fredag den 30. maj 2025

Forskellige fine vine fra Navarra

 


De smagte vine var sponseret af producenterne

 

For godt fem år siden var jeg inviteret på vintur til den spanske region Navarra. Turen resulterede i en artikel i Vinbladet. Her var en af konklusionerne, at der var dejlige vine og stor mangfoldighed stilmæssigt i Navarra, men måske også en noget uklar profil.

Da jeg forleden blev inviteret til en smagning med vine fra Navarra i København, sagde jeg derfor ja tak. Både fordi jeg dengang som nu synes, at det er en spændende region, hvor der er god value for money at hente. Men også for at se, hvor regionen befinder sig nu.

Smagningen var opdelt i en masterclass ved vinskribent Anders Halskov-Jensen og derefter en åben smagning med andre vine fra samme producenter. Jeg vælger her at bringe mine noter fra masterclassen hus for hus med en indledende kort præsentation og kort omtale af øvrige smagte vine. Men først lidt generelt om regionen.

Vi befinder os i det nordlige Spanien, hvor Navarra grænser op til Baskerlandet mod nord og vinmæssigt langt mere kendte Rioja mod vest. Hovedbyen er Pamplona, som er kendt fra Hemingways roman ”Og solen går sin gang” og for den årligt tilbagevendende San Fermin Festival, hvor tyrene slippes løs i gaderne.



Naboskabet med Rioja gør sammenligninger oplagte. Hvor Tempranillo spiller hovedrollen i Rioja suppleret af Garnacha, er det lidt omvendt i Navarra, hvilket skyldes at sidstnævnte druesort i høj grad bruges til at lave rosévine – en af de typer, som regionen er kendt for og som er lovbestemt til at være lavet på saignée-metoden. Garnacha bliver dog også brugt i såvel blends som til saftige enkeltdruevine, hvilket i øvrigt også gælder sorten Graciano.  

Hertil kommer franske druesorter som Chardonnay, Syrah og især Merlot og Cabernet Sauvignon, som dog faktisk har været til stede i regionen i mange hundrede år og altså ikke er importeret nyligt for så at sige at efterligne Bordeaux-stilen.  En anden forskel på de to regioner er de mange prestigevine fra Rioja samt, at Navarra generelt nok er lidt mere beherskede i deres brug af egetræsfade.

Navarra er opdelt i fem underregioner med hvert deres terroir: Tierra Estrella, Valdizarbe og Baja Montãna mod nord, Ribera Alta i midten og Ribera Baja mod syd, hvor der er mere tørt end i områderne mod nord, som også ligger højere med de temperaturforskelle, det giver.

Følgende huse var til stede og følgende vine blev smagt:

 

Otazu

Vino de Pago klassificeret vingård, som ligger kun otte km fra Pamplona og derfor rent faktisk uden for de fem underregioner. Der satses især på druesorterne Cabernet Sauvignon, Merlot og Chardonnay, ligesom bæredygtighed og biodiversitet prioriteres. Der er dog kun en del af vinene, som er klassificeret som Vino de Pago, mens serien Ozu udsendes som D.O. Navarra – givet grundet, at der også benyttes druer fra andre marker.

Ozu by Otazu Chardonnay 2024: Tre måneder sur lie. Gulgrøn. Frisk og aromatisk næse med grape, passionsfrugt. Fin struktur, hvor friskheden og fyldigheden går fint i takt, dejligt balanceret og med mellemlang hale. Faktisk et ganske fint glas (92).

Ozu By Otazu Premium Cuvée 2022: Blend af Cabernet Sauvignon, Merlot og Tempranillo med ca. 1/3 hver, dog lidt mere af sidstnævnte, 12 måneder på fad. Rubinrød. Lidt diskret næse med solbær. Frisk med godt med mørkebær herunder solbær, god syre der balancerer, godt med tanniner, som måske var lidt grønne. Har brug for tid, men fint potentiale (91).

Otazu havde desværre ikke flere vine med til smagningen, men porteføljen omfatter bl.a. rosé på henholdsvis Merlot og Tempranillo, et reserva rødvinsblend og en fadlagret Chardonnay – alle i Ozu-serien. Dertil kommer Chardonnay og et blend af Merlot og Cabernet Sauvignon klassificeret som DOP Pago samt andre serier. Et spændende hus, som jeg gerne ville have smagt mere fra.

Otazu søger importør i Danmark.

 

 


Quaderna Via

Vingård i Tierra Estrella skabt af brødrene Raúl og Jorge Ripa, som sendte deres første økologiske vine på markedet i 1998. Deres enkle, frugtige og saftige serie Be Bike er ganske lækker, men de laver også fine vine med fadlagring.

QV Chardonnay 2022: Gulgrøn. Tropiske noter i næsen med banan og ananas samt tydeligt præg af ny eg. I mundet er fadet ligeledes tydeligt og ikke helt integreret, men ellers med citrus og tropisk frugt samt god syre, der balancerer de lidt tungere fadnoter (89).

Be Bike Graciano 2024: Rubinrød, medium intens. Ekspressiv i næsen med frisk frugt, solbær og andre mørke bær. Saftig med frisk frugt, men også et krydret og lidt rustikt bid samt god bund, pænt med tanniner (90).



Desuden smagte jeg de øvrige vine i Be Bike serien. En frisk og ligefrem Chardonnay 2024, Garnacha 2024 med friskhed og godt krydret profil samt deres rosé.  Alt i alt en meget fin og ligefrem serie, som er ukompliceret med dejligt læskende med frisk frugt.

Quaderna Via søger importør i Danmark.

 

Bodegas Marco Real

Bodegaen tilhører Belasco-familien og ligger i Olite i underregionen Ribera Alta. Foruden Navarra producerer de vin i andre spanske regioner samt Argentina. Der laves såvel enkeltdruevine som blends.

Homenaje Rosado 2024: Blend af Tempranillo og Garnacha. Laksefarvet. Ekspressiv med jordbær, hindbær og lidt vel meget tuttifrutti. Frisk og ukompliceret terrassevin med ok balance og pænt med fylde, men uden dybder (87).

Marco Real Lazoz 2019: Cabernet Sauvignon. Mørk rubin, tæt. Solbær og mørke bær i næsen. En vellavet og ganske fin Cabernet vin med solbær og brombær samt krydret undergrund, fin syre og friskhed, kraftige men bløde velintegrerede tanniner (91).

Marco Real havde flere vine ved den åbne smagning, men da producenten desværre ikke selv var til stede, valgte jeg at koncentrere mig om de fremmødte.

Bodegas Marco Real søger importør i Danmark.

 

Señorío de Sarría

Navarra-grenen af koncernen Bornos, som også laver vin i regionerne Rueda, Ribera del Duero, Rioja og Toro ligesom de har destillerier i Mexico. Señorío de Sarría blev grundlagt i 1953, og selve bodegaen ligger i Valdizarbe på den gamle pilgrimsrute, mens de 100 hektar vinmarker er fordelt rundt om i regionen. Flere af markerne er over 70 år gamle og bruges til vine i Viñedo-serien.

Señorío de Sarría Viñedo Cinco Rosé 2024: Lavet på Garnacha. Rød laksefarvet. Lidt diskret næse med røde bær og et friskt indtryk. Dejlig fylde og friskhed i munden, tør med godt med røde bær samt god bund, fin gastronomisk (90).

Señorío de Sarría Viñedo Uno 2021: Garnacha, lagret 9 måneder. Rubinrød. Diskret næse med mørke bær. Fin kompleksitet og koncentration med godt med frugt, lidt lakrids og krydret bund (91).



Jeg smagte endvidere deres Chardonnay 2024, som også var fin og frisk samt endnu en Garnacha Rose 2024, men lysere og mindre intens i stil med rosévinene fra Provence. Her foretræk jeg helt klar den fra smagningen. Endelig smagte jeg også deres Reserva Especial, som er et blend af Cabernet Sauvignon og Graciano, en intens og dyb vin med masser af saft og kraft. Udmærket producent.

Señorío de Sarría søger importør i Danmark.

 



Bodegas Inurrieta 

Stor producent, som ligger i Falces i Ribera Alta og tilhører Antoñana-familien. De første af de 275 hektar vinmarker blev plantet i 1999 i 310 til 495 meters højde. Har en større portefølje af såvel enkeltdruevine som blends i forskellige kvalitetsniveauer.

Inurrieta Mimao Garnacha Tinto 2023: Lagret 8 måneder. Rubinrød, medium intens. Ekspressiv næse med mærke bær, brombær, krydret samt trænoter fra nyt fad. Fadpræget også tydelig  munden, men stadig en saftig og frisk vin, elegant med god fylde og balance (91).  

Inurrieta Cuatrocientos 2021: Blend af Cabernet Sauvignon, Merlot, Graciano, Garnacha og Syrah, lagret 13 måneder, navnet henviser til, at druerne kommer fra en vinmark i 400 meters højde. Mørk rubin. Tydelig Cabernet-præg i næsen med solbær og andre mørke bær. Godt med frugt og friskhed i første omgang, derefter mere fylde, dybde og kompleksitet, tydeligt men balanceret og integreret fadpræg. En dejlig harmonisk vin (92).



Da jeg besøgte Inurrieta under mit besøg i Navarra og smagte hele porteføljen, sprang jeg dem over i denne omgang. Smagte dog også deres Sencasiones 2023. Noter fra tidligere besøg kan læses her.

 

Tandem

Skabt i 2003 af winemaker Alicia Eyaralar og Jose María Fraile. Bodegaen ligger i Yerri-dalen i Tierra Estrella, ligeledes på Camino-ruten. Dalen, som ligger i bjergene, er et af de køligste områder i regionen, så vi faktisk taler om cool climate vin. De ham 38 hektar vinmarker plantet med Tempranillo, Garnacha, Cabernet Sauvignon, Merlot, Viognier, Viura og Graciano. Viognier er i øvrigt kun som eksperimentalmark, da sorten ikke er tilladt i regionen.



Ars Nova 2018: Blend af Tempranillo, Cabernet Sauvignon og Merlot, først 2 år på cementtank og derefter 9 måneder på fad. Mørk rubin med lidt lys kant. Diskret næse med mørke bær. Frisk og frugtig vin i elegant stil med godt krydret underlag, godt med tanniner og stort potentiale, lang tør hale med tanniner (90)

Mácula 2016: Blend af Cabernet Sauvignon og Merlot, først 2 år på cementtank og derefter 18 måneder på fransk eg. Mørk rubin. Solbær og blyantspids i næsen, let krydret. Solbær, friske krydderurter og let modnet frugt, godt med tanniner, har brug for tid men med stort potentiale (92).

Hos Tandem smagte jeg endvidere Casual Blanco 2024, Inmácula 2023 og Casual Rosé samt Ars in Vitro 2021 (Tempranillo og Merlot). Et spændende projekt med vellavede vine.

Tandem søger importør i Danmark.

 

Pago de Larrainzar

Den gamle ejendom Pago de Larrainzar, som ligger på Camino-ruten, har været ejet af familien Larrainzar gennem 150 år. De startede med at lave vin i 1891, men i nyere tid blev projektet så at sige genstartet i år 2001 af Miguel Canalejo Larrainzar  og hans to børn, Miguel Jr. og Irene (fotoet). Porteføljen er klassisk med såvel enkeltdruevine som blends – udelukkende baseret på druer fra egne marker.



Raso de Larrainzar Reserva 2015: Blend af især Tempranillo, men også Merlot, Cabernet Sauvignon og Garnacha, 13 måneder på fad. Mørk rubin, rimelig tæt. Fyldig og kraftig, men også med en vist friskhed. Lidt frugtsødme, høj syre og en vis elegance, godt med tanniner som sætter sig på tænderne. Har brug for tid (91).

Reserva Especial 2014: Blend af 40 % Cabernet Sauvignon, 40 % Merlot og 20 % Tempranillo, 14 måneder på fad. Mørk rubin med lilla kant. Solbær og andre mørke bær men også med en elegant og floral næse. God solid struktur med fin balance og god kompleksitet, bløde og fint integrerede tanniner, stort potentiale (92).

Hos Pago de Larrainzar smagte jeg også deres rosé 2024 som var fin og fyldig samt to enkeltdruevine på henholdsvis Merlot og Cabernet Sauvignon. De sidste var ganske udmærket med godt med tanniner og potentiale.

Pago de Larrainzar søger importør i Danmark.


 

Og hvad er så konklusionen? Jo, for det første synes jeg stadig Navarra byder på udmærkede vine – især de mere enkle uden den store fadlagring. Her er der friskhed og saftig frugt, og druesorterne får lov at brillere. Men de mere fyldige og kraftige blends er nu heller ikke at foragte, især hvor fadet er lidt nedtonet, så fylde og kompleksitet løftes af friskheden og skaber harmoni. Hvad profilen angår er situationen den samme som under mit besøg for godt fem år siden, så mon ikke Navarra også i fremtiden vil have tre ben at gå på: Friske og fyldige rosévine, saftige enkeltdruevine på Garnacha, Chardonnay, Graciano m.fl. samt blends, hvor Bordeauxsorter enten står alene eller blandes med de spanske druer.

 

1 kommentar:

  1. Thank you for coming to the tasting and writing about our wines. I'm glad you liked the Pago de Larrainzar wines. I hope that on your next trip to Navarra you will be able to visit our family winery. Hopefully we will soon find an import partner in Denmark and Pago de Larrainzar will be available in your beautiful country! Irene

    SvarSlet