tirsdag den 15. oktober 2024

Vintage 2022 fra Symingtons

 


De smagte vine er sponseret af producenten

 

For at en portvinsårgang defineres som klassisk, kræver sædvanen, at de helt store selskaber på Vintage området deklarerer klassisk vintage og ikke ”kun” Single Quinta Vintage. En af de toneangivende, hvad det angår, er Symington Family Estates, som står bag de store brands Graham´s, Dow´s, Warre´s og Cockburn samt en række mindre brands og prestigevingården Quinta do Vesuvio.

Året 2022 har budt på enkelte udgaver af klassisk Vintage, men ellers overvejende Single Quinta Vintage, og for Symingtons vedkommende var året klart et Single Quinta Vintage år. Der blev deklareret i alt syv forskellige portvine, hvoraf de tre allerede er på markedet, mens de sidste fire foreløbig forbliver i egen kælder med henblik på senere frigivelse. Det gælder følgende vine: Cockburn’s Quinta dos Canais, Graham’s Quinta dos Malvedos, Graham´s Quinta do Tua Special Edition og Warre’s Quinta da Cavadinha.

De allerede frigivne er to SQV, nemlig Dow´s Quinta Senhora da Ribeira og Quinta do Vesuvio samt den prestigefyldte Capela da Quinta do Vesuvio, hvor druerne er hentet fra særlige marker på den store ejendom.

Der er flere vingårde tilknyttet Dow´s, men især to er vigtige; Quinta do Bomfim ved Pinhão i Cima Corgo og Quinta da Senhora da Ribeira i Douro Superior. Begge vingårde lægger navn til Single Quinta Vintage, ligesom de udgør hovedbestanddelen af den klassiske Dow´s Vintage.

Senhora da Ribeira har hørt til Dow´s siden 1890 og er opkaldt efter et lille kapel. Tidligere blev druerne fodtrådt, men da Symingtons overtog ejerskabet moderniserede de og installerede store robotlagares. En del af markerne er med gamle vinstokke.

I sin høstrapport meddeler chefwinemaker Charles Symington, at de sidste tre måneder inden høsten var de varmeste og tørreste nogensinde. Mellem november 2021 og august 2022 var der således 2/3 mindre regn end det seneste 30 års gennemsnit. Høsten startede derfor også tidligt, nemlig allerede den 22. august, men heldigvis faldt temperaturen i den første uge af september, så også de østvendte Touriga Nacional marker opnåede den rette modenhed uden at få for meget sol og varme.

Udsigt fra Quinta do Vesuvio med Quinta da Senhora da Ribeira på den anden bred

Fra Quinta da Senhora da Ribeira kan man se over på den anden bred af Douro, hvor den store ejendom Quinta do Vesuvio ligger. Med sine 326 hektar er det en af Douros største vingårde, hvor markerne efter sigende ligger fordelt på syv høje mellem 110 og 500 meters højde. Quintaen, som har sin egen togstation, tilhørte tidligere Ferreira-familien, men blev i 1989 købt af Symingtons, som besluttede, at den skulle være selvstændig og altså ikke tilknyttet nogle af deres store brands. Siden da har de næsten hvert år produceret Vintage fra Vesuvio - og det udelukkende med druer trampet i de store lagares.

 

I 2007 blev den første Capela da Quinta do Vesuvio lavet, og her er der tale om en vin udelukkende baseret på druer fra bestemte parceller. Man kan kalde Capela for en enkeltmarksvin, selv om det faktisk er en sandhed med modifikationer i og med, at der er tale om tre forskellige marker: Vinha da Capela med blandede gamle sorter (Vinhas Velhas), Escola-vinmarken og en mark med ca. 50 år gamle vinstokke med Touriga Franca.

Vejrbetingelserne på Vesuvio var nogenlunde de samme som hos Senhora da Ribeira – altså et udfordrende år med tre meget varme og tørre sommermåneder, og igen var det de lidt lavere temperaturer i starten af september, som sikrede optimal modning af Touriga Nacional.

Som det fremgår af noterne nedenfor er hovedbestanddelen af de tre vine Touriga Nacional og Touriga Franca, hvortil kommer de ”nyere” sorter Sousão og Alicante Bouschet. Disse sorter er blevet plantet flittigt de senere år i især Douro Superior, hvor de har erstattet den ellers klassiske portvinsdrue Tinta Roriz, som har det svært under klimaforandringerne. De udmærker sig netop især med deres høje syreniveau, men også med en markant mørkere farve.

De tre frigivne vine fra Symingtons blev smagt over flere dage ved lidt forskellige temperaturer og på førstedagen i selskab med gode portvinsvenner.

 

Dow´s Quinta Senhora da Ribeira Vintage 2022: Blend af 55 % Touriga Nacional, 26 % Touriga Franca og 19 % Sousão. Mørk rubin, tæt, lilla kant. Ekspressiv og floral med frisk frugt, modne røde bær, solbær, lidt kakao samt lidt kogte noter. Kraftig, intens og fyldig i munden med moden frugt, jordbær og peber, tør med høj markant syre og kraftige tanniner, lang hale med tørre tanniner og lidt krydret finale (92).



Quinta do Vesuvio Vintage 2022: 45 % Touriga Nacional, 33 % Touriga Franca og 22 % Alicante Bouschet. Mørk rubin, tæt. Dejlig duft af modne røde bær, kirsebær og krydderurter, men også florale noter, lavendel og lidt mørk chokolade. Harmonisk og balanceret i munden, elegant med fin frugt, solbær og andre mørke bær, fin mineralitet samt forførende silkebløde tanniner. Delikat, dejlig og åben lige nu, men også med stort potentiale (93).

Capela da Quinta do Vesuvio Vintage 2022: 31 % Touriga Nacional, 23 % Vinhas Velhas, 19 % Touriga Franca, 15 % Sousão og 12 % Alicante Bouschet. Mørk rubin, tæt. Lidt lukket næse, som dog åbnede sig lidt med tiden i glasset, solbær, urter, kaffe, peber, mint og esteve. Kraftig og fyldig i munden med fin, rank struktur, mørke bær, lidt florale noter, mørk chokolade, godt krydret, tør men harmonisk og med en vist elegance, massive bløde og integrerede tanniner, lang pebret hale. Stort potentiale, men har brug for tid (95).



Slutteligt kan jeg oplyse, at der er flasket 12.360 af Dow´s Quinta Senhora da Ribeira, 20.520 af Quinta do Vesuvio og 4.320 flasker samt 300 magnums og 220 Tappit Hens (2,25 l) af Capela da Quinta do Vesuvio.

Læs også her om en smagning af Capela da Quinta do Vesuvio og to andre enkeltmarksvine i fire forskellige årgangen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar