Det skulle
jo næsten prøves. Efter mange års skriveri om portvin og vin og efter utallige
smagninger, vil jeg nu prøve at stå i den anden ende af processen. Ude i vinmarken
med jord under fødderne og beskærersaks i hånden.
Det er nu
ikke helt ukendt land, jeg betræder. Under mange besøg på vingårde har jeg vandret
i vinmarker og fået fortalt om årets gang og de mange processer. I min egen
baghave har jeg selv beskåret og opbundet en enlig stok med spisedruer. Jeg har
også skrevet om vindyrkning i Danmark for Haveselskabets blad Haven og i den
anledning besøgt en dansk vinavler, ligesom jeg løbende har besøgt flere danske
vingårde. Og så har jeg for mange år siden - som så mange unge – plukket druer
i Frankrig, nærmere bestemt i Beaujolais. Men nu er det blevet lidt mere
seriøst, lidt mere forpligtende og lidt mere tidskrævende, men ikke mindre
fornøjeligt af den grund.
Sammen med
min bror har jeg nemlig lejet mig ind på en vinmark, hvor vi nu bestyrer en
række med 66 vinstokke hos den fynske vinproducent Agger Vin. Druesorten er
Solaris – den mest populære grønne drue i dansk vinavl. Stokkene blev plantet i
2011 og har altså nu 13 år på bagen, hvorfor de hos Agger Vin kaldes Gl.
Solaris i modsætning til de nyplantede.
Vingården
ligger på Sydvestfyn, ikke så langt fra Helnæs. Her har Nicolai Agger i ca. 10
år produceret vin og samtidig haft et anlæg til såkaldt parkgolf. De første
4.000 stokke blev plantet i netop 2011, men siden er flere kommet til, så der
nu er i alt 6.000 vinstokke. De 5.000 er med de grønne druer Solaris og Ortega
beregnet på hvidvin og hedvin, resten med de blå sorter Rondo og Regent, som
bliver benyttet til især rosé og hedvin, men også i de bedste år til rødvin. I
2021 blev Agger Vin i øvrigt udnævnt til ”Best National Producer, Denmark” ved det
store vinsmagningsevent, Austrian Wine Challenge.
Nicolai
Agger har uden held prøvet at sælge vingården. I stedet har han nu valgt at
leje stokke ud til wanna-be-vinbønder som mig og min bror. Som lejer
forpligtiger vi os til at passe vinstokkene året igennem og høste druerne sidst
i september eller først i oktober, ligesom vi inviteres med på sidelinjen i
kælderen, når vinen skal laves. Til gengæld får vi efterfølgende udleveret en
antal vinflasker svarende til det lejede antal stokke – og for vores
vedkommende altså med hvidvin på Solaris.
Forleden var så første dag i vinmarken, idet der skulle vinterbeskæres, så de gamle vinranker fra sidste års høst blev fjernet. Med saksen i hånden vandrede vi rækken igennem og beskar efter anden knop på hver sidegren. Knoppen skulle dog helst være opadvendt, hvilket gør det nemmere at lave espalier.
Det valgte opbindingssystem hos Agger Vin er som så mange andre steder Guyot-metoden – nærmere bestemt enkelt Guyot med flad bue, hvor den frugtbærende gren ligger langs den nederste tråd hen til den næste vinstok. Enkelt steder er der dog også dobbelt Guyot, altså med en frugtbærende gren til hver side.
Efterfølgende
blev de afklippede grene samlet sammen på en trillebør og kørt væk. Godt to timers
arbejde, som i løbet af året vil blive fulgt af andre arbejdsdage, hvor der
skal etableres espalier, beskæres og udtyndes blade samt ikke mindst høstes.
Målet med initiativet
er selvfølgelig ikke kun af få nogle flasker hvidvin hjem i kælderen. Men også hyggeligt
samvær og at lære noget. At blive klogere. Som vinskribent har jeg altid søgt
at få indsigt i alle aspekter af vinens verden og dermed også i arbejdet, der
foregår i marken og i kælderen. At prøve tingene selv, er altid en god lærdom.
Og det vil under alle omstændigheder givet højne min respekt for den indsats,
de mange vinbønder gør hvert eneste år.
Jeg vil
løbende her på bloggen berette om årets gang i vinmarken, ligesom jeg
afsluttende vil præsentere resultatet.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar