mandag den 7. oktober 2024

Årets gang i vinmarken 8 - vinificering


 

Solaris-druerne blev plukket og vinificeringen er i gang. Her er vi, der har lejet sig ind på en række med vinstokke, ikke direkte deltagere, men kun med på sidelinjen, hvilket givet er ganske fornuftigt. Men derfor er det alligevel værd af følge med i trin for trin, hvordan vores druer forvandles til vin.

Den samlede høst af Solaris endte i øvrigt på 3.000 kg – altså hele tre tons, hvilket ifølge Nicolai Agger er den største høst gennem de tolv år, han har høstet. Af disse udgjorde vores række knap 60 kg. Endvidere meddeler Nicolai, at graden af modenhed nok var den hidtil næstbedste med et oechsle-tal på 94-96 og en alkoholvolumen på 13-13,5 %. Så alt tegner altså godt.

Umiddelbart efter høsten fulgte første trin, hvor Nicolai selv trampede lidt i de otte store plastkar med druer for at frigøre druesaft. Derefter blev der tilsat lidt sulfit for at begrænse iltningen, samt lidt askorbinsyre og enzym for henholdsvis konservering og blødgørelse af drueskindet. Plastkarrene blev derefter dækket med film og placeret i en kølecontainer med 6 grader natten over.

Dagen efter fulgte selve presningen, som foregik af fire omgange pga. mængden. Plastkarrene tømmes over i presseren, hvor den allerede fremkomne væske løber direkte igennem som ”free run” og placeres i en ståltank for sig. Derefter følger første pres op til 1,1 bar, der kommer på en anden ståltank, og endelig det andet pres på op til 2 bar, som fyldes på en tredje tank. De tre tons druer gav i at 2.200 liter saft fordelt på 900 L free run, 700 L første pres og 600 L andet pres. Mosten fra sidste pres vil i øvrigt blive blandet med sidste pres fra Ortega-druen til en Cuvée Blanc bestående af 60 % Solaris og 40 % Ortega.



Efter et par dage i kølecontaineren blev første omstikning foretaget, hvor druesaften separeres fra bundfaldet. Derefter anbringes tankene i vineriet, så temperaturen kan stige til ca. 15-17 grader, hvorefter der tilsætte gær og fermentering går i gang. Dette bør foregå i et roligt og kontrolleret tempo og ved temperaturkontrol, så hele gæringsprocessen strækker sig over 8-10 dage. Gærtilsætningen sker skridt for skridt. Nicolai Agger beskriver processen således:

”Vi starter med at røre gærnæring ud i 37 grader varmt vand. Herefter tilsættes gær, som røres godt ud i væsken. Efter henstand i 20 minutter tilsættes druemost, så temperaturen i væsken falder med max 4-5 grader. Herefter venter vi i 20 minutter og gentager tilsætning af druemost til et fald på max 4-5 grader. Dette gentages, til vi har en temperatur i gærvæsken på ca. den temperatur, der er i ståltanken med druemosten. Herefter kan gærvæsken røres ind i druemosten.”

I mellemtiden er også de fleste andre druesorter i marken hos Agger Vin blevet plukket. Det gælder førnævnte Ortega og de to røde sorter Rondo og Regent. Ortega blev plukket af to omgange – henholdsvis klaser uden (1.100 kg) og klaser med botrytis (640 kg). De er nu også ved at blive vinificeret. Udbyttet for Rondo og Regent var 1.100 kg. Her var sukkerkoncentrationen desværre lidt lav svarende til 10 % alkohol. Men det var nødvendigt at plukke dem nu.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar