torsdag den 22. august 2024

Hvid portvin fra Messias

 

De smagte vine er sponseret af producenten


 

Hvid portvin med alder har gennem en del år været det nye sort i Danmark. Hvor hvid portvin tidligere blot blev anset som brugbart til aperitif i forskellige sødmegrader eller blandet op med tonicvand som porttonic, nydes den nu til mad og i sig selv grundet de flere nuancer og den større kompleksitet, som fadlagringen giver.

Blandt pionererne på området var producenter som Dalva, Andresen og Kopke, men siden er mange flere kommet til. Det gælder også Porto Messias, der blev grundlagt i 1926 af Messias Baptista (deraf navnet), og som sidste år lancerede hele serien af hvid portvin med alder fra 10 års til 50 års. Men den hvide og lidt mere tørre tiårs, havde de nu allerede i produktion, fortæller winemaker og ønolog Ana Urbano.



”De senere år har vi generelt set en øget efterspørgsel efter hvid portvin. Messias har haft en hvid, tør 10 års portvin på markedet i mange år. I de seneste år har vi oplevet en øget efterspørgsel især pga. dens anderledeshed og kompleksitet. Vi finder den meget gastronomisk. Samtidig efterspurgte vores salgsafdeling nye vine for at fuldende porteføljen. Det eneste vi havde i kælderen var søde lagrede Lágrimas, så vi prøvede at sikre husets identitet ved at præsentere nye hvide portvine med alder, som var kendetegnet ved frugt, friskhed og kompleksitet,” siger hun.



Messias producerer også entry level hvid portvin i forskellig sødmegrader – fra Extra Dry over Dry og Sweet til netop den helt søde Lágrima. Blandt de røde fadlagrede findes både Tawny med alder og en lang række Colheitas. Og der er nok også snart hvide Colheitas på vej, afslører Ana Urbano.

”Vi arbejder på det. I år vil vi frigive Colheita Tawny fra 2012 og 2013, men jeg håber, at vi også snart har en hvid Colheita klar om end i et færre antal flasker.”

At sende hele serien af hvid portvin og samtidig planlægge at udvide med Colheitas kræver, at man har masser af hvid portvin på lager.

”Messias har altid haft tradition for Tawny, men vi har også lagret hvid portvin – dog i mindre mængder. Dem har der hidtil ikke være så meget opmærksomhed på. Men da vi valgte at få dem godkendt hos IVDP, besluttede vi kun at udsende et mindre antal flasker for at kunne holde den samme stil og kvalitet i årene fremover,” forklarer hun.



Ana Urbano oplyser, at de selv har en del hvide druesorter på deres ejendom, Quinta do Cachão, men ikke nok, hvorfor de også køber hos samarbejdspartnere i Baixo Corgo og Cima Corgo.

Som det fremgår af noterne nedenfor, var jeg glad for deres 30 års, som umiddelbart virker mindre sød end de andre. Men det skyldes friskheden, oplyser winemakeren.

”30 års er også en af mine favoritter. Jeg finder den meget balanceret. Den er sødere end 20 års, men mindre end de andre. Den største forskel er friskheden, hvilket gør den meget interessant og smagfuld,” siger Ana Urbano.



Vinene blev smagt over to dage ved lidt forskellige temperaturer.

 

Messias 10 års hvid

Blend af Malvasia Fina, Rabigato, Códega do Larinho og Viosinho. Lys ravfarvet, flot orange skær. Abrikosmarmelade, honning, blomster, lidt nødder og vanilje. Fyldig med fin tekstur og en del frugtsødme, men dog med kun 65 g/l restsukker og altså til den tørre side, fin høj syre der balancerer, abrikos, mandel, let krydret, lidt orangeskal, mellemlang hale med fint syrebid (88).

 

Messias 20 års hvid

Ravfarvet med lidt lysere kant. Fyldig, kompleks og krydret næse med abrikos, nødder og muskatnød. Cremet, intens og sød i munden med fin syre, abrikos, nødder, fin kompleksitet og velbalanceret med god lang og krydret hale med et lille vaniljetouch (91).

 

Messias 30 års hvid

Flot ravfarvet. Forholdsvis elegant og intens næse med nødder, abrikos, tørrede frugter og honning. Lækker og frisk i munden med flot balance, til den søde side, men med fin syre, som kommer i anden omgang, abrikos, nødder, elegant lang hale med syresvip. En ganske dejlig og delikat portvin (93)

 


Messias 40 års hvid

Ravfarvet med lidt mørkere nuancer og orange skær. Mere rustik næse med nødder, abrikosmarmelade og lidt balsamico. Cremet og fyldig i munden, intens med god syre, der fint balancerer sødmen, abrikos, tørrede frugter og nødder, god kompleksitet, fin lang hale med abrikosmarmelade og god syre (93).

 

Messias 50 års hvid

Ravfarvet. Dyb, krydret og intens næse med abrikos, nødder og lidt balsamico. Fed og fyldig struktur med høj syre, som balancerer sødmen, abrikoser, nødder, muskat og lidt balsamico, dejlig kompleksitet, som åbner sig og fylder hele munden. Et intenst, dybt og dejligt komplekst glas (94).

 


PortoMessias importeres af Nordjysk Vinimport

søndag den 11. august 2024

Årets gang i vinmarken 5 - beskæring


 

Trimning i toppen og i siderne. Nej, det er ikke det sidste besøg hos frisøren, jeg taler om. Det var ugens besøg i vinmarken hos Agger Vin på Sydfyn, hvor min bror og jeg har lejet os ind på en række vinstokke. Sol og godt med nedbør havde fået vinplanterne til at gro kraftigt, så nu var det tiden at få beskåret i toppen af rankerne og i siderne, hvor mange sideskud var vokset ud. Faktisk skulle der også beskæres for en tre uger siden, men her måtte jeg melde forfald, da jeg var på sommerferien i syden.



Det blev til et par timers arbejde med at beskære de fleste af de mange sideskud, som ikke bærer druer og derfor tager unødvendig energi og næring, som i stedet bør bruges til de frugtbærende skud. Sideskuddene dukker op i alle højder fra stammen i bunden og hele vejen op gennem espalieret til toppen, hvor vinplanten gerne vil skyde endnu længere op i vejret. Som det fremgår af før og efter billederne forsvandt noget af bredden ved beskæringen, uden dog at alt blev skåret væk og ned.



Samtidig kunne vi tydeligt se, at druerne var fint på vej i deres vækst, selv om der mangler meget endnu, før de er modne til plukning. Når druerne begynder at svulme op, er det et tegn på, at sukkeroptagelsen er ved at gå i gang og dermed modningen. De steder, hvor der var mange blade fjernede vi lidt for at give luft om klaserne.



Solaris, som er sorten, vi har lejet en række af, er langt fra den seneste druesort hos Agger Vin. Af grønne sorter er der også plantet Ortega. Begge sorter bruges til enkeldrue hvidvine. Dertil kommer de blå druesorter Rondo og Regent, som bruges til rosévin. Såvel grønne som blå druer bruges endvidere til en række hedvine, PdC by Agger, hvor forkortelsen henviser til franske Pineau des Charentes. Her tilsættes alkohol og sødme, hvorefter vinene lagrer på forskellige fade som whiskyfade og portvinsfade.

Senere på måneden venter et ny omgang beskæring af side- og topskud, ligesom det nok bliver nødvendigt at fjerne en del blade om klaserne i den sidste fase inden høsten, så solen kan få rigtig fat.    

onsdag den 7. august 2024

Vintage 2022 – første flight

De smagte vine var sponseret af producenterne

 

Høståret 2022 blev primært endnu et Single Quinta Vintage år i portvinens verden. Primært, da flere huse dog har deklareret klassisk Vintage – altså Vintage portvine baseret på druer fra flere forskellige quintaer med forskelligt terroir. Blandt disse kan nævnes Niepoort, Cálem, Barros, Offley og Quinta do Noval. Sidstnævnte er dog i princippet også en Single Quinta Vintage, men med et renommé svarende til klassisk Vintage.



Hos Fladgate Partnerskip og Symington Family Estates stod der også Single Quinta Vintage på programmet herunder Quinta do Vesúvio, som ligeledes har stor status. Fladgates deklarerede endvidere Fonseca Guimaraens – husets anden vin, som er baseret på druer fra de samme quintaer, som deres klassiske Vintage. Endelig kan det nævnes, at 2022 også blev deklareret for et par enkeltmarksvines vedkommende i form af Capela da Quinta do Vesúvio og Quinta do Noval Nacional.

I dette - og forventeligt flere – opslag, vil jeg præsentere nogle af de nye Vintage 2022 og bringe mine smagenoter. Jeg lægger ud med to Single Quinta Vintages fra Sogevinus og den klassiske Vintage fra Niepoort.

Sogevinus deklarerede i år fire forskellige udgaver af Vintage 2020: Kopke Quinta de São Luiz 2022, Burmester Quinta do Arnozelo 2022 samt, som allerede nævnt, Cálem 2022 og Barros 2022. De to førstenævnet modtog jeg samples af, mens jeg har de to sidstnævnte til gode.

Generelt om 2022 udtaler chefwinemaker og masterblender Carlos Alves fra Sogevinus:

“The 2021/22 wine year, in short, was a hot and dry year from winter to summer”.

Om mere specifikt om Kopkes flagskibsquinta São Luiz, siger han:

"It is amongst the beauty of Quinta de São Luiz, from the symbiotic relationship between old vines and plots of Touriga Nacional, that our Kopke's Quinta de São Luiz 2022 Vintage port is born – a wine that expresses the Quinta's terroir, full of structure, intense and fresh."

Der bliver flasket 11.466 flasker og 600 magnums af Kopke S. Luiz og 10.166 flasker og 250 magnums af Burmester Quinta do Arnozelo. I modsætning hertil bliver der kun produceret godt 5.000 af de to klassiske Vintage fra Sogevinus; Barros og Cálem.

Hvad angår Vintage 2022 fra Niepoort, skriver de selv i deres pressemeddelelse, at de anser den for måske at være en af de bedste Vintage i årtiet. Taler de om 20´erne, siger det ikke så meget, da det også er den første, der deklareres. Derfor menes der snarere i de sidste 10 år, hvilket er flotte ord, når man især tænker på den fremragende Vintage 2017.

Jeg smagte de tre vine over flere dage og ved lidt forskellige temperaturer – samt i behageligt selskab med andre portvinselskere.

 

 


Burmester Quinta do Arnozelo Vintage 2022

Blend af 40 % Touriga Franca, 35 % Touriga Nacional, 15 % Tinta Roriz og 10 % Alicante Bouschet. Mørk, næsten sort med lilla kant, farver glasset. Overraskende åben med fin duft af blåbær, lidt solbær, røde bær, kogt jordbærgrød og krydderurt. Elegant og floral med moden frugt, mørke bær, ribs, jordbær og lidt mørk chokolade, cremet struktur, ikke så kompleks, i første omgang blød men syre og bløde tanniner kommer derefter, tør stil og med lang hale med godt med syre, peber og lidt tørre tanniner. Imødekommende nu, men også holdbar, dog ikke på den helt lange bane (90).

 

Kopke Quinta S. Luiz Vintage 2022

Blend af 70 % Vinhas Velhas med mere end 35 forskellige sorter samt 30 % Touriga Nacional. Mørk rubin, tæt og uigennemsigtig med lilla kant. Lukket næse i starten, men åbnede lidt mere op med tiden, frisk frugt, såvel mørke som røde bær, solbær, mørk chokolade og lidt mokka samt lidt ungdommelig kærnemælk – især på førstedagen. Tør, kraftig og fyldig i munden med brombær og solbær samt peber og lidt balsamico, men også med en vis elegance, godt med tanniner, solid struktur, lang hale med tørre tanniner. En ganske flot og kompleks vintage med mellemlangt potentiale (92/93).

 

Niepoort Vintage 2022

Blend af Touriga Franca, Tinto Cão, Tinta Francisca, Tinta Amarela, Sousão, Tinta Roriz mv. Mørk rubin, intens og tæt med lilla kant. Lidt lukket næse med solbær og florale noter som violer, mineralitet, mørk chokolade samt lidt krydderurter. Lidt afdæmpet i første omgang, men åbnede sig langsomt op, elegant med fin struktur og flot balance, mørke bær. Kraftig syre og tanniner følger i anden omgang, lang hale med masser af tørre tanniner, god syre, peber og krydderier. En flot og delikat vin med stort potentiale til et langt liv (94/95).  


 

Niepoort importeres af Theis Vine, Burmester af COOP og Kopke af ViniPortugal, som forventer at få den i handlen herhjemme omkring 1. oktober.