Jeg har
gjort det til en tradition af besøge vinfestivalen Simplesmente Vinho i Porto i
slutningen af februar. Festivalen er skabt som et alternativ til den store
festival Essencia do Vinho, som finder sted samtidig, og hvor jeg gerne er med
i juryen, der skal kåre Portugals 10 bedste vine (læs mere her).
Simplesmente
Vinho har været afhold siden 2013 og blev startet af Mateus Nicolau de Almeida
og João Roseira og har siden været organiseret af sidstnævnte. Første år deltog
kun 16 winemakere, men siden er festivalen vokset, og i år var der således hele
112 producenter tilmeldt.
På
festivalen lavede jeg lidt research til en kommende artikel til Din Vinguide om
nye tendenser i portugisisk vin, for er der et sted, man kan møde det nye og
det mere alternative, er det netop på Simplesmente Vinho. Men inden jeg
namedropper lidt, først noget om arrangøren, og den master class han selv
afholdt.
João Roseira
står i spidsen for familieejede Quinta do Infantado. Selve quintaen har en lang
historik, der går tilbage til 1816, hvor den tilhørte kronprins Pedro. Heraf
navnet, da Infantado netop betyder kronprins. I starten af 1900-talet blev
vingården og markerne købt af João Lopes Roseira, som efterfølgende overdrog
den til sønnerne António og Luís, hvor António er far til João.
Porteføljen
omfatter såvel bordvin som portvin – gerne i lidt tør og måske rustik stil. Senest
er udsendt en 50 års Tawny, som en dobbelt hyldest, da Joãos farbror Luís var
50 år gammel i april 1974, hvor Nellikerevolutionen fandt sted, og Portugal
samtidig i 2014 fejrede 50 året for revolutionen.
Netop den
portvin var den flotte finale på en stor smagning af Quinta do Infantado, som
João Roseira havde inviteret mig med til. Der blev smagt seks bordvine og seks
portvine. Her følger mine lidt kortfattede noter uden pointgivning.
Rabigato
2023: Ekspressiv, lidt parfumeret. Frisk med høj syre, fin frugt. Lavet på
indkøbte druer, da deres egne af sorten ikke er gode nok, som João udtrykte
det.
Quinta do
Infantado 2019: Orangevin med skindkontakt. Frisk med god fylde, meget diskrete
tanniner.
Palhete: Lys
rubinrød. Aromatisk med jordbær og floral samt lidt kogt frugt, men ganske
frisk og ligefrem.
Quinta do Infantado 2021: Blend af Touriga Nacional,
Tinta Roriz og Touriga Franca. Røde bær, blommer og lidt lakrids, mineralsk og tør med fine integrerede
tanniner.
Quinta do Infantado Reserva 2020: Mørk rubin. Mørke bær. Kraftfuld med brombær og
andre mørke bær, høj syre og kraftige tanniner, tør hale med tørre tanniner.
Stort potentiale.
Roseira
2015: Halvt Touriga Nacional og halvt Touriga Franca. Blød og rund i første
omgang, derefter mere kantet og kraftig med høj syre og kraftige tanniner.
Hvid
portvin: Orange pga. lidt alder og skindkontakt. Krydret og tør. Blød i munden,
men syren kommer i anden omgang.
Vintage Port
2016: Mørk rubin. Røde bær, florale noter, godt med frugt, tør med bløde
tanniner.
Vintage 1997
(magnum): Lidt støvet at se på, brunlig. Fin duft at jordbær. Godt med frugt,
pebret bid og god syre. Stadig ok, men skal nok drikkes snart.
20 års
Tawny: Lys rødbrun. Dejlig blød med mandel og tørrede frugter og lidt
appelsinskal, god syre følger i anden omgang.
Colheita
2015: Rødbrun. Lidt diskret næse, elegant, men jeg savner lidt mere frugtfylde
til at balancere syren.
50 års
Tawny: Mørkebrun, tæt med grøn kant. Kraftig duft af valnødder, brun farin,
svensker og balsamico. Meget intens og fyldig i munden med svesker, rosiner og
balsamico, god balancerende syre, måske lidt vel rustik.
Under
festivalen lavede jeg, som allerede nævnt lidt research og etablerede kontakter
med henblik på en kommende artikel om nye tendenser til Din Vinguide. Derfor
besøgte jeg bl.a. nye regioner som Beira Interior, Tras-os-Montes og Porto
Santo (Madeira), ligesom jeg prioriterede nyere og mere alternative
producenter.
Jeg fik
derfor desværre ikke smagt vine fra de tilrejsende producenter og winemakere
fra Spanien, især Jerez, hvilket ellers kunne have været meget spændende. Tilsvarende var der også producenter, som jeg
kender udmærket, som blev sprunget over denne gang. Det gælder f.eks. førnævnte
Mateus Nicolau de Almeida og andre dygtige winemakere som Carlos Raposo, Filipa
Pato, Hamilton Reis, António Madeira og Luis Seabra for blot at nævne nogle få.
Her skal kun
kort nævnes nogle af de navne, som gjorde indtryk på mig.
Fire venner
har skabt projektet TAU!, der leverede utraditionelle, friske og juicy vine fra
Vinho Verde.
Fra Beira
Interior smagte jeg Ethos Wines, hvis hvidvine især imponerede, samt vine fra
Barroca de Malhada, Gardunha Sul og Quinta dos Termos.
I en anden
region, hvor kvaliteten ligeledes stiger, nemlig Tras-os-Montes stiftede jeg
bekendtskab med Menina d`Uva og udmærkede Casa do Joa.
Apropos nye regioner smagte jeg også vine fra øen Porto Santo ved Madeira. Det er restauratør Nuno Faria, der sammen med den hypede winemaker António Maçanita har skabt projektet Companhia dos Profetas e dos Villões, som benytter gamle lokale druesorter fra Porto Santo.
I Alentejo
fik jeg hilst på Anna Jorgensen fra Cortes de Cima og smagt hendes nye trilogi
af terroirvine på Syrah, Trilogia de Terroirs, hvor den ene er fra sandet jord,
den anden fra kalksten og den sidste fra granit. Spændende at smage forskellen på
vin, der ellers er identiske. Jeg fik også smagte en enkelt glimrende talha-vin
hos Geraçoes de Talha.
Odile Rose
Bouchard kender man bedst fra den familieejede vin- og portvinsproducent Quinta
do Tedo. Men hun har også sit eget lille projekt, Garmine Rose, hvor hun laver
friske vine fra såvel Douro som Dão.
Endelig var jeg også forbi et par mindre alternative producenter fra Lissabon-området, Adega Belém og APRT3 samt Humus, Quinta Várzea da Pedra og Ramilo Family Wines fra Colares.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar