I forbindelse med vinfestivalen Essencia do Vinho i Porto sidst i februar, hvor jeg var med i Top 10 juryen (læs her), deltog jeg også i et par ganske spændende masterclasses. På førstedagen var det winemaker Francisco ”Xito” Olazabal, som guidede os igennem Quinta do Vale Meãos terroir. Og på andendagen var der mulighed for at smage på og hilse på en række af Susana Estebans såkaldte Sidecars.
Quinta do Vale Meão
Den
legendariske quinta var gennem mange år tilknyttet Ferreira og gav i 1952
fødsel til Portugal mest prestigefyldte rødvin, Barca Velha. I 1994 opkøbte
daværende direktør i Ferreira, Francisco ”Vito” Olazabal, aktierne, som var
spredt i familien, og overtog derefter Vale Meão. I dag drives den fortsat af
familien med den ene søn Xito som winemaker.
Der laves
såvel portvin som bordvin under eget navn fra de forskellige marker på den
halvø i Douro, hvor quintaen ligger. Vi smagte et udvalg af deres vine med
forskellig druesammensætning fra marker med forskellig højde og soleksponering
samt i forskellige aldre. Der blev kun taget kortfattede noter, så lad mig her
blot nævne, hvad der blev smagt.
Monte Meão
Vinha de Cantina 2015. Druesorten Baga, som ellers er mest kendt i Bairrada,
fra en mark med granitjord.
Monte Meão Vinha de Cantina 2021. Baga.
Monte Meäo 2013 (magnum). 100 % Touriga Nacional
Monte Meão Vinha dos Novos 2019. Touriga Nacional fra mark
med granit.
Monte Meão Casa das Máquinas 2018. Blend af Touriga Franca og Tinta
Barroca.
Monte Meão Casa das Máquinas 2020. Blend af Touriga
Franca og Tinta Barroca.
Quinta do Vale Meão 2014. Deres klassiske prestigevin, som har
været lavet siden 2007. Blend af 55 % Touriga Nacional, 35 %
Touriga Franca, 5 % Tinta Barroca og 5 % Tinta Roriz.
Quinta do Vale Meão 2021. Blend af 55 % Touriga
Nacional, 40 % Touriga Franca, 5 % Tinta Barroca og 2 % Tinta Roriz.
Susana Esteban
Winemaker
Susana Esteban er spansk af fødsel, men har arbejdet i Douro for bl.a. Quinta
do Côtto og Quinta do Crasto samt for producenter i Alentejo. I 2011 startede
hun for sig selv med afsæt i et par gamle vinmarker, som hun erhvervede sig i
den højtbeliggende underregion Portalegre i Alentejo. Siden er hendes renommé
steget, og antallet af priser er mange.
I 2014
besluttede hun at etablere sit Sidecar-projekt, hvor hun laver vin sammen med
forskellige kolleger for selv at lære og for at skabe nogle anderledes vine, end
hun selv ville lave dem, som hun forklarede det. Første Sidecar var selveste
Dirk Niepoort, som blev inviteret til at lave vine af Estebans druer, og siden
er fulgt en række spændende spanske og portugisiske wimemakere mv., ligesom hun
i øvrigt arbejder sammen med Sandra Tavares fra Wine & Soul – dog ikke i
Sidecar-serien. Der laves såvel hvidvine som rødvine og en enkelt espumante.
Vi smagte
følgende Sidecars:
Sidecar 2014
med Dirk Niepoort med druer fra bladet vinmark.
Sidecar 2015
med Filipa Pato og William Wouthers, som medbragte Baga, der sammen med druer
fra Estebans egne marker, blev gæret og lagret i amfora.
Sidecar 2016
med Eulogio Pomares fra Rias Baixas, hvidvin.
Sidecar 2017
med den brasilianske journalist Jorge Lucki (hvidvin)
Sidecar 2018
og 2019 med Ricardo Diogo fra Barbeito, Madeira. Mix af Alicante Bouschet fra
to årgange.
Sidecar 2020
med Emmanuel Lassaigne (espumante)
Sidecar 2021
med den spanske sommelier José Luiz Aragonde
Sidecar 2024
med Dirk Niepoort for at fejre 10 års jubilæet.
Spændende at følge, hvor forskellige vine, projektet er
resulteret i selv om en del af udgangspunktet er samme druemateriale.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar