onsdag den 2. oktober 2024

Det nye Sydafrika



Foto: Hasse Ferrold

For mange er sydafrikansk vin synonymt med stordrift og til tider massefremstillede, prisvenlige oversøiske vine på Chenin Blanc, Pinotage, Shiraz eller andre franske sorter som Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc og Chardonnay.

Men som i alle andre vinlande er der en underskov af mindre og mere alternative producenter. Sydafrikansk vin er nemlig også kvinder på vej frem samt sorte winemakere og jordbesiddere. Det er også bæredygtighed, økologi og naturvin. Det er cool climate og terroir – om end druesorterne oftest er de samme.

Det viste et vinfremstød med Sydafrikansk vin, som nyligt blev holdt i København, arrangeret af ambassaden og organisationen Wesgro, som promoverer Western Cape provinsen. Det foregik på Heritage Day, hvor regnbuenationen fejrer sin kulturelle diversitet og rigdom. Herunder hører også vin. Jeg deltog i såvel en walk-around smagning som en efterfølgende Wine Pairing Menu, hvor seks sydafrikanske vine blev sat sammen med typiske danske retter.

15 forskellige producenter deltog. Og ja. Der var en overvægt af kvinder, en overvægt af sorte og en overvægt af cool climate vine og vine baseret på bæredygtighed. Nye tider er på vej i Sydafrika, hvilket også gælder vinbranchen. Som Denise Stubbs fra Thokozani (ordet betyder fejring på zulu) bramfrit udtrykte det: ”Those who work the land owns the brand”.

Denise fortalte, at hun som barn havde besøgt et steakhouse, hvor hvide sad og drak vin. Hun spurgte sine forældre, hvad det var, og fik at vide, at det var ”noget for hvide mennesker”. Faktum var desværre også den gang, at arbejderne i marken ofte fik en del af deres løn udbetalt i billig vin, hvilket førte til en del alkoholisme blandt de fattige landarbejdere.

Siden har Denise Stubbs og andre forsøgt at ændre denne fortælling ved selv at engagere sig i vinbranchen og prøve at gøre arbejderne i vinmarkerne til ejere og winemakere. Heldigvis er også nogle af de helt store selskaber i Sydafrikansk vin med til at skubbe tid udviklingen. Det gælder fx giganten Spier, som har en del sociale projekter parallelt med vinproduktionen og bl.a. hjælper unge i arbejde og uddannelse.

Så selv om vinbranchen stadig overvejende er hvid i Sydafrika, er der langsomt en spændende udvikling på vej, hvad angår diversitet – både i flaskerne og blandt dem, der arbejder med vin.

Tilbage til smagningen på Heritage Day. Tiden tillod desværre ikke, at jeg nåede at besøge alle 15 producenter, men dog et fint udvalg. Omstændigheder ved en sådan walk-around smagning muliggør ikke udførlige noter og pointgivning, men jeg har dog nedenfor knyttet lidt kortfattede kommentarer til såvel producenter som udvalgte vine. Importørnavn er angivet, hvor der ifølge mine oplysninger er dansk distribution.


 


Aslina Wines

Huset blev grundlagt i 2016 af Sydafrikas første sorte, kvindelige winemaker, Ntsiki Biyela, som voksede op i en lille landsby i KwaZulu-Natal. I 2003 blev hun uddannet som ønolog. Hun har siden arbejdet i både Toscana og Bordeaux. Der laves såvel enkeltdruevine som blends. Etiketterne prydes i øvrigt af en calabash, som lokalt blev brugt som drikkebæger.

Jeg smagte først en frisk Chardonnay 2023 med pære- og citrusnoter og en Chenin Blanc 2023 med skindkontakt, som var lidt sky i næsen, men med god fylde og dejlig balance. Derefter smagte jeg et Bordeaux-blend, Umsasane, som var blød og rund med lidt røgede noter og fin kompleksitet samt en fint balanceret Cabernet Sauvignon med en smule Petit Verdot.

Læs mere her.

 



Imvula wines

Imvula er 100 % ejet af sorte og hører hjemme i KwaZulu Natal. Ordet betyder i øvrigt regn på Xhosa-sproget. Winemaker Siyabonga Mvula beklagede derfor med et smil, at det var hans skyld, at det regnede i København. Spøg til side. Imvula er lidt af en sjældenhed, da der kun er mousserende vin i porteføljen. Siyabonga forklarede, at han i starten forsøgte sig med lidt af hvert, men fandt det nødvendigt at specialisere sig og valgte mousserende, da han så også kunne blende fra flere årgange og derfor ikke var så afhængig af det enkelte års høst.

Jeg smagte en entry level frisk og tør Brut med diskrete bobler baseret på Sauvignon Blanc samt en mere fyldig og kompleks version på Methode Classique som et klassisk blend af Chardonnay og Pinot Noir.

Læs mere her. Importør: African Spirit & Soul.

 



Francis Wines

Boutique Winery etableret i 2023 af Burton Francis, som voksede op i Paarl og egentlig startede som rugby-spiller, inden han startede i vinbranchen. Burton har en forkærlighed for Bourgogne, hvor han også har arbejdet og hentet inspiration. Han har foreløbig to vine i porteføljen.

Jeg smagte hans Chardonnay 2022 og en Pinot Noir 2022 begge i tilstræbt burgundisk stil. Chardonnay med gule stenfrugter og blomster samt fin balance. Pinot Noir med florale noter, røde bær, lidt skovbund og god mineralitet. Sådan set fine vine, men også vine, der er ude i en hård konkurrence.

Læs mere her.

 



Magna Carta Wines

Økologisk vingård i Swartland tæt ved kysten, som producerer naturvin. Grundlagt af den tidligere investeringsbankier Mphumeleli Ndlangisa, som er opvokset i KwaZulu-Natal, og i dag bor i det nordlige Swartland. Navnet refererer til et engelsk dokument fra det 13. århundrede, som gav rettigheder og friheder under det feudale system.

Jeg smagte først en Sauvignon Blanc 2019 med en fin bitter og saltet undertone, hvilket skyldes vinden fra kysten. Dernæst fulgte en glimrende orangevin 2023 med to uger kontakt med skind og stilke. En fin og fyldig smag af gule stenfrugter, god mundfylde og tekstur samt igen lidt bitterhed og slutteligt lidt bløde tanniner. Endelig smagte jeg også en Syrah 2019, rubinrød med brune nuancer, frisk frugt, kirsebær, lidt krydret samt bløde tanniner. En fin juicy og funky vin.

Læs mere her.



Moedi Wines

Det er nok ikke helt forkert at kalde Lesego Holzapfel, der er uddannet i London og New York, for en bidronnning. Moedi Wines, som hun har grundlagt, producerer vin i Swartland og fremmer biavlen hos de lokale vinbønder ved at donere bistader. Dette gavner såvel biodiversiteten generelt som vinplanterne. Derfor ses bier og blomster på etiketten, ligesom hun selv bar en lille bi på tøjet. Moedi betyder i øvrigt vand på Setswana-sproget.

Jeg smagte en ganske fin Chenin Blanc 2022 med godt med tropiske frugter og mineralitet samt fin balance, en frisk og let Rosé 2023 på 100 % Mouvedre og en frugtig og let krydret Shiraz 2022.

Læs mere her. Importør: Pelican Wines



 

PaardenKloff Estate

PaardenKloff har 37 hektar med økologisk dyrkede vinmarker, plantet af ejerne i 2003. Der er tale om cool climate vine på sydsiden af Taffelbjerget. Navnet har i øvrigt aner tilbage i 1600-tallet og betyder på hollandsk, hestenes dal.

Jeg smagte en dejlig balanceret Sauvignon Blanc fra 2020 kaldet Springtide samt en yngre udgave, Ataqua South Easter, fra 2022, der havde betydeligt mere syrebid. Dernæst fulgte to vine på Pinot Noir vine; The Kiss 2015 med godt med frugt, jordbær og florale noter samt bløde tanniner, og Heartsong 2020 med kirsebær, jordbær og blomster samt mere syrebid. Endelig smagte jeg en Shiraz Silk Road 2021 og et par Cabernet Sauvignon. Først Fynboshuis 2018, hvis navn ikke har noget med Fyn at gøre med er navnet på et blomst, der vokser i området, og slutteligt en dejlig kompleks Ancient Shale 2019. Spændende enkeltdruevine.

Læs mere her. Importør: Vincaféen Love´s Aps.



 

Redamancy Vineyards

Gengældt kærlighed. Noget i den stil betyder Redamancy, hvis etikette prydes af sort-hvide silhuetter af en mand og kvinde hånd i hånd samt en hund. Der er da også det blandede par Marc Van Uytvanck og Antoinette Rapital, der står bag vinene, som er cool climate Chardonnay og Stellenbosch Cabernet Sauvignon, ligesom der benyttes spontangæring og økologisk drift. Idéen til Redamancy er godt 10 år gammel, men de kom først for alvor i gang i 2019.



Jeg fik en god snak med dem og smagte først en Chardonnay 2021, som var dejlig frisk og saftig med citrus og lidt saltede toner fra havet. Dernæst fulgte en 2022, som havde såvel malolaktisk gæring og mere fad. Og endelig den seneste version i burgundisk stil, Brave 2023, med såvel citrus som mere eksotiske frugter, dejlig tekstur og fin balance. Derefter smagte jeg Cabernet Sauvignon i to forskellige stilarter fra henholdsvis 2022 og 2021. Den første var dejlig frisk og frugtig med bløde tanniner, den anden mere fyldig med solbær, tobak og moden frugt, krydret og med kraftige tanniner. Spændende vine fra et inspirerende par.

Læs mere her. Importør: Cape to Cope


 

 


Thokozani Winelands Investments

Denise Stubbs, som præsenterede vinene fra Thokozani er lidt af et livstykke og en god historiefortæller, når nu fortalte om udviklingen på den nu medarbejderejede vingård, hvis tidligere hvide ejere understøttede processen. En historie, som handler om “Broad Based Black Economic Empowerment”.

Det var nu ikke kun historien bag, som var spændende. Vinene var også værd at stifte bekendtskab med.



Jeg smagte en Chenin Blanc 2023, der havde fået seks måneder på bærmen, en Pinotage 2022 med frisk frugt og en dejlig ligefrem appel samt endelig en mere kompleks blend af Shiraz, Mourvedre og Viognier 2022, godt krydret og med bløde tanniner.

Læs mere her. Importør: Cape to Cope

 

 


Zoetendal Vineyards

Kollektivet Lands End blev grundlagt af Johan de Kock, og de første 15 hektar vinplanter blev plantet i 1996. I 2004 blev han alene om projektet og lancerede sit eget brand Zoetendal, der i dag er 51 % ejet af sorte. Men på holdet er salgs- og brandansvarlige Denzel Swarts, der tidligere har arbejdet for Simonsig Wine Estate i Stellenbosch.



Jeg smagte først en Sauvignon Blanc 2023 med frisk næse med citrus og æble samt mineralitet. Dernæst fulgte en Chenin Blanc 2021 med tropiske frugter og honning, en dejlig floral Shiraz 2022 kaldet Signatur, og endelig et blend, The Monarch 2017, på 60 % Shiraz, 30 % Cabernet Sauvignon samt lidt Merlot, Petit Verdot og Malbec. Flot ekspressiv næse med solbær og velintegrerede tanniner, men også med en vis elegance.

Læs mere her. Importør: Cape to Cope.



 

Ved den efterfølgende Wine Pairing Menu blev seks udvalgte vine sat sammen med seks typiske danske serveringer:

Asparges med trøffel ostecreme på rugbrød 

– Chenin Blanc 2021 fra Zoetendal Vinyards

Sesamstegt kylling med honning glaze 

– Methode Cap Classique Brut fra Imvula Wines

Hummer terrine 

– Brave Chardonnay 2021 fra Redamancy Vineyards

Spyd med mozzarella ost og tomater 

– Rosé 2023 fra Moedi Wines

Danske frikadeller 

– The Long Road Shiraz 2021 fra Paardenkloff Estate

Chokolade Eclairs 

– Pinotage 2023 fra Thokozani Wines


 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar