Når vi taler hedvin, er Danmark især et portvinsland. Det har også i mange år været min favorit og er det stadig. Men det betyder ikke, at jeg ikke sætter pris på andre typer af hedvin som sherry, madeira og moscatel. Det gør jeg – og i stigende grad, som jeg har lært dem bedre at kende.
Henrik
Oldenburg, som er ”opfinderen” af portvinsfestivalerne herhjemme, lancerede i
2019 en sherryfestival, afholdt på Det Ny Teater i København. Målet var at slå
et slag for den trængte sherrys udbredelse, hvorfor han også udgav en lille bog
om sherry, ”Sherry, Tapas, Skinke”.
I
erkendelsen af at tilslutningen fra såvel publikum som udstillere ikke var
overvældende, blev festivalen i år udvidet til at omfatte alle former for
hedvin. Billetsalget var da også gået bedre i år end ved seneste
sherryfestival, fortalte Henrik Oldenburg mig.
Hvad blev
der så budt på? Et bredt udvalg, som godt nok ikke omfattede alle typer
hedvine, men de fleste. Jeg synes i al fald ikke, at jeg så noget marsala, men
kan selvfølgelig have overset det. Og samtidig såvel hedvine til mere
overkommelige priser som fra øverste hylde.
Som vanligt
blev der ikke taget noter, så her følger blot en gennemgang af, hvad jeg
smagte, tilknyttet enkelte kommentarer og listet type for type (men ikke smagt
i oplistet rækkefølge).
Sherry
Jeg lagde ud
med sherry i den tørre ende af spektret. De helt søde lavet på Pedro Ximénez er
og bliver ikke lige mig. Til gengæld synes jeg de tørre er fremragende, f.eks.
til tapas, som vi danskere jo har taget til os.
Hos Laudrup
Vin smagte jeg tre udmærkede vine fra Bodegas Rey Fernando de Castilla, som
blev grundlagt i 1960´erne og blev overtaget af norske Jan Pettersen i 1999.
Jeg lagde ud med den helt tørre Fino En Rama, efterfulgt af deres Amontillado
Dry Classic og Oloroso Antique. Tre flotte vine, men såvel fin fylde og flot
syre.
Et
tilsvarende sæt fra Sánchez Romate blev smagt hos Holte Vinlager. Altså først
deres Marismeño Fino, efterfulgt af NPU Amontillado og Don José Oloroso. Især
sidstnævnte var udmærket.
Fortsættelse
fulgte hos Mac Y, som præsenterede sherryhuset Bodegas William & Humbert.
Her havde såvel Amontilladoen som den glimrende Oloroso 15 år på bagen. Alle
tre bar i øvrigt brandnavnet Don Zoilo.
Hos
sherryspecialisten Vinos Al-Ándalus gik det stærkt med at smage et udvalg af de
mange medbragte vine fra to huse, Bodegas Portales Pérez og Primitivo Collantes.
Og der blev faktisk indledt med lidt vine, som ikke var sherry, men tørre
hvidvine, hvoraf et par var lagret på sherryfade. Ellers smagte jeg bl.a. en
tør Fino og en tør, lidt afdæmpet Manzanilla, en meget dejlig og dyb Manzanilla
Passada en Rama Los Caireles fra Bodegas Portales Pérez, en udmærket Amontillado
Fossi fra Collantes samt en meget fyldig og flot, men også lidt kantet Palo
Cortado Los Caireles fra Portales Pérez. Spændende huse fra en entusiastisk
importør, som også har andre producenter i sin stald.
Madeira
Der var også
rige muligheder for at smage madeira, idet de store huse Justinos, H.M. Borges, Blandy´s og
Barbeito var til stede.
Jeg valgte
at fokusere på en ny serie fra Justinos hos Erik Sørensen. Fanal kalder de
serien og her satses der på økologi, hvilket er en sjældenhed fra øen i
Atlanterhavet. Jeg smagte deres 5 års Tinta Negra, som er certificeret
økologisk, deres 10 års Rainwater og deres 15 års Extra Reserve. En spændende
serie.
Læs i øvrigt
om mit besøg hos Justinos for nogle år siden her.
Licoroso de Pico
En anden
portugisisk ø, nemlig Pico i Azorerne, har også deres egen hedvin. Licoroso de
Pico er sådan set en gammel tradition, men synes at have fået en renæssance de senere
år, ligesom de nu også er kommet til det danske marked. Ved vinfestivalen Essência do Vinho i Porto i februar var
vinen Czar fra Fortunato Garcia således blandt de hedvine, som blev smagt ved
den årlige Top 10 smagning.
Hos Vinho
var der mulighed for at smage vine fra kooperativet Ilha do Pico. Jeg smagte
deres helt tørre Lajido do Pico fra 2004 med kun 16 g. restsukker, en Lajido
Fine Old Reserve samt en 10 års og en 20 års. Især sidstnævnte var utrolig
dejlig og spændende, og er man til hedvin er det en god idé også at prøve
kræfter med Licoroso de Pico.
Carcavelos
En anden
mere ukendt portugisisk hedvin kommer fra hovedstadsområdet, nærmere bestemt
Carcavelos midt mellem Lissabon og Cascais. Området var faktisk blandt de
første, der blev demarkeret i Portugal tilbage i 1908, men vinmarkerne svandt
ind efterhånden som Lissabons forstæder bredte sig vestpå, og der skulle
anlægges motorvej langs kysten. Faktisk var det en kommunal indgriben i 1997, som
gjorde at den lille region overlevede. Kommunen gik sammen med et vininstitut om at
restaurere de få tilbageværende marker og begyndte at producere vin igen under
brandet Villa Oeiras. Oeiras er netop kommunes navn.
Hos Juul´s
var der netop mulighed for at smage et par udgave af hedvinen fra Villa Oeiras
i form af en 7 års og en 15 års vin. Sidstnævnte var et flot, dejligt glas.
Senere på året skal jeg i øvrigt skrive en artikel om den lille region til
vinbladet Din Vinguide.
Moscatel
Knap så
ukendt som hedvinene fra Pico og Carcavelos, men i skyggen af madeira og
portvin er de portugisiske moscatel-vine, som findes i to udgaver Moscatel do
Douro og den mere kendte Moscatel de Setúbal.
Det var
sidstnævnte, der kunne smages hos Nordjysk Vinimport, som importerer den store,
men også meget kvalitetsbevidste producent José Maria da Fonseca. I denne
omgang smagte jeg kun Alambre 20 og ditto i 40 års udgave. Uhyre komplekse vine
med en imponerende syre, som balancerer sødmen. Med havde de også de to spændende
moscatelvine tilsat henholdsvis cognac og armagnac. Et par lækre vine, som jeg tidligere
har smagt og skrevet om (læs f.eks. her).
Nordjysk
Vinimport havde også deres nye, udmærkede portvinshus Menin med på festivalen.
Dem sprang jeg dog over i denne omgang, men min tidligere omtale kan læses her.
Vermouth
Der er nok
ikke alle, som regner vermouth med blandt hedvinene. Men det er det – og der er
lang vej fra spændende vermouth fra Italien og en lang række andre lande til
ungdommens hvide søde Martini. Efter sigende skulle vermouth være in igen, og
de par vine, jeg smagte ved hedvinsfestivalen, bekræftede, at der er spændende
oplevelser at hente. Malurt og forskellige krydderier og urter er
ingredienserne i denne forstærkede vin.
Hos Juul´s
smagte jeg først en helt tør og i øvrigt økologisk Volata Vermouth Dry og
dernæst en spændende, rigt krydret rød Cocchi Dopo Teatro Vermouth Amaro, som
ganske rigtigt havde den typiske amaro-smag. Spændende og det vækkede lysten
til at smage mere.
Vin Doux Naturel
I Frankrig
er hedvinene kendte under fællesbetegnelsen Vin Doux Naturel, som så har
forskellige navne alt efter geografisk oprindelse som Beaume-de-Venice,
Rivesaltes og Banyuls.
Haller Vine
havde en flot række af Rivesaltes fra producenten Terrassous. Jeg smagte hele
rækken og lagde derfor ud med 6 års, fortsatte med 12 og 18 års, hvorefter
vintageudgaver fra 1995, 1992 og 1974 fulgte. Der var høj kvalitet hele vejen
igennem, men især 12 års udgaven og de ældre med årgang fandt jeg utrolig fine.
En flot og gennemført serie.
Juul´s havde
også medbragt (i det hele taget var det imponerende udbud de havde på
festivalen) Rivesaltes. Jeg smagte en 10 og 20 års fra Arnaud de Villeneuve
samt en årgangsudgave fra 1988. Sidstnævnte var et meget dejligt glas.
Endelig
smagte jeg også et par flotte udgave af Pineau des Charantes fra Gourry de
Chadeville hos Vinmonopolet. Her er vi i cognac-regionen og de er forstærket
med cognac og lagret på cognacfade, hvilket var tydeligt i karakteren og
smagen.
Portvin
Jeg valgte
bevidst ikke at smage så meget portvin – ikke af manglende lyst, men da jeg
mange andre steder har muligheder for at smage portvin og kendte mange af de
præsenterede vine i forvejen. Men lidt blev det alligevel til.
Hos Erik
Sørensen vin smagte jeg et par nytappede udgaver af Colheitas fra Krohn, som jo
igen har fået nye ejere. I 2013 blev det gamle firma købt af Fladgate
Partnership, som havde store interesse i de mange gamle fade i Krohns kælder.
Men i 2023 solgte Fladgates såvel brandnavn og Quinta do Retiro Novo som
resterende fade i kælderen videre til den store koncern WineStone Group, som
også ejer Quinta do Côtto i Douro samt ejendomme i andre regioner. Jeg smagte
Colheita 2006 og 1999, og mit umiddelbare indtryk var, at stilen var bevaret.
Juul´s har
overtaget agenturet for Barros og havde medbragte en lang række af deres
portvine. Jeg smagte 20 og 30 års Tawny samt den altid dejlige Colheita 1974 i
ny aftapning og med nyt design i anledningen af 50 året for Nellikerevolutionen
i 1974. Selv foretrækker jeg nu rent designmæssigt den gamle udgave med digtet
formet som en nellike.
Slutteligt
blev der også smagt en hedvin fra den portugisiske vinregion Dão, idet
Nordjysk vinimport også havde medbragt en såkaldt vinho licoroso fra Cabriz.
Som det
fremgår var det et flot og bredt udbud af hedvine, som kunne smages ved hedvinsfestivalen.
Jeg tror på idéen og håber derfor, at festivalen gentages næste år og gerne med
et endnu større udbud og endnu flere gæster, så flere kan få øjne og smagsløg
åbnet op for de mange spændende og vidt forskellige hedvine, der findes.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar