De smagte vine var sponseret af producenterne
Fem
vinregioner og otte producenter på fire dage giver ikke tid til den store
fordybelse. Til gengæld giver det masser af oplevelser, indtryk og smagninger
af gode vine, som samtidig bekræfter indledningen til min rapport fra Wines of
Portugals smagning i København i oktober. Her skrev jeg om diversitet fra
region til region, om de mange nationale druesorter og forskellige måder at
vinificere på (læs reportagen her).
Wines ofPortugal havde inviteret fem danske vinskribenter på en lille tur sidst i
oktober. Vi startede i Vinho Verde og derefter fulgte Douro, Dão, Lisboa og
Alentejo – regioner med hver deres særkende, klima og terroir. Hvor
Atlanterhavet har stor påvirkning i Vinho Verde og Lisboa, ligger Douro og Dão
mere skjult bag bjerge, og endelig byder Alentejo på lidt af hvert, men især
store flade landområder med rigelig sol og varme, men mindre nedbør.
For mit
vedkommende bød turen på såvel nye bekendtskaber som gensyn med vingårde og
producenter, jeg tidligere har besøgt og skrevet om. I stedet for slavisk at
berette om turen kronologisk, vil jeg i dette opslag og det næste i stedet hoppe
lidt rundt mellem regioner og producenter og som en rød tråd fokusere på de
mange druesorter.
Traditionelt
opfattes portugisisk vin som værende især blends af nogle af de mange
druesorter, landet byder på. Der menes at være hele 250 forskellige
portugisiske (eller iberiske) sorter samt internationale, så der er nok at tage
af.
Men der er
også et voksende fokus på enkeltdruevine. For det første som en konsekvens af,
at ønologer og forskere har studeret sorterne og lært dem bedre at kende. I
takt hermed opstår interessen for at se, hvordan de fremstår alene, hvilket så
igen kan skabe større viden om, hvordan de indgår i blends. For det andet og
som følge heraf har såvel winemakerne som det globale marked fået øjnene op for
den store kvalitet i nogle af sorterne, hvilket har ført til, at en druesort
som Alvarinho plantes over hele verden, og at f.eks. Touriga Nacional nu også
plantes i selveste Bordeaux. Netop de to sorter var blandt dem, der blev smagt
på turen, men også mange andre.
I dette
opslag skal det handle om hvidvine og dermed de grønne druesorter, mens rødvine
vil blive omtalt i det efterfølgende opslag.
Alvarinho
har hjemme i Vinho Verde og her igen især i underregionen
Monção e Melgaço helt oppe ved grænsen til Spanien og dermed i
naboskab med de spanske Albariño-producenter i Rias Baixas. I Monção e Melgaço
finder vi den kendte producent Soalheiro, som sammen med Anselmo Mendes var
pionerer, når det gjaldt udforskningen af Alvarinho. Og innovationen er ikke
slut. Winemaker António Luis Cerdeira eksperimenterer stadig flittigt med
forskellige metoder til vinificering og lagring af sorten.
Ved en middag på den dejlige og anbefalelsesværdige fiskerestaurant O Gaveto i Matosinhos smagte vi et udvalg af Soalheiros vine. Den klassiske Alvarinho i 2022 udgaven, Granit 2022 og den altid dejlige Primeiras Vinho på druer fra gamle vinstokke i både 2022 udgaven og en lagret version fra 2015. Jo tak, Alvarinho kan udmærket lagres – lidt i stil med Riesling.
Endvidere smagte vi
den ufiltrerede Terramatter 2022, Espumante Bruto ligeledes på Alvarinho og
endelig Allo 2022, som er et blend på Alvarinho og Loureiro – en af de andre
fremragende sorter fra Vinho Verde.
Dagens efter
besøgte vi den store Vinho Verde producent Aveleda, som ligeledes gør det i
enkeltdruevine på Alvarinho, men herhjemme mest er kendte for billigere blends.
Vejret var desværre ikke det bedste, men vi nåede lige en kort rundtur i den
smukke park, inden regnen silede ned, og vi fandt læ i den gamle adega, hvor de
lagrer deres aguardente. En lille påmindelse om, at Vinho Verde er den mest
nedbørsrige region i Portugal.
Hos Aveleda
smagte vi først deres store verdensomspændende salgssucces, Casal Garcia, i
hvid, rosé og rød udgave. Friske og perlende, men også med en del sødme. Efterfølgende
fulgte nogle af deres mere spændende vine i form af to friske enkeltdruevine
fra 2022 på Loureiro og Alvarinho, de to dejlige terroirvine Alvarinho Granit
og Alvarinho Xisto i 2021 udgaver samt en rødvin fra Douro hentet fra deres
prestigeejendom Quinta Vale D. Maria og slutteligt et glas Aguardente Adega
Velha med seks år på bagen.
Senere på
turen smagte vi også en Alvarinho fra João Portugal Ramos, som ikke kun laver
vin i hjemregionen Alentejo, men også i Douro og Vinho Verde (læs mere her).
En anden af
Portugals fremmeste grønne druesorter er Encruzado, som vi især møder i Dão.
Her besøgte vi Solar do Vinho do Dão, som tager sig af godkendelse og
promovering af regionens vine – og som havde inviteret to producenter til at
vise et udvalg af deres vine; Dom Vicente og Quinta dos Roques & Quinta das Maias, som har samme ejer.
Begge havde
medbragt såvel enkeltdruevine som blends. Hos Dom Vicente smagte vi således en
dejlig frisk og mineralsk Encruzado 2022 samt Reserva Branco 2021, og hos
Quinta dos Roques en flot ekspressiv Encruzado 2022, men også deres Maias
Malvasia Fino 2022.
For ja, der
er andre spændende grønne sorter i Portugal. Allerede nævnt er Lourerio i Vinho
Verde, som også byder på Avesso med gode kvaliteter for enkeltdruevine. Her
smagte jeg efterfølgende en enkelt fra den store producent Casa Santos Lima,
som er hjemhørende i Lisboa, men producerer vin i de fleste regioner og under
utallige brandnavne.
Arinto
dyrkes og benyttes til enkeltdruevine over hele landet, men glimrer især i
Lisboa-regionen. Hos Casa Santos Lima i Lisboa smagte vi netop en frisk Arinto
2022 med masser af citrus og blomster samt god høj syre. Endvidere bruges
Arinto også til Portugals mousserende vin, Espumante, hvilket Casa Santos Limas
Belissimo fra Algarve var et glimrende eksempel på. Endvidere smagte vi en
Moscatel fra Lisboa og et blend fra Azorerne med typisk udpræget mineralitet.
I Douro besøgte vi Maçanitas lille vingård Quinta Senhora do Carmo – ikke at forveksle med den større nabo Quinta Nossa Senhora do Carmo, som ejes af Amorim. Her laver søskendeparret Antonio og Joana Maçanita en lang række vine på såvel kendte som mere ukendte druesorter herunder enkeltdrue hvidvine på sorter som Folgasão (alias Maderias Terrantez), Viosinho og Malvasia Fina. Vine, som er sprøde, lækre og mineralske.
Endelig kan det nævnes, at den store producent Cartuxa i Évora i
Alentejo især bød på hvide blends, men også en anderledes enkeltdruevin på
Viognier i deres serie af vine fra eksperimentale vinmarker, Scala Coeli.
Her følger en
række af de smage hvidvine – især enkeltdruevine, men også enkelte blends – med
regionen angivet i parentes. Rødvinene følger som nævnt i et efterfølgende
opslag. Da en del af vinene blev smagt under middage er mange af noterne lidt
kortfattede, og der gives ikke point.
Aveleda
Loureiro og Alvarinho 2022 (Vinvo Verde): Grøngul. Frisk næse med citrus og
blomster, lidt ananas og melon. Ok frugtfylde, let, frisk og aromatisk med fin
syre og struktur.
Aveleda
Solos de Xixto 2021 (Vinho Verde): 100 % Avarinho. Gulgrøn. Aromatisk med græs
og urter, citrus, pærer, lidt ananas og mineralitet. Dejlig vin med god fylde
og balance, mineralsk, gule stenfrugter og lidt eksotisk frugt.
Aveleda
Solos de Granito 2021 (Vinho Verde): 100 % Alvarinho Gulgrøn. Lidt mere diskret
næse med græs, grape og stenfrugter. Fin syre, god struktur, citrus,
mineralitet, lang hale med syresvip og lidt krydderurt.
Soalheiro Alvarinho
Classico 2022 (Vinho Verde): Frisk med god frugt, lidt tropiske noter,
aromatisk og velbalanceret. Et fint glas.
Soalheiro
Granit 2022 (Vinho Verde): 100 % Alvarinho. Tilbageholdende i næsen, mineralsk,
lidt citrus, lidt saltet hale, dejlig stringent.
Soalheiro
Primeiras Vinhas 2022 (Vinho Verde): Kombinerer det aromatiske fra Classico og
det mineralske fra Granit, Alvarinho fra fra gamle vinmarker. Dejlig fyldig med
flot struktur og perfekt balanceret mellem frugt og syre. Kompleks og med
lagringspotentiale.
Maçanita
Folgasão 2022 (Douro): Lys grøngul. Grøn og røget næse med flint, gærpræg. 12 %
alkohol. Lidt citrus, sprød og saltet. En spændende vin.
Maçanita Viosinho by Joaninha 2021 (Douro): Grøngul. Dejlig frisk med ren frugt, en smule
røget. Let saltet, citrus, ananas og fin mineralitet, ok med frugt samt lang
hale med syrebid.
Maçanita Malvasia Fina by António 2021 (Douro):
Gulgrøn. Mere fyldig i
munden, god struktur, stadig med stor friskhed, krydret, hvid peber og
mineralitet.
Olgas Branco
2021: Blend fra gammel vinmark, 10 måneder på fad med battonage. Strågul,
Dejlig taktil, men god, let cremet struktur, citrus, lang hale.
Dom Vicente
Encruzado Unoaked 2022 (Dão): Strågul, frisk, ren og mineralsk med citrus og
pænt med frugt. Lang saltet hale med citrus.
Dom Vicente
Reserva Branco 2021 (Dão): Blend af Encruzado og Malvasia. Mere dyb, lidt yoghurt
og banan i næsen, cremet og fyldig, blomster og mineralitet.
Maias
Malvasia Fino 2022 (Dão): Diskret næse med blomster.
Fin fylde i munden, præg af battonage, lidt citrus og hyldeblomster.
Quinta dos
Roques Encruzado 2022 (Dão): Dejlig
ekspressiv med god frugt og fylde, krydret, fin struktur, velbalanceret.
Casa Santos
Lima Desvario Avesso 2021 (Vinho Verde): Grøngul. Citrus, grape og lidt
tutti-frutti i næsen. Frisk og fyldig med citrus, blomster, god mineralitet og
høj syre. Ganske fin.
Casa Santos Lima Arinto 2022 (Lisboa): Citrus, melon
og lidt ananas i næsen. Citrus og blomster, god høj syre. Fin vin.
Casa Santos Lima Moscatel 2022 (Lisboa): Lys grøn.
Aromatisk med lemon og lichefrugt. Let og frisk, velbalanceret.
Casa Santos Lima Belissimo 2021 Espumante (Algarve):
100 % Arinto: strågul med citrus og blomster i næsen, frisk med god fylde,
harmonisk.
Casa Santos Lima Arquipélago 2022 (Pico, Azorerne):
Blend af Arinto de Azorees, Verdelho og Terrantez. Mineralsk næse med flintpræg
og røgede noter. Krydret i munden med krudt og røgede noter. Fyldig, frisk og
dejlig.
João Portugal Ramos Alvarinho 2022 (Vinho Verde): Frisk
med citrus i næsen, ren frugt. Mineralsk med citrus og lidt tropisk frugt, ok
struktur.
João Portugal Ramos Marques de Borba Vinhas Velhas
2022 (Alentejo): Blend af Arinto, Roupeiro, Antão Vaz og Alvarinho, 8 måneder
på fad. Grøngul. Lidt tropisk frugt som ananas, modne pærer, gule stenfrugter,
citrus, blomster. God mundfylde og ok kompleksitet.
João Portugal Ramos Altitude Branco 2022 (Douro): Rabigato, Códega do
Larinho, Arinto og Gouveio fra vinmarker i højden. Citrus, eskotisk, moden
frugt i næsen. Dejlig sprød med god fylde og friskhed, fin balancerende syre.
João Portugal Ramos Foz de Arouce branco 2021 (Beira Atlantico): Lavet på Sercial, fermenteret på fad med 7
måneders battonage. Gulgrøn. Noter fra fadet I næsen, men frisk med høj syre,
grape, græs, god tekstur og friskhed. Lidt kort hale med lidt citrus.
João Portugal Ramos Petrichor 2022 (Alentejo): Enkeltmarks vin på Arinto
og Verdelho, 8 måneders skindkontakt. Strågul til ravfarvet. Fyldig med sødeemandariner,
abrikos, lychee frugt. Fin taktil og med god mineralitet og kompleksitet.
Dejlig gastronomisk vin.
Cartuxa
Colheita Branco 2021 (Alentejo): Bland af Arinto, Roupeiro og Antão Vaz, 9
måneder med battonage. Pære og citrus i næsen. God mundfylde og friskhed, lang
hale med lidt citrusbid. Taktil og med fin kompleksitet.
Scala Coeli
2010: 100 % Viognier fra eksperimentalmarker, 4.300 flasker. Strågul. Oxiderende
noter, lidt banan, gule stenfrugter. Modnet med god kompleksitet.
Cartuxa Pera
Manca branco 2021: Arinto, Antão Vaz, gæret delvist på stål og fad, lagret 12
måneder på fad med battonage og efterfølgende 12 måneder i flasken. Ekspressiv
med lidt citrus, gule stenfrugter, fersken. Dejlig fyldig med balancerede
fadnoter, moden pære, lidt smør, god kompleksitet. Traditionel stil, men med
høj kvalitet.
Soalheiro
importeres af HJ Hansen, Aveleda af Salling, Maçanita af FineWines, Quinta dos
Roques og Maias af Vinho, Casa Santos Lima af Portugisisk Vinkælder, João
Portugal Ramos af Hans Just og fås i Menu, Cartuxa af Adelino. Dom Vicente har
mig bekendt ikke dansk importør.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar