. Huset, hvis navn er en sammentrækning af det
egentlige selskabs navn, C. da Silva, blev stiftet i 1933, men har aner tilbage
til 1862. I 2007 blev de købt af franske La Martinquaise og indgik dermed i
Gran Cruz gruppen, som i dag er omdøbt til Gran Vinho og også omfatter Porto Cruz
og Quinta de Ventozelo.
Det er som
vanligt ønolog José Manuel Sousa Soares, som har sammenstukket blended af de
mange gamle fade, huset råder over.
Jeg fik
venligt tilsendt en lille fadprøve af det endelig blend, som blev smagt over et
par dage. Her er min note:
Dalva 50 års
Tawny: Ravfarvet med orange skær og let grønlig kant. Frisk og intens næse med
figner, appelsinskal, nødder, mandler, muskatnød, farin, balsamico og valnød.
Blød og cremet i munden med nødder, marcipan, godt med appelsinskal, muskatnød,
let krydret, høj syre kommer i anden omgang, elegant med dejlig kompleksitet og
flot balanceret, slutter med lang, lang hale med appelsinskal og fin syre. Et
skønt glas (96).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar