De omtalte vine er sponseret af importør og producent
Carlos
Raposo er et nyere navn i den portugisiske vinverden, som det er værd at følge.
Nyere er måske så meget sagt, for trods hans forholdsvis unge alder er karrieren
allerede lang. Han er oprindeligt fra Dão og besluttede sig som teenager, at
det var vinvejen, han ville gå. Som 16-årig begyndte han at studere ønologi i
Bairrada, og som 20-årig valgte han at rejse ud og dygtiggøre sig ved at arbejde
sammen med de bedste. Han tog først til Bordeaux og Bourgogne og fortsatte så
hos Pingus i Ribera del Duero og siden i Californien og i Australien, hvor han
var med til lave ”industrivin”.
I 2011
vendte han tilbage til Portugal og arbejdede 7-8 år som troldmandens lærling
hos Dirk Niepoort, inden han i 2018 blev selvstændig med sine egne projekter suppleret
af konsulentvirksomhed for adskillige producenter rundt om i Portugal.
Det første
udspil hed Vinhos Imperfeitos (VI) og kom på gaden i 2020. Tre flotte, men også
eksklusive og dyre hvidvine – en fra Vinho Verde, en fra Dão og et blend fra de
to regioner. Året efter fulgte så projektet World Wild Wines (WWW).
”Nu hvor
Vinhos Imperfeitos har etableret sig på markedet, har jeg fulgt en anden drøm,
jeg har haft. At lave vin med karakter og personlighed og med andre
karakteristika og til en pris, så flere kan nyde dem. Jeg kalder det for World
Wild Wines, fordi jeg vil lave vine i hele verden, og fordi de vil blive lavet
med respekt for druesorterne, uden tilsætning af kemikalier og så naturligt som
muligt,” fortalte Carlos Raposo mig ved lanceringen.
Fælles for
begge projekter er netop, at der er tale om vine med et personligt
fingeraftryk, som han udtrykte det nyligt, da han gæstede Danmark for første
gang og sammen med importøren inviterede til først winemakers dinner og dagen
efter en smagning i butikken.
Jeg deltog i
smagningen og fik derfor lejlighed til at gensmage vinene fra begge serier – for
World Wild Wines vedkommende dog i nyere årgange. Carlos Raposo fortalte i øvrigt,
at der snart er nye vine på vej fra World Wild Wines i form af en enkeltdruevin
på Tinta Negro Mole fra Algarve og et længe varslet blend af druer fra Bordeaux
og Dão.
Her følger
lidt noter fra smagningen i den rækkefølge, vinene blev serveret.
Ideal Branco 2020 Dão (WWW): 80 % Encruzado, lagret på 5-6 år gamle egetræsfade. Strågul. Dejlig aromatisk, frisk og med lidt tungere noter, citrus, æbler lidt abrikos. Frisk i munden, mineralsk og med god frugtfylde, let cremet, diskrete fadnoter, præg af malolaktisk gæring, ok syre, men ikke høj (91).
Definido
Branco 2020 Dão (WWW): Blend fra gamle vinmarker (Vinhas Velhas), lagret på
cementtank. Gulgrøn. Lidt mindre ekspressiv i næsen, elegant og mineralsk,
græs, citrus og gule stenfrugter. Sprød i munden med fin syre, stringent,
elegant, mineralsk, lidt bitterhed i enden (92/93).
Tres Pontos
2018 Vinho Verde (VI): Blend af Avesso, Arinto og Loureiro. Gulgrøn. Fyldig i
næsen med gule stenfrugter, citrus og appelsinblomst. Elegant og mineralsk,
dejlig harmonisk (93/94).
D&V 2018
(VI): Blend af Alvarinho og Encruzado fra gamle vinmarker i henholdsvis Vinho
Verde og Dão. Gulgrøn. Let røget næse, men også frisk og floral. Anderledes og
lidt ubestemmelig, men spændende. Fyldig og frisk med stenfrugter og
mineralitet (94).
I 2018 Dão
(VI): Diskret næse i første omgang. Ikke typisk Dão-stil. Floral og dejlig
kompleks næse med stenfrugter og let røget karakter. Mineralsk og elegant i
munden med citrus og blomster, saltet hale, fin balance, stadig med flot
udviklingspotentiale (96).
Ideal Tinto 2019 Dão (WWW): 80 % Touriga Nacional, Alfrocheira.
Mørk rubin. Frisk næse med
frisk ung frugt, violer og blomster, mørke kirsebær, let krydret undertone.
Ikke så kompleks, men vellavet, floral, røde bær, kirsebær, bløde tanniner
(89).
Definido
Tinto 2019 Dão (WWW): Blend fra Vinhas Velhas. Mørk rubin, lilla kant. Elegant
og floral næse, mørke bær, let røget. I munden med moden frugt, røde bær,
kirsebær, mineralitet, bløde elegante tanniner (93).
Vinene fra
Carlos Raposo importeres af Vinho. Læs opså min tidligere omtale af Vinhos Imperfeitos og World Wild Wines.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar