søndag den 27. juni 2021

Regatta i Porto 202110 minutter til start.

Hvert år på Skt. Hans dag afvikler portvinsbroderskabet, Confraria do Vinho do Porto, regatta på Douro-floden i Porto. Det er de gamle portvinsbåde, Barcos Rabelos, som sejler om kamp. For fjerde gang er jeg med som gast – denne gang på båden Ferrão fra Barros med masterblender Carlos Alves i spidsen. Det er min første tur med en af bådene fra Sogevinus, men jeg har tidligere deltaget ombord på bådene fra Ferreira, Dow´s og Fonseca. Hvem ved, måske ender jeg med at nå hele rækken igennem?5 minutter til start.

Dagen starter med omklædning og teamsnak hos Sogevinus i Cálems lodge. På med t-shirt og kasket med firmalogoer. Derefter går vi til kajen i Gaia medbringende køletaske og madpakker, hvorfra vi sejles ud til båden, som så bugseres ud til Foz ved udmundingen af Douro. Det er her starten går, mens målet befinder sig ud for Sandemans lodge i Gaia. Undervejs er der tid til en port tonic og lidt godbidder. Man kan jo ikke sejle om kap på tom mave.Allerede inden turen ud til Foz indtraf det første uheld, da tværbommen knækkede på vores nabobåd fra Porto Cruz. De fik samlet den og surret den samme ved hjælp ad en åre og snor. Spørgsmålet var selvfølgelig, om den ville holde hele vejen ind. Men det gjorde den. Flot arbejde.1 minut til start.

Denne gang får jeg tildelt en fast arbejdsopgave. For hver gang, jeg har været med, er der lagt lidt til. I dag skal jeg være med til at fastholde sejlet i den rette position, slække og stamme efter behov. Så der bliver ikke som vanligt tid til fotografering under selve sejladsen. På med arbejdshandskerne og klar, når de hejser sejlet.Feltet er lidt tyndere i år end vanligt. Af en eller anden grund deltager bådene fra Symington Family Estates ikke i årets Regatta, ligesom Fladgate Partnership kun har to af deres både med. Men så er vores chancer jo større.

Det røde flag afløses af det grønne. Starten er gået.

Sejlet hejses, grebet strammes og slækkes så igen, så sejlet får den rette position og fanger vinden. Vi starter langsomt, men får så fart. Undervejs er mønstret i og for sig det samme for alle både. Man fanger vinden og får fart på, indhenter måske et par både, men skal så styre udenom en tredje, kommer ud af vinden og bremser lidt op, for så at fange vinden igen. Kursen er siksak og følger råbene fra Carlos Alves i stævnen. Gaia eller Porto bliver der råbt, som kommando til styrmanden, som skubber til rorpinden og får båden til at svinge til den ene eller den anden side.Det bølger lidt frem og tilbage. Vi nærmere os tredjepladsen, men ryger så lidt retur igen. Lidt senere har to både lagt sig klart i spidsen, Fonseca og Dalva, som har fundet en god placering tæt ved Gaia-siden. De bliver svære at hente. Men vi genvinder vores position og overhales så til sidst af Offley, som vi ellers var kommet foran.

Det ender med en fjerdeplads, hvilket efter sigende er en flot placering for den lidt store og derfor tungere både fra Barros. Og så er det dagens bedste placering for bådene fra Sogevinus, hvilket ikke er uden betydning internt.

Efter mållinjen bugseres vi retur til vores placering ved kajen og sejles i land. Tilbage mangler fotografering, taler ved broderskabets Chancellor George Sandeman og fortjent hyldest til de tre første placeringer. Dog er der desværre intet afterparty i år pga. corona-restriktioner, men det går nok.Det var kort og intenst, hyggeligt og sjovt. Og så er det ikke mindst et flot skue for de mange, der møder frem og ser på fra Porto-siden eller i Gaia. Lidt færre i år, da turiststrømmen endnu ikke har taget fat for alvor. Det kan anbefales at overvære næste års regatta. Jeg vender i al fald tilbage.

Det samlede resultat blev i øvrigt:

 1. Fonseca
 2. Dalva
 3. Offley
 4. Barros
 5. Porto Cruz
 6. Taylor´s
 7. Rozès
 8. Cálem
 9. Sandeman
 10. Ferreira
 11. Kopke


Ingen kommentarer:

Send en kommentar