søndag den 11. august 2024

Årets gang i vinmarken 5 - beskæring


 

Trimning i toppen og i siderne. Nej, det er ikke det sidste besøg hos frisøren, jeg taler om. Det var ugens besøg i vinmarken hos Agger Vin på Sydfyn, hvor min bror og jeg har lejet os ind på en række vinstokke. Sol og godt med nedbør havde fået vinplanterne til at gro kraftigt, så nu var det tiden at få beskåret i toppen af rankerne og i siderne, hvor mange sideskud var vokset ud. Faktisk skulle der også beskæres for en tre uger siden, men her måtte jeg melde forfald, da jeg var på sommerferien i syden.



Det blev til et par timers arbejde med at beskære de fleste af de mange sideskud, som ikke bærer druer og derfor tager unødvendig energi og næring, som i stedet bør bruges til de frugtbærende skud. Sideskuddene dukker op i alle højder fra stammen i bunden og hele vejen op gennem espalieret til toppen, hvor vinplanten gerne vil skyde endnu længere op i vejret. Som det fremgår af før og efter billederne forsvandt noget af bredden ved beskæringen, uden dog at alt blev skåret væk og ned.



Samtidig kunne vi tydeligt se, at druerne var fint på vej i deres vækst, selv om der mangler meget endnu, før de er modne til plukning. Når druerne begynder at svulme op, er det et tegn på, at sukkeroptagelsen er ved at gå i gang og dermed modningen. De steder, hvor der var mange blade fjernede vi lidt for at give luft om klaserne.



Solaris, som er sorten, vi har lejet en række af, er langt fra den seneste druesort hos Agger Vin. Af grønne sorter er der også plantet Ortega. Begge sorter bruges til enkeldrue hvidvine. Dertil kommer de blå druesorter Rondo og Regent, som bruges til rosévin. Såvel grønne som blå druer bruges endvidere til en række hedvine, PdC by Agger, hvor forkortelsen henviser til franske Pineau des Charentes. Her tilsættes alkohol og sødme, hvorefter vinene lagrer på forskellige fade som whiskyfade og portvinsfade.

Senere på måneden venter et ny omgang beskæring af side- og topskud, ligesom det nok bliver nødvendigt at fjerne en del blade om klaserne i den sidste fase inden høsten, så solen kan få rigtig fat.    

Ingen kommentarer:

Send en kommentar