Douro og Dão var topscorere, da
priserne for årets 10 bedste vine nyligt blev uddelt i forbindelse med
vinfestivalen Essencia do Vinho, som fandt sted sidst i februar i Palácio da
Bolsa i Porto. Her blindsmagte et internationalt panel af vinskribenter og
sommeliers – heriblandt undertegnede som eneste repræsentant for Danmark – 50
vine udvalgt blandt de bedste, som tidsskriftet Revista de Vinhos havde prøvesmagt
sidste år.
Dermed også sagt, at samtlige 50 vine var fremragende hver for sig. Lad mig blot indlede med lidt namedropping blandt de vine, som ikke endte blandt de 10 bedste, hvilket siger noget om niveauet.
Blandt hvidvinene var således Anselmo
Mendes´ dejlige enkeltmarksvin Parcela Única Alvarinho 2021, Quinta do
Regueiros Jurássico III og Wine & Souls Guru Vinha da Calcada 2020. Blandt
de røde befandt sig Quinta Vale D. Marias Vinha da Francisca 2020, Quinta da
Boavistas Vinha do Ujo 2019, Estremus 2019 fra João Portugal Ramos, Grande
Rocim Reserva 2021, Antónia Adelaide Ferreira 2019 fra Sogrape, Quinta do Monte
Xisto Biológico 2021 og Quinta do Crastos Vinha Maria Teresa 2019.
Og endelig blandt de smagte hedvine
bør nævnes madeiravinene Blandy´s Bual 1976 og Barbeito Três Amigos 50 års,
Excellent Moscatel de Setúbal fra Horácio dos Reis Simões samt portvinene
Graham´s The Stone Terraces Vintage 2021, en hvid Colheita fra 1940 fra Quinta
Vale D. Maria samt 50 års tawny fra såvel Real Companhia Velhas Quinta das
Carvalhas som Vasques de Carvalho.
Men nu til Top 10 priserne. De 10 priser
fordeles mellem typerne alt efter hvilke vine, der smages. I år blev der således
uddelt to priser til hvidvine, en til rosévine, fem til rødvine og to til
hedvine, hvor der faktisk blev smagt hele 11 forskellige. Vinderne blev som
følger:
1. hvid: Niepoort Vinhos Coche 2021 (Douro)
Coche er Niepoorts tophvidvin fra
Douro. Druerne er hentet fra en gammel vinmark med blandede sorter herunder
Rabigato, Arinto og Códega do Larinho. Gæret og efterfølgende lagret 12 måneder
på fad med delvis malolaktisk gæring. En flot vin i Bourgogne-stil. Niepoort
blev i øvrigt tidligere på året af Revista de Vinhos kåret som bedste selskab,
hvad angår vinturisme pga. af deres flotte kælder i Gaia.
2. hvid: Azores Wine Company Vinhas dos Aards 2020 (Pico, Azorerne)
Endnu en flot og stringent enkeltmarksvin
fra Pico på Azorerne lavet af ønologerne Filipe Rocha og António Macanita fra
Azores Wine Company, som tidligere har udsendt vine som Vinhas dos Utras og Vinha Centenária. Der
er tale om et blend fra en gammel vinmark helt ude ved kysten med øens
traditionelle druesorter. Arinto dos
Açores udgør op mod 90 %, dertil kommer Verdelho, Alicante Branco og Boal.
Lagret 18 måneder på bærmen.
1. rosé: Menin Wine Company H.O. Matrona 2022 (Douro)
En klassisk vellavet rosévin fra den
gamle vinmark Matrona. Ønologer er Menins egen João Rosa Alves i og Tiago Alves
de Sousa. Et blend af mange druesorter herunder 30 % Malvasia Preta, 20 % Baga,
20 % Touriga Franca, 15 % Tinta Amarela og 10 % Mourisco samt 5 % gamle hvide
sorter fra Douro.
Menin Wine Company star bag brands som
Menin Douro Estates og H.O Wines og producer ca. 300.000 flasker om året
fordelt på rødvin, hvidvin, rosé og Vintage portvin.
1. rød: Domingos Alves de Sousa Memórias (Douro)
Anden udgave at det særlige blend, der
hylder Domingos Alves de Sousa 30 års karriere som vinproducent i Douro. Vinen
er sammenstukket af periodens 10 bedste vine herunder de fremragende
enkeltmarksvine Vinha do Lordela 2019 og 2016 og Abandonado 2013 samt årgange
af Quinta da Gaivosa og Alves de Sousa Reserva Pessoal. Et blend af topvine fra
forskellige årgange giver ikke nødvendigvis et superblend, men i dette tilfælde
gjorde det.
2. rød: Textura Wines D. Áurea 2021 (Dão)
Vi producerer elegante vine, står der
på forsiden at Textura Wines hjemmeside. Og som sagt, så gjort – og det gælder
også denne dejlige vin fra Dão, som er en hyldes til familiens bedstemor Áurea.
Familieejede Textura Wines blev etableret i 2018 og har 28 hektar økologiske
vinmarker på Serra da Estrelas skråninger. Der er tale om en vin på 100 %
Bastardo fra marker i 600 meters højde, fermenteret med 30 % hele klaser. Ønologer
er Luís Seabra og Mariana Salvador.
3. rød: 2 CC Segredo 6 Cuvée vinhas velhas (magnum) 2020 (Trás-os-Montes)
Trás-os-Montes er sammen med Beira
Interior på vej frem som vinregioner. Bag projektet 2 CC står António Boal,
Francisco Costa ”Costinha” og Paulo Nunes. Vinen er baseret på vinmark med mere
end 65 år på bagen, som gror i skifferjord. Sorterne er især Touriga Nacional,
Tinta Amarela, Touriga Franca og Alicante Bouschet – sorter, som vi også kender
fra Douro lige syd for Trás-os-Montes.
4. rød: Wine & Soul Pintas 2021 (Douro)
Bag Wine & Soul står det dygtige
winemakerpar Sandra Tavares da Silva og Jorge Borges, som har etableret sig i
Vale de Mendiz og på Quinta da Manoella. Den gamle mark med blandede sorter,
Pintas, leverer både druer til Vintage portvin og rødvin, mens deres top
hvidvin hedder Guru. Pintas er i øvrigt opkaldt efter parrets plettede hund.
5. rød: Quinta da Perdonda 1. Talhão (1948) 2018 (Dão)
Seriøs Dão-vin baseret på druer fra
gammel vinmark i 700 meters højde ved Serra da Estrela – især Baga, men også
Jaen og Tinta Amarela. Ønolog er Paulo Nunes.
1. hedvin: Henriques & Henriques Tinta Negra 50 års (Madeira)
Madeira-vin nyder større opmærksomhed
i Portugal end herhjemme, hvor vi er meget fokuseret på portvin. Det er således
langt fra første gang en madeira løber med førsteprisen for hedvine. Henriques
& Henriques blev etableret i 1850. I dag ejes de af den store koncern La
Martiniquaise, som også ejer Justino´s. Øens mest plantede druesort Tinta Negra
har ikke den højeste prestige, men kan levere flotte vine, hvilket denne 50 års
vidner om.
2. hedvin: Mily Heritage Wine Million & Dirk Niepoort Verídico Very Very Old Tawny 1900 (Vinho do Porto)
Den 124 år gamle portvin er lavet i et
samarbejde mellem José Dias og Dirk Niepoort. Der er ikke tale om en colheita,
selv om året 1900 opgives, men et blend fra forskellige år. Den er kun udsendt
i 150 flasker i vanligt eksklusivt design. Prisen i Portugal er da også opgivet
til ikke mindre end 5.900 Euro. Wine Million er skabt af José Dias og har til
formål at udsende særlige eksklusive vine. Vinene er baseret på et fad, han arvede
af sin far.
Som det fremgår opgiver jeg hverken
noter eller point ved vinene. En smagning af denne karakter foregår i ret højt
tempo, hvorfor det oftest er det umiddelbare udtryk, der belønnes, og ikke
fordybelsen. Der er simpelthen ikke tid til at tage noter. Da nogle af
rødvinene samtidig blev serveret lidt for kolde, nåede de ikke at komme til
deres fulde ret, hvilket kan have haft betydning. Men jeg kan da fortælle, at
vi for alle vinene vedkommende befinder os i den øverste ende af skalaen.
Ser jeg på Top 10 listen og min egen
pointgivning er der ingen større overraskelser. Netop vinderen blandt
hvidvinene, Niepoorts Coche, var den jeg selv gav højeste score. Det samme
gjaldt den vindende rosévin.
Blandt de røde kan jeg se, at jeg også
gav flotte point til følgende vine: Quinta de Foz de Arouce Vinhas Velhas de
Santa Maria 2019 (Beira Atlantico), Casal Santa Maria Grande Reserva Ramisco
(Colares), Quinta Vale D. Maria Vinha da Francisca 2020 og Quinta do Crastos altid
dejlige enkeltmarksvin Vinha Maria Teresa 2019.
Jeg gav meget høje point til samtlige
hedvine herunder Graham´s The Stone Terraces Vintage 2021, som jeg gerne have
set få en pris. Men jeg ved også, at Vintage portvin har svære betingelser i
forhold til Tawny og andre hedvine i et smagepanel med en klar overvægt af
portugisere og brasilianere, som generelt er større fan af de fadlagrede
hedvine.
Som allerede nævnt var det Douro og
dernæst Dão, der løb med flest priser. Det er sådan set ikke overraskende set med
mine øjne, da det både hvad angår hvidvine og rødvine er helt i top i Portugal,
ligesom det heller ikke er overraskende, at der igen i år var en hvidvinspris
til Azorerne. Godt at se, at den mindre upåagtede region Trás-os-Montes også
fik en pris. Det er en af de regioner, som står på min to-do-liste, da jeg
gerne vil lære den nærmere at kende.
Slutteligt vil jeg lige nævne, at det
internationale program, jeg som jurymedlem var en del af, vanen tro også bøde
på frokoster og middage med vinproducenter samt flere masterclasses ved selve
festivalen.
Nævnes her skal en udmærket frokost
hos Michelin stjernekokken Rui Paula på genåbnede DOP i Porto tæt ved Palácio
da Bolsa. Her smagte vi en række udmærkede vine fra Villa Oliveira i Dão og
Tapada do Chaves i Alentejo.
Vi var også inviteret en tur på den
altid besøgelsesværdige fiskerestaurant O Gaveto i Matosinhos med de to
udmærkede producenter Soalheira (Vinho Verde) og Alves de Sousa (Douro) som
værter. Ud over at smage og gensmage en række af deres udmærkede vine blev det
også til et gensyn med Luis Cerdeira fra Soalheiro samt Tiago og Domingo Alves
de Sousa.
Jeg deltog desuden i tre forskellige
masterclasses – alle med hedvin som tema. Først med masterblender Francisco Albuquerque
fra Madeira Wine Company, derefter med Mr. Moscatel, Domingos Soares Franco fra
José Maria da Fonseca og endelig med Carlos Alves fra Sogevinus, hvor vi smagte
Kopke Colheita og Vintage op imod hinanden i fem årgange. Mere om disse i et kommende
opslag.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar