Anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget
Der findes
forskellige typer af vinbøger. Generelle og leksikale opslagsværker. Bøger med
fokus på enkelte emner som f.eks. terroir eller de tekniske aspekter af
vinfremstilling. Bøger, som omhandler et bestemt land, en bestemt region eller
en bestemt vintype.
Men det er
ikke kun emnemæssigt, der er forskel. Der er også forskel på, hvordan de er
skrevet. Nogle er oplysende, faktuelle og informative, men bærer også præg af
at være mere tør pligtlæsning, som gør en klogere. Andre er en fornøjelse af
læse i sig selv og fulde af fortælleglæde og ”storytelling”.
Antologien ”On Tuscany”, som udkom sidste år, hører til sidstnævnte kategori. Undertitlen lyder da også ”Wine tales from the heart of Italy”. De 38 artikler er godt og medrivende skrevet og for en dels vedkommende af store kapaciteter på området. Samtidig kommer bogen godt rundt om de forskellige aspekter af vinregionen Toscana. Ja, ikke bare det. Vi kommer også bag om og hører om historie, kultur og gastronomi som f.eks. olivenolie og trøfler. For som det hedder i en af artiklerne, er mad og vin ideelle partnere og mere end noget, der blot skal spises og drikkes: ”In Tuscany, what is on the plate or in the glass is not just something to fill the stomach. It is culture, history and identity”.
Bogen er
opdelt i hovedafsnit, der hver rummer essays om forskellige aspekter af et
tema. Forhistorien og jorden, druesorterne, Chianti Classico, Super Toscanere,
de to mindre underregioner Montalcino og Montepulciano, winemakerne og andre
vinpersonligheder samt kulinariske afstikkere.
I Curzio
Malapartes artikel fra 1956 ”The Wild Winds of Tuscany” hører vi f.eks. om
Toscana fire store vinde, som dog ikke er ”vores vinde” samt en femte i
overført betydning, der udgøres af landskabet og kulturen. ”This wind has a
slightly bitter base, like our olive oil, like true Chianti, like the fish in
the Arno, like the wit, irony, laughter and easy urbanity of the Tuscans…”.
Her er det ikke vinen, som er i fokus, men landskabet og atmosfæren rundt om
vinproduktionen.
Et par
artikler har fokus på de mindre kendte, men spændende druesorter Canaiolo og
Ciliegiolo, som selvsagt står helt i skyggen af Sangiovese. Vi kommer på tur
rundt i vinmarker og landskaber og lærer om terroiret og de forskelle, det
giver for druerne og vinen. Vi hører om den gamle bastflaskes historie og møder
en række af de betydningsfulde mennesker, som har været med til at udvikle
regionen, hvad enten det gælder Chianti Classico appellationen eller
”opfindelsen” af Super Toscanere. Det gælder f.eks. Giovanni Brachetti
Montorselli, Luigi Veronelli, Piero og Lodovico Antinori, Lamberto Frescobaldi og
Giacomo Tachis.
Tidsmæssigt
spænder teksterne vidt fra Francesco Redis digt ”Bacchus in Tuscany” fra 1685
over Hester Lynch Piozzis rejseberetning fra 1789 og D.H. Lawrences essay om
etruskiske steder fra 1932 til samtidige vinartikler fra 2024. Blandt
bidragsyderne kan nævnes kapaciteter som Jane Anson, Hugh Johnson, Andrew
Jefford og Jancis Robinson. Sidstnævnte skriver sammen med Walter Speller informativt
om druesorten Sangioveses historie og karakter. I det hele taget giver bogen
fin indsigt i såvel druesorter som de klassiske vine fra regionen, men også i
de nye veje toscansk vin bevæger sig.
Alt i alt er
bogen både til at blive klogere af og en fornøjelsen af læse. Alle artikler er
selvfølgelig ikke lige interessante, og enkelte virker inkluderet blot for at
give historisk og emnemæssig bredde eller poetisk kolorit. Samtidig er bogen fint
illustreret. Efter endt læsning er min lyst til et genbesøg i Toscana blevet
vækket. Indtil da, må jeg vel nøjes med et glas eller to.
Susan Keevil (red.): On Tuscany. From Brunello to Bolgheri. Wine tales from the heart of Italy”. Academie du Vin Library 2024, 272 sider.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar