onsdag den 29. maj 2019

Grande Reserva fra Quinta do Pégo


Jeg må med skam indrømme, at jeg kun har besøgt Quinta doPégo en enkelt gang, selv om vejen mange gange er gået forbi. Quintaen er flot beliggende på Douro-flodens venstre bred ca. midt mellem de to floder Rio Távora og Rio Torto. Der er selvfølgelig mange andre quintaer, som jeg kun har besøgt en enkelt gang eller aldrig, men Pégo er lidt speciel i og med, at den ejes af danske Karsten Søndergaard.


Karsten Søndergaard står i spidsen for familievirksomheden AMKA, som importerer vin, øl og spiritus – både i egen navn og via underfirmaer som Best Selection og Jysk Vin. Når vi taler om portvin gælder det brands som Taylor´s, Rozès, Quinta do Vale Meão og selvfølgelig Quinta do Pégo. Pégo blev erhvervet tilbage i 2000 sammen med Rogério Leandro da Silva, som tidligere har stået i spidsen for såvel Rozès som Cálem. I 2003 købte Karsten Søndergaard så partneren ud og blev eneejer – efter sigende for den svimlende sum af 1 Euro. Det var nu heller ikke en fornem ejendom, de havde overtaget tre år før. Nok var der tale om marker i klasse A, men de skulle restaureres, og bygningerne var nærmest ruiner, så der har være brug for store investeringer gennem årene. I dag fremstår den flot og nyrenoveret inklusiv et eksklusivt hotel og et lille kapel. 
Vinproduktionen blev først lagt i hænderne på lokale folk, men i 2003 kom den sydafrikanske winemaker Wouter Piennar til. Han er der stadig suppleret med Manuel Henrique da Silva, der også er winemaker hos Rozès, som Søndergaard har et nært venskab med. En stor del af arbejdet i kælderen foregår netop på Rozèses Quinta do Monsul nær Régua, hvor jeg sidste år i forbindelse med Port Wine Day havde en hyggelig aften sammen med bl.a. Karsten Søndergaard og António Saraiva, som er direktør for Rozès.
På det danske marked er Quinta do Pégo mest kendt som leverandør af ganske udmærkede og prisvenlige portvine, og især deres LBV og Vintage har fundet vej til mange danskeres portvinsglas. Derudover produceres enkelte Colheitas og en 10 års Tawny samt olivenolie og rødvine. Det er netop rødvinene, som skal omtales her, da jeg har prøvesmagt et par flasker.
Quinta do Pégo laver rødvin med et stort spænd pris- og kvalitetsmæssig fra andenvinen Cerro de Santo Reserva over Quinta do Pégo Grande Reserva til topvinene Signature, et blend på touriga nacional, touriga franca og sousão, lagret 15 måneder på nye fransk egefade – og endelig Vinhas Velhas fra gamle blandede vinmarker.


Jeg har smagt to forskellige årgange af Grande Reserva:
Quinta do Pégo Grande Reserva 2014: Blends af især touriga nacional, touriga franca og sousão. Mørk rubin, rimelig tæt. Brombær, solbær, modne sorte kirsebær, pinje, rosmarin, lidt mokka. I første omgang blød i munden, men derefter med stor kraft og fint med bløde tanniner, mørke bær, lavendel, høj syre, lidt bid, god lang hale. En kraftig madvin, som også kan gemmes (92).
Quinta do Pégo Grande Reserva 2015: Blends af touriga nacional, touriga franca, sousão og tinta cão. Mørk rubin, let lilla kant. Brombær, solbær og andre mørke bær, lidt kaffenoter. Tæt og kraftig vin, dejlig i munden, krydret og kraftige tanniner. En god madvin med fint udviklingspotentiale (92).

Vinene forhandles hos udvalgte Meny- og Sparbutikker, vejl. udsalgspris 169,95. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar