De smagte vine var sponseret af producenterne
Omkring Sankt Hans tilbragte jeg 3-4 dage i Porto i forbindelse med den årlige optagelsesceremoni og festmiddag i portvinsbroderskaber, Confraria do Vinho do Porto, som jeg selv blev optaget i tilbage i 2016. De sidste par år har arrangementet været aflyst på grund af corona-nedlukning, men i år kunne det atter lade sig gøre. Derfor var der ekstraordinært mange, der skulle optages, hvorfor det ceremonielle var kortet meget ned.
Der blev
optaget mange i såvel portvinsfolkets egne kategorier, Mestres og Expertos, som
i æreskategorierne Cavaleiro og Infancoes herunder den første kvindelige Master
of Wine Sarah Morphew Stephen, der efterhånden er en aldrende, men stadig ungdommelig
dame, som jeg var glad for at få hilst på. Endvidere var der to optagelser i
den nye særlige kategori, Fidalgo Cavaleiro, Stewart Todd og Axel Probst.
Som altid
fulgte den efterfølgende procession med hesteryttere og musik i front ned til
den store gamle toldbygning, Alfândega,
hvor aftenens festmiddag blev afholdt. Jeg havde den glæde at sidde til bords
med bl.a. João Nicolau de Almeida og hans søn Mateus samt Sandra Tavares og
Jorge Serôdio Borges fra Wine & Soul. Og da traditionen byder, at der serveres
egne vine ved bordet, blev vi godt betjent med fremragende vine og portvine.
Dagen efter
festlighederne i Confraria fulgte fejringen af Sankt Hans – eller rettere São
João, som samtidig er byens skytshelgen, hvorfor det er en særlig aften i Porto
med festligheder, musik, dans, sardiner, vin og kæmpe fyrværkeri. Jeg havde fin
udsigt, da jeg var inviteret til fest på tagbaren hos Espaco Porto Cruz.
Sankt Hans dag fandt portvinsbroderskabets regatta med de gamle portvinsbåde, Barcos Rabelos sted. Traditionen tro havde jeg fået hyre som gast på en af bådene – denne gang den fra Dalva, hvor jeg var i dejligt selskab med bl.a. Elsa Couto, Catia Pinto, Axels Probst og Daniel Niepoort – et hus af mange, der ikke selv har en båd.
Der blev ikke kåret nogen vinder i år, da sejladsen måtte afblæses, da vinden pludselig
vendte og bragte os længere fra mål. Men som altid var stemningen god – både før
og under sejladsen og ved den efterfølgende middag for alle deltagerne.
De få dage
rakte dog også til nogle enkelte besøg og møder hos portvinshuse. På førstedagen
blev det således til en kort besøg hos Sandeman, hvor vi så såvel kælder som
det forholdsvise nye hostel og sluttede med en lille smagning af tre vine:
Sandeman Fine White: Lys ravfarvet. Abrikos, honning og lidt tropisk
frugt i næsen. Dejlig frisk i munden, medium tør med abrikos og honning, fin
balance. Faktisk en fin repræsentant for kategorien, og skal nydes afkølet.
Sandeman Quinta do Seixo Vintage 2019: Mørk rubin,
dyb. Forholdsvis
ekspressiv med solbær, brombær, mørke kirsebær, mørk chokolade, lidt krydderurt
som herbes de provence. Frisk i munden med mørke bær, let krydrede toner og
lavendel. Har stadig årene for sig.
Sandeman 20
års Tawny: Rødlig ravfarvet med tørrede figner, nødder og valnød, en lille
smule rester af primær frugt, dejlig lang hale. Elegant og som altid en lækkert
glas.
Kort før fejringen af Sankt Hans blev det også til et lille besøg og en lang snak med Carlos Flores hos Andresen.
Carlos fortalte bl.a. om de udfordringer portvinsbranchen
har i disse år med mangel på arbejdskraft, højere omkostninger og problemer med
leverancer af fx flasker. Hans egen nye Vintage 2020 ventede ganske sigende på
at blive flasket, så snart der kom nye tomme flasker. Endvidere kunne han fortælle,
at der var en bog på vej, der ville fortælle om husets historie og dermed også
om de danske aner.
Vi fik også
smagt et par vine sammen med Carlos herunder den nye Vintage:
Andresen
Vintage 2020 (flaskeprøve): Blend af især Touriga Franca og Tinta Roriz samt
mindre Touriga Nacional. Mørk rubin, uigennemsigtig og tæt, lilla kant. Lidt
diskret, men elegant næse i første omgang med solbær, hyldebær og mørk
chokolade, violer og andre florale noter samt en del grønne og krydrede toner.
I første omgang ganske tilgængelig og indbydende i munden med mørke bær og
florale noter, dernæst betydelig kraftigere, krydret og pebret, tør stil og
sluttende med kraftige tørre tanniner, som skulle give et fint mellemlangt potentiale.
Andresen Colheita
1998: Virker mere frisk og ungdommelig med god balance og stadig med lidt
primær frugt samt tørrede frugter, nødder og appelsinskal. Fint balanceret.
Turen
omfattede endvidere et besøg hos Churchill´s. Noter herfra følger i næste
opslag.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar