onsdag den 8. februar 2023

Porto dos Santos – de helliges portvin

 

De smagte vine er sponseret af producenten

 

Lad det være sagt med det samme. Det er en gennemført lancering, Alexandre Botelho står bag med sit nye portvinsbrand Porto Dos Santos (dos Santos betyder af de hellige). Det gælder stilen, hvad angår etiketter, og det gælder indholdet.



At kalde Dos Santos et nyt brand, er dog en sandhed med modifikationer. Der er nemlig rent faktisk tale om en relancering af et gammelt brand, som har tilhørt familien, men som der har været stille om i godt 100 år.

”Da dette projekt er mit eget, besluttede jeg at genoplive det gamle familiebrand, som var et meget dynamisk portvinsselskab i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet. På denne måde hylder jeg min egen familie og arv,” fortæller Alexandre Botelho, der inden da var involveret i en anden relancering med portvinsmærket Noble & Murat.

Det oprindelige firma blev etableret i 1836 og opnåede snart stor succes på især det brasilianske marked med portvinen ”Dona Othilia”. Ejeren sidst i 1800-tallet, Amando dos Santos Ferreira Pinto, levede et lidt udsvævende bohemeliv i Porto og Paris under Belle Époque – altså ikke helt ulig Adriano Ramos Pinto, som grundlagde Ramos Pinto, der ligeledes havde stor succes i Brasilien på det tidspunkt. Efter Amandos død blev selskabet og lagerbeholdningen solgt til anden side og snart blev der stille om Dos Santos.



Alexandre Botelho fortæller, at familien stadig har nogle gamle flasker fra det gamle brand. Stilen var typisk for tiden og markedet - og overraskende nok ikke så sød, men mere elegant. Med relanceringen har han dog ikke forsøgt at efterligne den gamle stil, men har villet skabe sin egen.

”Det gode ved at skabe sit eget brand er muligheden for at realisere sin egen stil, som kan identificere huset. Vinene er summen af forskelligt materiale fra mange forskellige steder i Douro. Hver af disse komponenter bibringer med deres egen signatur til det færdige blend. Jeg arbejder heldigvis stadig sammen med winemaker og masterblender Jaime Costa, hvilket er et stort plus,” siger han og uddyber:

”Jeg stræber efter at lave en mere elegant, frisk og tør stil – fra halvtør for de rødes vedkommende til tør for de hvide . Hvad angår LBV og Vintage vil man kunne forvente min personlige matrix, mere tørre og strukturerede portvine med godt med tanniner – traditionelle og ufiltrerede og derfor velegnede til lagring.”

Druematerialet kommer fra forskellige marker i såvel Cima som Baixo Corgo, da selskabet ikke selv ejer hverken vinmarker eller produktionsfaciliteter. Det gælder bl.a. områder som Sanhoane, Valdigem, Canelas og Vale do Rodo. 

”Douro har en næsten uendelig række variable, som kan producere forskellige stilarter, smagsprofil og karakteristika. Magien ved portvin som resultat af et blend er, at dine muligheder kun er begrænset af, hvor langt du vil gå, og hvad ud vil,” forklarer Alexandre Botelho.

Hvad angår designet af etiketter er der til gengæld skævet tilbage i tiden til Belle Époque og Art Nouveau – en stil, som også var en del fremme i slutningen af 1800-tallet i portvinens verden, men også kendes fra fx Vermouth-flasker.

”Etiketterne er inspireret af den stil, de portugisiske portvinsselskaber brugte under Belle Époque. Jeg prøvet at genskabe traditionen og symbolikken i den provokerende og forførende æstetik.”

Designet er umiddelbart ens for hele porteføljen – og så alligevel ikke. Igen går skriften og den ornamenterede ramme med tegninger af vinranker, satyrer og forgørende kvinder – lidt forskellige fra flaske til flaske. En stil som også kendes fra især datidens Ramos Pinto."De hvide portvine er holdt i turkise farver, ruby i røde og tawny i brune farver – jo ældre, des mørkere og med diskret angivelse af typen i midten.

Den første lancering gjaldt seks forskellige portvin, og her i starten af februar følger så den første LBV. Men mere er på vej, oplyser Alexandre Botelho:

”Jeg vil naturligvis udvide med først LBV og så Vintage Port, når Jaime Costa og jeg mener, at der er tale om et klassisk år. Og så stræber vi efter at udvide såvel de hvide som tawnies med 30 og 40 års samt Colheitas.”

Hvor Vintage og de fleste LBV´er er ufiltrerede for at øge kompleksiteten og lagringspotentialet, er det mere usædvanligt, at Ruby Reserve fra Dos Santos også er ufiltreret. Alexandre forklarer:

”Jeg ønskede en på en gang mere kompleks, elegant og tilgængelig Ruby, som er anderledes. Derfor bruge jeg Ruby portvine fra Baixo Corgo med fin balance og elegance, så både nybegyndere og erfarne portvinselskere kan drikke den samtidig med, at den kan udvikle sig et par år på flasken og få flere nuancer,” slutter han.

Jeg har smagte hele porteføljen på nuværende tidspunkt inklusiv en fadprøve på den nye LBV. Vinene blev smagt over to dage ved lidt forskellige temperaturer.

 

Ruby Reserva: Ufiltreret med i gennemsnit 6 års lagring på kastanjefade. Mørk rubin, næsten uigennemsigtig kerne. Solbær, hyldebær, mørke kirsebær, blommer, mørk chokolade og lidt mokka samt let krydret tone. Frisk og medium tør med godt med frugt, mørke kirsebær med en del syrlighed, mørk chokolade, lidt friske urter og pebermynte, velbalanceret, god struktur med høj syre og bløde tanniner. Fint eksempel på en noget overset kategori (88).



LBV 2018 (fadprøve): Mørk, næsten uigennemsigtig med lilla kant. Masser af ung frugt, solbær, brombær, mokka og mørk chokolade, lidt grønne urter og esteve. Tæt og fyldig i munden med godt med mørke bær, solbær og lidt urter, fin tekstur, tør, rimelig kompleks og med godt med integrerede tanniner og fint udviklingspotentiale, lang hale med tørre tanniner. En potent og holdbar LBV og et fint køb til prisen (91).

White Reserva: Gennemsnitlig 6 års lagring. Ravfarvet med lidt lys kant og orange skær Diskret næse, som dog åbnede lidt op med abrikos og sød marcipan samt lidt citrus og en smule muskatnød, som temperaturen steg i glasset. Fin fylde i munden med abrikos, citrus, mandel og lidt honning, let krydret undertone, diskret oxidation, frugtsødme men ellers medium tør, frisk og med fint syrebid i halen (87).

10 års White: Gylden ravfarvet, lidt mørkere end reserva, flot skær. Fin duft med tørrede frugter, fersken, abrikos, mandel samt lidt kokos. Dejlig frisk i munden med tørrede abrikoser, citrusfrugt og lidt kokos, høj syre, tør, pæn kompleksitet, rimeligt udviklet af sin alder. Et dejligt gastronomisk glas, som fx ville kunne gå til karryretter, skaldyr eller foie gras, flot vin til prisen (90).



Tawny Reserva: Mørk rødbrun med lidt lysere kant. Tørrede frugter og en smule bærpræg, syltede kirsebær, nødder, krydderier og lidt mokka. Ok fylde med nødder, tørrede frugter, figen, valnød samt stadig lidt primær frugt, høj balancerende syre, markant syrebid i halen. Vellavet, men dog ikke så kompleks (87).

10 års Tawny: Mørk tawnybrun med ravfarvet lysere kant. En smule mørke syrnede kirsebær i næsen, men også nødder, tørrede frugter og krydderier, rimelig intens. Kraftig og fyldig i munden med tørrede frugter, lidt diskret bærpræg, mokka, valnød, høj syre og flot balanceret, halvtør, lang dejlig hale. Rimelig udviklet og vellavet, en udmærket repræsentant for typen (91).

20 års Tawny: Tawnybrun med lysere orange kant, medium intens, flot skær. Ekspressiv med nødder, tørrede figner, mandel og lidt cigarkasse i næsen, let krydret. Frisk, blød og elegant i munden, men også fyldig og let cremet uden at være fed, hasselnødder, tørrede frugter og lidt appelsinskal samt krydret bund, fint balanceret, medium tør stil med fin kompleksitet og anstrøg til de tungere fadnoter som balsamico. Et glimrende glas (92).

 


Porto dos Santos importeres af The Wine Company, som forventer at have vinene hjemme sidst i februar, dog ikke Tawny Reserva i første omgang.

Artiklen har også været bragt i Vinbladet.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar