I starten af
maj inviterede The Vintage Port Club til ost og portvin lige efter årets
generalforsamling. Nærmere bestemt skulle seks forskellige oste smages i
selskab med 12 portvine. At ost og portvin går fint sammen, er ingen
hemmelighed. Men at teste 12 vine til seks forskellige oste er en nærmest
umulig opgave. Jeg gav mig i al fald ikke i kast med at smage alle seks oste op
imod alle 12 vine. Derfor skal der kun lyde nogle generelle betragtninger, som
blev bekræftet ved lidt sporadisk krydssmagning.
De 12 vine
var en blandet omgang ses bort fra de sidste fire vine, som alle var Vintage
fra Ramos Pinto. Det var da også især derfor, jeg var mødt frem til smagningen,
da jeg ellers ikke er meget for så blandede smagninger. Foruden disse blev der
smagt yngre og ælde fadlagret portvin, hvidt og rødt samt et par LBV´er.
Desværre var
temperaturen i lokalet ikke optimal denne aften. Ved serveringen havde vinene
den rette temperatur, men ret hurtigt begyndte de at blive for varme, hvilket
påvirkede friskheden.
Der var ikke
tale om en blindsmagning. Her følger min noter i den rækkefølge, vinene var
listet.
Quinta do Crasto
Colheita 2003: Rødbrun med mørkere kerne og lysere kant. Nødder, honning, en
smule røde bær og tiltagende præg af kokos, som temperaturen steg. Nødder og
tørrede frugter, til den søde side, men med fin balanceret syre. Bør nydes
afkølet (90).
Blackett 10
års Tawny: Flot ravfarvet, lidt lysere. Nødder, lidt karamel og kokos fra
fadet. Stadig en smule primær frugt, men med tydelig aldring. Nødder, karamel,
måske lidt lav på syre (89).
Andresen 30
års Tawny (klubbens jubilæumsvin aftappet i 2019): Fin ravfarvet med grønlig
kant. Mandel, tørrede frugter, muskatnød og lidt te i næsen. Stadig med flot,
næsten lidt skarp syre, delikat med nødder, flot balance og lang hale med
syresvip (93).
Confraria 40
års Tawny (aftappet i 2022): Tawnyfarvet med lys grønlig kant, medium dyb. Intens
og koncentreret næse med figner, valnød, tørrede frugter og balsamico samt en
del Douro-bake. Fyldig og intens i munden med tørrede frugter, balsamico,
nødder og høj syre – samt igen lidt præg af Douro-bake (93).
Blackett 20
års hvid: Lys ravfarvet. Mandel og blomster i næsen, ikke så markant. Blød og
cremet i munden med fin tekstur, abrikos, mandel og ok balance, lang hale (90).
Quinta das
Lamelas 20 års hvid: Ravfarvet med orange skær. Ekspressiv næse med
hasselnødder, marcipan og abrikos samt tiltagende kokos fra fadet. Tørrede
frugter, god dybde, men lidt vel meget kokos-sødme (90).
Quinta do
Crasto LBV 2011: Mørk rubin med lys lilla kant. Solbær og mørke kirsebær,
esteva. Fyldig med røde bær, moden frugt og lidt mørk chokolade, flot
balanceret med fint integrerede og bløde tanniner. Stadig med potentiale og
bekræfter såvel årgangens kvalitet som det generelt høje niveau for Crastos
LBV´er (91).
Quinta das Lamelas LBV 2015: Mørk rubin. Ekspressiv og floral næse med røde modne
bær og lidt kakao. Afrundet og balanceret i munden med moden frugt og mørke
bær, men måske lidt afdæmpet (90).
Ramos Pinto
Vintage 2015: Mørk rubin, uigennemsigtig, lilla kant, farver glasset. Lidt
lukket næse med masser af mørke bær samt violer. Massiv og ungdommelig i munden
med masser af frugt og godt med tanniner, mørke bær og florale noter samt lidt
urter, velbalanceret. Kæmpe potentiale fra en god årgang, som dog ikke blev
bredt deklareret (94).
Ramos Pinto
Vintage 2003: Mørk rubin, tæt og uigennemsigtig med lilla kant. Brombær og
florale noter i næsen. Dejlig afrundet med røde bær, florale noter og lidt
krydderurt. En flot vin, som stadig har stort potentiale (94).
Ramos Pinto
Vintage 1995: Mørk rubin med lilla kant. Mørke bær og floral, men måske lidt
lukket i næsen. Afrundet i munden med mørke bær og god balance, lang pebret
hale med tørre tanniner (91).
Ramos Pinto
Vintage 1983: Rubinrød med brune nuancer, lys kant. Ulden næse med røde bær,
som dog blev overdøvet på mistænkelig vis. Bedre i munden med røde bær, moden
frugt, let krydret, men savner noget friskhed og elegance. Ikke helt harmonisk
og såvel den brunlige farve, som den halvskæve og fremskredne aldring tyder på
en flaske med lidt fejl (90).
Der var
altså to mere sjældne portvine med i smagningen. Jubilæumsvinen, som winemaker
Alvaro van Zeller og Carlos Dos Flores fra portvinshuset Andresen med de danske
aner (læs min omtale her) lavede til klubben i 2019. Samtidig er den også unik,
da Andresen faktisk ikke laver en 30 års Tawny, men springer fra 20 til 40 år.
Jubilæumsvinen
blev i øvrigt også smagt ved vores jubilæumsmiddag i Odense med deltagelse af
portvinsbroderskabet, Confraria do Vinho do Porto (lær mere her). Confraria
laver også selv vin, som er blendet af bidrag fra forskellige huse, hvilket
gælder såvel deres tawnies som denne 40 års og deres Vintage, som dog kun laves
i såkaldte klassiske årgange med bred deklarering. I den forbindelse afholder
broderskabet en lille ceremoni. Læs mere om portvinsbroderskabets Vintage her.
Som det fremgår
af noterne var Vintage 1983 fra Ramos Pinto ikke, som den skulle være ved vores
bord – uden at den dog skulle bortdømmes. Den smagte også betydeligt bedre, end
den var i næsen og mine point er kun baseret på smagen, men dog stadig måske lidt
vel gavmilde. Men sådan faldt de på aftenen, hvor jeg ikke her vil korrigere. Jeg duftede til udgaven ved det andet bord, og
den havde en helt anden frisk og indbydende karakter. Det er da også min
erfaring fra mange andre gange, at det er en meget lækker portvin, som stadig
er levende og derfor normalt ville score højere point.
Og så
tilbage til det med osten. Der blev smagt to oste med blåskimmel, to bløde oste
og to faste. Når det gælder blå oste er favoritten helt sikkert LBV eller yngre
Vintage portvine. Her spiller tanninerne ind, da de giver et godt modspil. Til
de bløde oste vil jeg foreslå enten mindre tanninrige Ruby portvine – altså
vine med lidt mere alder eller af mere ”blød” karakter – eller fadlagrede
portvin i form af Tawny eller Colheita, men ikke med for meget alder. De helt
gamle fadlagrede bør nydes for sig selv. Endelig kan hvid portvin fint gå hånd
i hånd med især de faste oste. Men generelt går portvin og ost – uanset typen –
fint sammen.
Da de
færreste af os åbner flere portvine til ostebordet er mit allround bud en LBV
eller Vintage, som stadig har pænt med frugt og tanniner, men lige har fået
rundet de værste kanter af.
Der blev
efterfølgende afgivet point af deltagerne, men resultatet er i skrivende stund
endnu ikke offentliggjort.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar