For mange er sydafrikansk vin synonymt med stordrift og til tider massefremstillede, prisvenlige oversøiske vine på Chenin Blanc, Pinotage, Shiraz eller andre franske sorter som Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc og Chardonnay.
Men som i
alle andre vinlande er der en underskov af mindre og mere alternative producenter.
Sydafrikansk vin er nemlig også kvinder på vej frem samt sorte winemakere og
jordbesiddere. Det er også bæredygtighed, økologi og naturvin. Det er cool
climate og terroir – om end druesorterne oftest er de samme.
Det viste
et vinfremstød med Sydafrikansk vin, som nyligt blev holdt i København,
arrangeret af ambassaden og organisationen Wesgro, som promoverer Western Cape
provinsen. Det foregik på Heritage Day, hvor regnbuenationen fejrer sin
kulturelle diversitet og rigdom. Herunder hører også vin. Jeg deltog i såvel en
walk-around smagning som en efterfølgende Wine Pairing Menu, hvor seks
sydafrikanske vine blev sat sammen med typiske danske retter.
15
forskellige producenter deltog. Og ja. Der var en overvægt af kvinder, en
overvægt af sorte og en overvægt af cool climate vine og vine baseret på bæredygtighed.
Nye tider er på vej i Sydafrika, hvilket også gælder vinbranchen. Som Denise
Stubbs fra Thokozani (ordet betyder fejring på zulu) bramfrit udtrykte det:
”Those who work the land owns the brand”.
Denise
fortalte, at hun som barn havde besøgt et steakhouse, hvor hvide sad og drak
vin. Hun spurgte sine forældre, hvad det var, og fik at vide, at det var ”noget
for hvide mennesker”. Faktum var desværre også den gang, at arbejderne i marken
ofte fik en del af deres løn udbetalt i billig vin, hvilket førte til en del
alkoholisme blandt de fattige landarbejdere.
Siden har Denise
Stubbs og andre forsøgt at ændre denne fortælling ved selv at engagere sig i
vinbranchen og prøve at gøre arbejderne i vinmarkerne til ejere og winemakere. Heldigvis
er også nogle af de helt store selskaber i Sydafrikansk vin med til at skubbe
tid udviklingen. Det gælder fx giganten Spier, som har en del sociale projekter
parallelt med vinproduktionen og bl.a. hjælper unge i arbejde og uddannelse.
Så selv om
vinbranchen stadig overvejende er hvid i Sydafrika, er der langsomt en spændende
udvikling på vej, hvad angår diversitet – både i flaskerne og blandt dem, der
arbejder med vin.
Tilbage til
smagningen på Heritage Day. Tiden tillod desværre ikke, at jeg nåede at besøge
alle 15 producenter, men dog et fint udvalg. Omstændigheder ved en sådan
walk-around smagning muliggør ikke udførlige noter og pointgivning, men jeg har
dog nedenfor knyttet lidt kortfattede kommentarer til såvel producenter som udvalgte
vine. Importørnavn er angivet, hvor der ifølge mine oplysninger er dansk
distribution.
Aslina Wines
Huset blev
grundlagt i 2016 af Sydafrikas første sorte, kvindelige winemaker, Ntsiki
Biyela, som voksede op i en lille landsby i KwaZulu-Natal. I 2003 blev hun
uddannet som ønolog. Hun har siden arbejdet i både Toscana og Bordeaux. Der
laves såvel enkeltdruevine som blends. Etiketterne prydes i øvrigt af en
calabash, som lokalt blev brugt som drikkebæger.
Jeg smagte
først en frisk Chardonnay 2023 med pære- og citrusnoter og en Chenin Blanc 2023
med skindkontakt, som var lidt sky i næsen, men med god fylde og dejlig
balance. Derefter smagte jeg et Bordeaux-blend, Umsasane, som var blød og rund
med lidt røgede noter og fin kompleksitet samt en fint balanceret Cabernet
Sauvignon med en smule Petit Verdot.
Læs mere
her.
Imvula wines
Imvula er
100 % ejet af sorte og hører hjemme i KwaZulu Natal. Ordet betyder i øvrigt regn
på Xhosa-sproget. Winemaker Siyabonga Mvula beklagede derfor med et smil, at
det var hans skyld, at det regnede i København. Spøg til side. Imvula er lidt
af en sjældenhed, da der kun er mousserende vin i porteføljen. Siyabonga
forklarede, at han i starten forsøgte sig med lidt af hvert, men fandt det
nødvendigt at specialisere sig og valgte mousserende, da han så også kunne
blende fra flere årgange og derfor ikke var så afhængig af det enkelte års
høst.
Jeg smagte
en entry level frisk og tør Brut med diskrete bobler baseret på Sauvignon Blanc
samt en mere fyldig og kompleks version på Methode Classique som et klassisk
blend af Chardonnay og Pinot Noir.
Læs mere
her. Importør: African Spirit & Soul.
Francis Wines
Boutique
Winery etableret i 2023 af Burton Francis, som voksede op i Paarl og egentlig
startede som rugby-spiller, inden han startede i vinbranchen. Burton har en
forkærlighed for Bourgogne, hvor han også har arbejdet og hentet inspiration.
Han har foreløbig to vine i porteføljen.
Jeg smagte
hans Chardonnay 2022 og en Pinot Noir 2022 begge i tilstræbt burgundisk stil. Chardonnay
med gule stenfrugter og blomster samt fin balance. Pinot Noir med florale
noter, røde bær, lidt skovbund og god mineralitet. Sådan set fine vine, men
også vine, der er ude i en hård konkurrence.
Læs mere
her.
Magna Carta Wines
Økologisk
vingård i Swartland tæt ved kysten, som producerer naturvin. Grundlagt af den
tidligere investeringsbankier Mphumeleli Ndlangisa, som er opvokset i KwaZulu-Natal,
og i dag bor i det nordlige Swartland. Navnet refererer til et engelsk dokument
fra det 13. århundrede, som gav rettigheder og friheder under det feudale
system.
Jeg smagte
først en Sauvignon Blanc 2019 med en fin bitter og saltet undertone, hvilket
skyldes vinden fra kysten. Dernæst fulgte en glimrende orangevin 2023 med to
uger kontakt med skind og stilke. En fin og fyldig smag af gule stenfrugter,
god mundfylde og tekstur samt igen lidt bitterhed og slutteligt lidt bløde
tanniner. Endelig smagte jeg også en Syrah 2019, rubinrød med brune nuancer,
frisk frugt, kirsebær, lidt krydret samt bløde tanniner. En fin juicy og funky
vin.
Læs mere her.
Moedi Wines
Det er nok
ikke helt forkert at kalde Lesego Holzapfel, der er uddannet i London og New
York, for en bidronnning. Moedi Wines, som hun har grundlagt, producerer vin i
Swartland og fremmer biavlen hos de lokale vinbønder ved at donere bistader.
Dette gavner såvel biodiversiteten generelt som vinplanterne. Derfor ses bier
og blomster på etiketten, ligesom hun selv bar en lille bi på tøjet. Moedi
betyder i øvrigt vand på Setswana-sproget.
Jeg smagte
en ganske fin Chenin Blanc 2022 med godt med tropiske frugter og mineralitet
samt fin balance, en frisk og let Rosé 2023 på 100 % Mouvedre og en frugtig og let
krydret Shiraz 2022.
Læs mere
her. Importør: Pelican Wines
PaardenKloff Estate
PaardenKloff
har 37 hektar med økologisk dyrkede vinmarker, plantet af ejerne i 2003. Der er
tale om cool climate vine på sydsiden af Taffelbjerget. Navnet har i øvrigt
aner tilbage i 1600-tallet og betyder på hollandsk, hestenes dal.
Jeg smagte
en dejlig balanceret Sauvignon Blanc fra 2020 kaldet Springtide samt en yngre
udgave, Ataqua South Easter, fra 2022, der havde betydeligt mere syrebid.
Dernæst fulgte to vine på Pinot Noir vine; The Kiss 2015 med godt med frugt,
jordbær og florale noter samt bløde tanniner, og Heartsong 2020 med kirsebær,
jordbær og blomster samt mere syrebid. Endelig smagte jeg en Shiraz Silk Road
2021 og et par Cabernet Sauvignon. Først Fynboshuis 2018, hvis navn ikke har
noget med Fyn at gøre med er navnet på et blomst, der vokser i området, og
slutteligt en dejlig kompleks Ancient Shale 2019. Spændende enkeltdruevine.
Læs mere
her. Importør: Vincaféen Love´s Aps.
Redamancy Vineyards
Gengældt
kærlighed. Noget i den stil betyder Redamancy, hvis etikette prydes af
sort-hvide silhuetter af en mand og kvinde hånd i hånd samt en hund. Der er da
også det blandede par Marc Van Uytvanck og Antoinette Rapital, der står bag
vinene, som er cool climate Chardonnay og Stellenbosch Cabernet Sauvignon,
ligesom der benyttes spontangæring og økologisk drift. Idéen til Redamancy er
godt 10 år gammel, men de kom først for alvor i gang i 2019.
Jeg fik en
god snak med dem og smagte først en Chardonnay 2021, som var dejlig frisk og
saftig med citrus og lidt saltede toner fra havet. Dernæst fulgte en 2022, som
havde såvel malolaktisk gæring og mere fad. Og endelig den seneste version i
burgundisk stil, Brave 2023, med såvel citrus som mere eksotiske frugter, dejlig
tekstur og fin balance. Derefter smagte jeg Cabernet Sauvignon i to forskellige
stilarter fra henholdsvis 2022 og 2021. Den første var dejlig frisk og frugtig
med bløde tanniner, den anden mere fyldig med solbær, tobak og moden frugt,
krydret og med kraftige tanniner. Spændende vine fra et inspirerende par.
Læs mere
her. Importør: Cape to Cope
Thokozani Winelands Investments
Denise
Stubbs, som præsenterede vinene fra Thokozani er lidt af et livstykke og en god
historiefortæller, når nu fortalte om udviklingen på den nu medarbejderejede
vingård, hvis tidligere hvide ejere understøttede processen. En historie, som
handler om “Broad Based Black Economic Empowerment”.
Det var nu
ikke kun historien bag, som var spændende. Vinene var også værd at stifte
bekendtskab med.
Jeg smagte
en Chenin Blanc 2023, der havde fået seks måneder på bærmen, en Pinotage 2022
med frisk frugt og en dejlig ligefrem appel samt endelig en mere kompleks blend
af Shiraz, Mourvedre og Viognier 2022, godt krydret og med bløde tanniner.
Læs mere
her. Importør: Cape to Cope
Zoetendal Vineyards
Kollektivet
Lands End blev grundlagt af Johan de Kock, og de første 15 hektar vinplanter
blev plantet i 1996. I 2004 blev han alene om projektet og lancerede sit eget brand
Zoetendal, der i dag er 51 % ejet af sorte. Men på holdet er salgs- og
brandansvarlige Denzel Swarts, der tidligere har arbejdet for Simonsig Wine
Estate i Stellenbosch.
Jeg smagte
først en Sauvignon Blanc 2023 med frisk næse med citrus og æble samt
mineralitet. Dernæst fulgte en Chenin Blanc 2021 med tropiske frugter og
honning, en dejlig floral Shiraz 2022 kaldet Signatur, og endelig et blend, The
Monarch 2017, på 60 % Shiraz, 30 % Cabernet Sauvignon samt lidt Merlot, Petit
Verdot og Malbec. Flot ekspressiv næse med solbær og velintegrerede tanniner,
men også med en vis elegance.
Læs mere
her. Importør: Cape to Cope.
Ved den
efterfølgende Wine Pairing Menu blev seks udvalgte vine sat sammen med seks
typiske danske serveringer:
Asparges med trøffel ostecreme på rugbrød
– Chenin Blanc 2021 fra Zoetendal Vinyards
Sesamstegt kylling med honning glaze
– Methode Cap Classique Brut fra Imvula Wines
Hummer terrine
– Brave Chardonnay 2021 fra Redamancy Vineyards
Spyd med mozzarella ost og tomater
– Rosé 2023 fra Moedi Wines
Danske frikadeller
– The Long Road Shiraz 2021 fra Paardenkloff Estate
Chokolade Eclairs
– Pinotage 2023 fra Thokozani Wines
Ingen kommentarer:
Send en kommentar