lørdag den 24. februar 2018

Port of Dreams


Overskriften er ikke min egen, men arrangørens. Men den er meget rammende, da hver enkelt af portvinene, der blev præsenteret forleden på portvinsinstituttet, IVDP, er gjort af drømme. Og når man så smager 10 samme formiddag, må man næsten knibe sig selv i armen.


Smagningen fandt sted i forbindelse med den store vinfestival Essência do Vinho i Porto, og vinene blev præsenteret af producenterne selv. Og så blev det hele kædet sammen af Bento Amaral fra IVDP. Gammel fadlagret port, men med en overraskende stor diversitet, som fuldt ud beviste, at det selvfølgelig er vigtigt med et godt udgangsmateriale, men at de dygtige blenderes indflydelse er større endnu. Der var forskellige stilarter fra det mere tunge og meget koncentrerede over det bløde og elegante til mere friske udgaver.


Følgende vine blev smagt:
Niepoort Garrafeira 1977 (præsenteret af Rodrigo Nogueira): Den specielle garrafeira stil, hvor vinen først lagrer lidt på fad og derefter adskillige år på demijohns, før de flaskes (læs mere her). Rødorange med lys kant. Fin duft af kirsebær og andre røde bær, lidt orange, diskret mandelpræg og så lidt røgede noter. Bløde og cremet, stadig med lidt frugt i munden, tør med flot syre, elegant og delikat (94).
Taylors Single Harvest 1968 (præsenteret af David Guimaraens): Lys brun med orange kant. Duft af mandel, nødder og orangeskal. Sød, men med høj syre, der udligner og balancerer. Orange og mandel i munden, cremet struktur og med en lang, lang hale (95).
Graham´s Colheita 1963 (præsenteret af Jose Alvares Ribeiro): Lys rødbrun med lys kant, flot klar. Mandler, nødder og tørrede frugter, behagelig og cremet i munden, med også med et lille sprittet spark til sidst og en lang pebret hale (94).


Quinta das Lamelas 4 Geracoes White, 60+ år (præsenteret af José Guedes): Flot, gylden og blank. Krydret med nødder, orange og lidt vanilje og kokos fra fadet, lagret på valnødtræ. Sød, blød og cremet, men også med elegance (93).
Barão de Vilar Colheita 1950 (præsenteret af Alvaro van Zeller): Rødbrun kerne, lys kant. Mørke toner i næsen som nødder og brændte figner, let oxideret, hvilket ifølge Alvaro skyldes, at han ikke fylder fadet helt op. Høj, flot syre, der balancerer sødmen, cremet og kompleks (94).
Kopke Colheita 1941 (præsenteret af Carlos Alves): Orangebrun med lys kant. Lidt diskret i næsen med mandler og tørrede frugter. Til gengæld meget til stede i munden, kraftig, cremet og blød med orange og mandel, flot og fyldig, lang hale med mandel og lidt peber (95).
Quinta do Mourão – São Leonardo Very Old White, 90+ (præsenteret af Miguel Braga): Gylden, orangebrun. Mørk og kraftig næse med sødme, mandel, lidt vanilje og orangeskal. Fyldig, cremet struktur, stor intensitet, lidt sødlig og en lang fin hale (95).


Andresen Colheita 1910 (præsenteret af Carlos Flores): Meget mørkebrun med orange og lys kant, intens. Farin, balsamico og svesker i næsen. Intens, koncentreret, kraftig og kompleks med farin, balsamico og orangeskal, flot syre, der balancerer intensiteten (96).
Gran Cruz Anniversary Edition Very Old Port (lavet til deres 130 års jubilæum og med ca. 100 år i snit, præsenteret af Elsa Couto): Orangebrun, men lidt rød kerne og lys kant. Orange og mandel i næsen. Høj syre og meget elegant og let i stilen, delikat, blød og cremet i munden. En dejlig pleaser (95).
Ramos Pinto White Port 1884 (præsenteret af Ana Rosas): Egentlig en 40 års hvid, som så har fået lov til at ligge på flaske længe. Orangebrun med lys kant. Spændende næse med mandel og citruspræg i forgrunden og tungere noter bagved. Utrolig livlig og levende i munden med orange og mandel, flot syreniveau og meget stor kompleksitet (97).


En fornøjelse at være til smagningen sammen med dedikerede portvinsfolk, som også nød at smage hinandens vine.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar