fredag den 17. maj 2024

Årets gang i vinmarken 2 – Knopudtynding



I lørdag var det tid for mit andet besøg i vinmarken på Sydfyn, hvor min bror og jeg har lejet os ind på en række vinstokke hos Agger Vin. Du kan læse den indledende beretning her.

Efter nogle våde og kolde måneder kom der endelig varme og dermed gang i vinplanterne, så knopperne sprang ud ved indgangen til maj måned. Men der er flere nyudsprungne knopper, end vi får behov for, når vi senere skal lave espalier. Derfor skulle der tyndes ud, da det ifølge Nicolai Agger er nemmere at gøre nu, inden de vokser for meget. Samtidig er der ingen grund til, at planten bruger energi og næring til grene, vi alligevel ikke skal bruge.

Opgaven var overkommelig og tog godt et par timer. Efter lidt instruktion fra Nicolai startede vi oppe fra og arbejdere os roligt gennem de 66 vinstokke. Vi lod det nødvendige antal knopper – en 10 til 14 – blive og knækkede de øvrige af. Valgte de, der vendte nedad, fra, og prioriterede de største, men selvfølgelig også med øje for placeringen, så de tilbageblevne var jævnt fordelt på grenen, der går langs den nedester tråd i espalieret. Knopper nederst på stammen skulle også pilles af, men de øverste lod vi sidde hist og her, så de evt. kan bruges til erstatning for sporer, der ikke fungerer optimalt.

Som det fremgår af disse to fotos, før og efter, skete den en betydelig udtynding.




Druesorten på de 66 vinstokke er den grønne solaris. Den er kendt som en hybrid og blev fremstillet i 1975 på forskningscentret i Freiburg i Tyskland. Der er tale om en krydsning af merzling og GM493, som begge også selv er krydsninger. Blandt bedsteforældrene er således riesling og muscat ottonel.

Solaris er efter sigende dog i dag kategoriseret som værende af slægten Vitis Vinifera og derfor også godkendt som kvalitetsdrue i EU-lovgivningen. I dag er det nok den mest populære og udbredte grønne sort i Danmark. Selv har jeg gennem årene smagt adskillige udmærkede udgaver fra vingårde rundt om i landet. Det skyldes bl.a. det rige indhold af syre og sukker, men også at det er en såkaldt Piwi-sort (af det tyske pilzwiderstandsfähige), som er nogenlunde resistent overfor svampeangreb. Derfor er den velegnet i et mere vådt og køligere klima som vores, ligesom den også er udbredt i lande som Tyskland, Sverige og England. Efter sigende skulle ca. 40 % af alle vinplanter i Danmark i dag således være solaris. Mere om druesorten vil følge i en senere rapport.



Næste besøg i vinmarken vil givet være med opbygning af espalier og senere følger udtynding og beskæring samt selvfølgelig til efterårets høsten.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar