Trimning i
toppen og i siderne. Nej, det er ikke det sidste besøg hos frisøren, jeg taler
om. Det var ugens besøg i vinmarken hos Agger Vin på Sydfyn, hvor min bror og
jeg har lejet os ind på en række vinstokke. Sol og godt med nedbør havde fået
vinplanterne til at gro kraftigt, så nu var det tiden at få beskåret i toppen
af rankerne og i siderne, hvor mange sideskud var vokset ud. Faktisk skulle der
også beskæres for en tre uger siden, men her måtte jeg melde forfald, da jeg
var på sommerferien i syden.
Det blev til
et par timers arbejde med at beskære de fleste af de mange sideskud, som ikke
bærer druer og derfor tager unødvendig energi og næring, som i stedet bør
bruges til de frugtbærende skud. Sideskuddene dukker op i alle højder fra
stammen i bunden og hele vejen op gennem espalieret til toppen, hvor vinplanten
gerne vil skyde endnu længere op i vejret. Som det fremgår af før og efter
billederne forsvandt noget af bredden ved beskæringen, uden dog at alt blev
skåret væk og ned.
Samtidig
kunne vi tydeligt se, at druerne var fint på vej i deres vækst, selv om der
mangler meget endnu, før de er modne til plukning. Når druerne begynder at
svulme op, er det et tegn på, at sukkeroptagelsen er ved at gå i gang og dermed
modningen. De steder, hvor der var mange blade fjernede vi lidt for at give
luft om klaserne.
Solaris, som
er sorten, vi har lejet en række af, er langt fra den seneste druesort hos
Agger Vin. Af grønne sorter er der også
plantet Ortega. Begge sorter bruges til enkeldrue hvidvine. Dertil kommer de
blå druesorter Rondo og Regent, som bruges til rosévin. Såvel grønne som blå
druer bruges endvidere til en række hedvine, PdC by Agger, hvor forkortelsen henviser til franske Pineau des
Charentes. Her tilsættes alkohol og sødme, hvorefter vinene lagrer på
forskellige fade som whiskyfade og portvinsfade.
Senere på måneden venter et ny omgang
beskæring af side- og topskud, ligesom det nok bliver nødvendigt at fjerne en
del blade om klaserne i den sidste fase inden høsten, så solen kan få rigtig
fat.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar