Den norditalienske vinregion Piemonte er især kendt for sine
Barolo og Barbaresco-vine, begge lavet på druesorten nebbiolo. Men også de søde
Moscato-vine og de saftige Barbera-vine har sit store publikum.
Druesorten barbera er den tredje mest udbredte sort i
Italien. Den har højt syreindhold og er rig på farvestof, men har færre
tanniner. Dertil kommer, at den er nem at dyrke og giver højt udbytte.
I Piemonte er det især i underregionerne Barbera del
Monferrato, Barbera d´Alba og Barbere d´Asti, at man finder barbera-vinene. Ved en lille smagning forleden i Vinotek aFynis, som er specialist italienske vine, præsenterede Bruno Jensen et af sine
huse i Piemonte, Sant Evasio, som ligger i Asti-området.
Sant Evasio ligger i Nizza Monferrato og har navn efter et
gammelt kapel, bygget af biskoppen af Casale. Kapellet blev dog ødelagt under
2. verdenskrig, men de tilhørende vinmarker blev liggende. Markerne blev købt
af Carlo Lacqua i 1960´erne. Han byggede langsomt vingården op, og i dag drives
en børnebørnene Andrea og Emanuella.
Der var primært Barbera på programmet, men den lille
smagning af huset blev dog indrammet af en enkelt hvidvin og en sød Moscato.
Følgende vine blev smagt:
Gavi 2015: Lavet 100 % på druen cortese. Lys, grøngul og
klar. Fin duft af æbler, blomster, strå og passionsfrugt. Let, men fint
balanceret mellem frugt og syre. Ingen kompleksitet, men ok til prisen.
Barbera d´Asti 2015: 100 % barbera, uden fadlagring. Rubin
med let lilla kant. Duft af frisk frugt og røde bær samt modne kirsebær. Frisk,
ligefrem frugt med høj syre og lidt tanniner. Enstrenget introlevel.
Barbera d´Asti Superior 2013: 100 % barbera, lagret 12
måneder på træfade og 6 måneder på flaske. Mørk rubin, lidt brunlig kant. Duft
af modne, syrnede kirsebær. Kirsebær og blomme i munden, høj syre og diskret
fadpræg samt en fin eftersmag. Et ok glas.
Rosignolo Barbera d´Asti Superior 2013: Topvin på 100 %
barbera, lagret 12 måneder på barrique og 6 måneder på flaske. Mørk rubin,
brunlig kant. Flot bouquet med modne kirsebær samt lakrids og kaffe fra fade.
Dejlig fyldig og kraftig med god struktur, let cremet i munden, modne bær og
mørk chokolade samt lidt bid i halen.
Rosignolo Barbera d´Asti Superior 2011: Mørk rubin, lys kant.
Lidt mere lukket i næsen med mørke bær, lidt chokolade og kaffe. Meget flot
balancere mellem frugt og syre, god struktur, kraftig med mørke bær og
chokolade og et flot syrevip i enden.
Nizza Barbera d´Asti Superior 2011: Topvin på 100 % barbera,
lagret 12 måneder på barrique og 6-8 måneder på flaske. Mørk rubin, næste uigennemsigtig.
Mørk duft med modne kirsebær, blomme, chokolade og fadnoter. Cremet med godt
med frugt og bærsmag, lidt lavere på syre og tanniner. En udmærket pleaser
velegnet til kraftige retter, men foretrækker dog personligt Rosignolo.
Moscato d´Asti 2015: Lavet 100 % på muscat. Lys grønlig, let
mousserende. Fin duft af passionsfrugt og ananas samt lidt gærnoter. Sød og
indbydende og let drikkelig med sine kun 5,5 % alkohol.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar