Da jeg
tidligere på året var inviteret til vinfestivalen Essencia do Vinho i Porto,
hvor jeg har med i dommerpanelet, der skulle udpege Portugals 10 bedste vine
(læs min omtale her), blev det heldigvis også til et besøg på den mindre og
alternative festival, Simplesmente Vinho. Her mødes hvert år en lang række af
mindre producenter, som satser på fx naturvine, økologi og mere
håndværksmæssige vine sammen med større producenter, der også eksperimenterer.
Simplesmente
Vinho er skabt af João Roseira fra Quinta do Infantado som et alternativ til
netop Essencia do Vinho, og det er altid en fornøjelse at deltage, da mange
upcoming winemakere dukker op og giver et indblik i, hvad der rører sig inden
for portugisisk vin. De fleste af de godt 100 producenter er i sagens natur fra
Portugal, men også en del spanske vinhuse møder hvert år frem, ligesom der var
deltagere fra Georgien.
Det blev
desværre kun til nogle timers besøg og begrænset noteskrivning. Men her følger
et indblik i, hvad jeg valgte at smage i år. Hvor jeg har kendskab til dansk
importør, er denne opført. Har jeg overset nogen, er I velkomne til at kontakte
mig.
Sem Igual, Vinho Verde
Jeg lagde ud
med lidt Vinho Verde og et gensyn med Leila og João Camizão, der tilsammen
udgør Sem Igual. Jeg har mødt parret nogle gange før, men det var et stykke tid
siden, at jeg havde smagt deres vine. Det blev til tre forskellige – først et
blend af 70 % Arinto og 30 % Azal, dernæst deres 100 % Azal og endelig et blend
af Alvarinho, Arinto og Azal, som havde fået skindkontakt. Alle tre fine vine,
og jeg er efterhånden nogle gange blevet positivt overrasket om Azal, der står
helt i skyggen af regionens mere kendte druesorter som Alvarinho, Loureiro og
Avesso.
Sem Igual
importeres af Vinloungen.
Mateus Nicolau de Almeida, Douro
Mateus
Nicolau de Almeida er søn af João Nicolau de Almeida, som i mange år var
masterblender og stod i spidsen for Ramos Pinto. João har trukket sig tilbage
og laver nu vin sammen med familien på Quinta do Monte Xisto i Douro Superior
(læs mere her). Foruden at medvirke i familieforetagendet laver Mateus også
vine under eget navn. Han har især udmærket sig med to udmærkede
terroirbaserede serier af økologiske vine. Rødvinene hedder Trans Douro Express
og er fra de tre forskellige underregioner i Douro, Baixo Corgo, Cima Corgo og
Douro Superior. En glimrende måde at få forståelse af de terroirmæssige
forskelle.
Hvidvinene
under navnet Eremitas er alle lavet på druesorten Rabigato, men fra forskellige
marker. Jeg smagte alle tre: Amon de Kélia 2022, Antão do Deserto 2020 og Paulo
de Tebas 2019 samt hans Curral Teles 2021, hvor der arbejdes mere i kælderen. De
er alle glimrende, stringente, friske og mineralske.
Som noget
nyt er Mateus sammen med hustruen Teresa Ameztoy også begyndt at lave portvin,
hvilket jeg selvfølgelig var nysgerrig efter at smage. De har udsendt to
forskellige; Ameztoy & Almeida Lágrima og Ameztoy & Almeida Ruby Seco.
Den første var selvfølgelig sød, men ikke med nær så dominerende sødme som
andre af typen og også med en del friskhed. Rubyen var meget tør og med en fin
og fyldig struktur samt godt med tanniner. Kategoriseret som Ruby, men kunne
sagtens i en blindsmagning gå for at være Reserva eller sågar LBV.
Mateus
Nicolau de Almeida importeres af Portugisisk Vinkælder.
Poças, Douro
Blandt de store
producenter, som dukker op med deres mere eksperimentelle vine, er portvinshuset
Poças. Foruden portvin laver de udmærkede Dourovine. Lad mig her blot nævne de
to fremragende topvine; den hvide Branco da Ribeira og den røde Símbolo. Men
derudover står de bag serien ”Fora da Série” (uden for serien), hvor de
eksperimenterer med druesorter og vinifikation.
Jeg har
tidligere smagt deres orangevin lavet på Arinto og Códega. Denne gang smagte
jeg hvidvinen Scuba 2022, hvor hele klaser af Arinto er nedsænket i Arinto
druesaft under gæringen og efterfølgende lagret 9 måneder på fransk eg.
Spændende. Jeg smagte også Plan B 2021, som er et blend af Gouveio og Rabigato,
og endelig smagte jeg en helt speciel ca. 25 års tawny kaldet ”Fora da Série
Bonificador Tawny”, en meget intens og fyldig tawny.
Poças
importeres af Løgismose
Vieira de Sousa, Douro
En anden
portvinsproducent, som gerne er med på Simplesmente Vinho, er Vieira de Sousa
med søstrene Luísa og Maria Borges i spidsen og førstnævnte som winemaker. Det
er altid spædende at se, hvad de har med, og denne gang præsenterede Luísa mig
et par rødvine og nogle portvine. Jeg lagde ud med deres saftige Tinta
Francisca 2022 efterfulgt af et par blend, Alice Vieira de Sousa 2022 og Reserva
2022.
Senere
smagte jeg tre portvine, en Lagrima, Ruby 2021 og ikke mindst LBV 2019, som var
mere tør end vanligt og med fin struktur. En klar anbefaling fra min side af.
Vieira de
Sousa importeres af DrikPortvin
Adega do Vulcaõ, Azorerne
Dernæst tog
jeg en tur på vulkaner – nærmere bestemt Adega do Vulcaõ, der blev grundlagt på
Faial-øen på Azorerne af et italienske par, men siden også er bredt sig til den
mere kendte vulkanø Pico, som har vundet stor popularitet med sine stringente
og mineralske hvidvine.
Jeg smagte
tre vine. Først Ameixabra, som er et spændende blend af druesorten Arinto dos Açores
fra henholdsvis Faial og Pico. Den blev smagt både i årgang 2021 og 2022.
Dernæst fulgte Terra Brum do Pico 2022 på samme druesort, men udelukkende fra
marken Solar Terra Brum på Pico. Og endelig fulgte Pé de Monte 2022 med druer
fra en blandet gammel vinmark. En flot vin.
Carlos Raposo, Dão
Carlos
Raposo, som tidligere har assisteret Dirk Niepoort, men nu slår sine folder i
især Dão, var også til stede. Jeg smagte en længere række vine i såvel hvide
som røde udgaver. De hvide var Ideal Branco 2021 og Definido Branco 2021. De
røde var Ideal Tinto 2020 og Definido Tinto 2020 og endelig Impercivel Touriga
Nacional 2021. Alle udmærkede, velbalancerede og velsmagende vine med en
elegant Dão-profil. Læs mere om Carlos Raposo her.
Carlos
Raposo importeres af Vinho.
Geracões da Talha, Alentejo
Det blev
også til et gensyn med Teresa Caiero fra Geracões da Talha, som jeg mødte
første gang på festivalen sidste år, og hvis adega i den lille by Vila de
Frades i Alentejo jeg siden besøgte, da jeg skulle skrive om Talha-vin til Din
Vinguide (Læs artiklen i Din Vinguide #41 fra februar i år). Her smagte jeg tre
talha-vine – altså vine gæret og lagret på terrakottakrukker: Natalha Branco
2022, Natalha Rose 2022 og Farrapo 2022. Alle vine med stor friskhed.
Cortes de Cima, Alentejo
På samme tur
til Alentejo gæstede jeg også Cortes de Cima. For en del år siden skrev jeg en
artikel til Vinbladet om Cortes de Cima og det dansk-amerikanske par bag. Siden
har datteren Anna Jørgensen taget over og ændret profilen mod bæredygtighed,
mindre ekstraktion og mere terroirbaserede vine. En artikel herom vil følge i
juniudgaven af Din Vinguide. Jeg smagte hvidvinene Chaminé 2022 og Lourinho
2021 samt Palhete Pet Nat Cool 2023 – et blend af rød og hvid, som har været
over en terrakottakrukke, og som er lavet i samarbejde med Daniel Niepoort.
Endvidere
smagte jeg to rødvine. Første den utraditionelle Salino 2021 på 100 % Cabernet
Franc og sidst, men ikke mindst den gamle signaturvin Incognito 2020, som dog
også har undergået en stor forandring, så den i tråd med hele Annas filosofi
fremstår i en mere frisk stil med mindre fad end tidligere, mere floral og med lavere
alkohol.
Cortes de
Cima importeres af Textur Vin.
Vinhos Desviso, Lisboa
Vinhos Desviso
er et forholdsvist nyt projekt skabt af amerikanske Scott og portugisiske
Marta, hvor førstnævnte har en fortid i vinbranchen i Washington State. De har
hjemme i Lisboa-regionen nord for hovedstaden. Navnet opstod ved, at Scott i
begyndelsen havde svært ved at udtale det portugisiske ord desvio (omvej) og i
stedet satte en s ind. Parret satser på enkeltdruevine, og jeg smagte de tre
hvidvine Encruzado, Fernão Pires og Arinto.
Quinta de Santiago, Vinho Verde
Endelig fik
jeg også hilst på Joana Santiago fra familiejede Quinta de Santiago. Her blev
det til lidt hurtig smagning. Først deres glimrende Alvarinho fra Monção e
Melgaço 2022, derefter Vinha do Chapin, Santiago na Amfora do Rocim 2022 og
endelig Rascunho 2021. Kombinationen af Vinho Verdes friskhed og amforakrukken
er meget spændende.
Quinta de
Santiago importeres af Sigurd Müller
Mere nåede
jeg desværre ikke på de timer, jeg havde til rådighed – ud over at hilse på
skribentkolleger som Roy Hersh og Jamie Goode. Ærgerligt, for der var mange
andre spændende producenter til stede. Lad mig blot hurtigt nævne Chapeleiro og
Soalheiro fra Vinho Verde, Quinta do Infantado og Quinta do Javali fra Douro, António
Madeira og Quinta da Pellada fra Dão og madeirahuset Barbeito. For ikke at
nævne de udenlandske gæster heriblandt godt 10 georgiske producenter af
amforavin.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar