fredag den 10. maj 2019

Vintage 2015


Det er ikke første gang, at jeg deltager i en smagning af en helt ny eller næsten ny årgang Vintage portvin. Selv om det selvfølgelig også er et spørgsmål om øvelse at kunne smage sig gennem den friske frugt og de kraftige tanniner, er og bliver det en svær opgave at finde ind til nuancer og potentiale. I ungdommens vår er lighederne større end forskellene, og de forskellige huses særkender er langt mindre tydelige. Selv om Vintage selvfølgelig kan drikkes i ung alder, skal der alligevel nogle år til, at vinene for alvor finder sig selv.
September sidste år ved Port Wine Day i Porto nåede jeg f.eks. næsten 50 forskellige udgaver af Vintage 2016 – og selv om smagningen gav et fint indtryk, var det svært at drage klare konklusioner. Det samme gør sig gældende, når antallet er mere beskedent, og selv om vinene har fået godt et år mere på bagen som forleden i The Vintage Port Club, hvor vi smagte 12 forskellige flasker Vintage 2015.


Skal der laves en seriøs bedømmelse med udførlige noter og afgivning af point kræver det tid og gerne, at vinene bliver smagt over et par dage. Den tid har man ikke altid. Nedenstående er derfor udelukkende baseret på et par timers selskab med de 12 vine, hvorfor noterne kun skal betragtes som et vejledende førstehåndsindtryk. Og selv om der blev afgivet point på aftenen med henblik på en samlet rangordning af vinene, har jeg valgt ikke at medtage min point her, da jeg ikke finder det helt fair overfor vinene.
Men først lidt om året, som jo var spået at blive en bred klassisk deklarering, men hvor de store huse med Fladgates og Symingtons i spidsen sprang fra i sidste øjeblik. Derfor var det kun enkelte brands som Ramos Pinto og Niepoort, der deklarerede klassisk vintage, samt selvfølgelig en lang række Single Quintas og andenvine herunder solide brands som Quinta do Noval. I modsætning til tidligere, hvor det var svært at finde gode vine i dårlige årgange, byder stort set alle årgange – klassisk deklarering eller ej – på gode vine.
Året var varmt og tørt med 40 % mindre regn end vanligt i Cima Corgo. Såvel forår som sommer var meget varme, men heldigvis faldt der lidt regn i den tørreste underregion, Douro Superior, i maj måned. I august faldt temperaturen, hvilket forhindrede, at druerne blev overmodne.


Mange år fremover vil portvinskredse holde årene 2015, 2016 og 2017 op mod hinanden. Vi skal nok årtier ud i tiden, før der danner sig et tydeligt billede. På dette unge stadie er de alle udmærkede årgange med gode og meget lovende vine.
Nedenstående 12 vine blev serveret semiblindt. Det vil sige, at vi kendte de 12 vine, men ikke rækkefølgen.


Cockburn´s 2015: Mørk rubin, lilla kant. Floral med røde bær og jordbær samt grønne noter som eukalyptus og mynte. Pænt med integrerede tanniner, elegant, pebret, fin balance. Meget ligefrem og delikat lige nu, men måske ikke så stort potentiale.
Taylors Quinta de Vargellas 2015: Mørk rubin, lilla kant. Godt med frugt, solbær, cassis, men også lidt blomster. Kraftig med solbær og andre mørke bær, tør og godt med tanniner.
Ramos Pinto 2015: Mørk rubin, lilla kant. Brombær, lidt mentol og blomster samt lidt mælkepræg. Kraftig med masser af frugt, lidt rå og tørre tanniner, lidt skarp lige nu, tør hale. Ikke helt i balance lige nu, men med fint potentiale på sigt. Vil givet udvikle sig til det bedre.


Fonseca Guimaraens 2015: Mørk, lilla kant, næsten uigennemsigtig. Solbær og lidt røde bær, lidt mynte. Høj syre, kraftige tørre tanniner, frugt og elegance, men også lidt skarp.
Niepoort 2015: Mørk rubin, lilla kant. Lidt mælket i næsen med mørke bær og fyrrenåle. Bær, cassis og lidt mørk chokolade, høj syre og kraftige tørre tanniner.
Quinta de Vesuvio 2015: Mørk rubin. Lidt medicin og kærnemælk i næsen, som overdøver frugten lidt, violer og mynte. Kraftig med godt med bær, krydret og pebret.


Dow´s Quinta Senhora da Ribeira 2015: Mørk rubin let lilla kant, farver glasset. Cassis og brombær, lidt kærnemælk. Let stil med bløde diskrete tanniner, tør, lidt marmelade præg, mangler lidt stringent struktur.
Quinta do Noval 2015: Mørk rubin, let lilla kant. Mørke bær som brombær i næsen. Dejlig i munden, kraftig med godt med frugt, pebret og krydret og fine tanniner.
Quinta da Romaneira 2015: Mørk rubin, lilla kant. Solbær, ribena og cassis i næsen. Let cremet i munden, ikke så kraftigt, men ganske delikat. Fint drikkeklar nu, men også med potentiale for lagring.


Graham´s Stone Terrace 2015: Mørk rubin, intens. Meget ekspressiv med solbær, hindbær og cassis. Cremet i munden, lidt jordbærgrød, pebret hale. Meget delikat og kompleks, men også med potentiale, polerede tanniner. En flot vin.
Pintas 2015: Mørk rubin, næsten sort. Brombær, cassis og krydderurter, mynte. God fylde med mørke bær og blommer, god struktur, flot syre og balance, kraftige tanniner til lang levetid.
Quinta Vale de Maria 2015: Mørk rubin. Masser af mørke bær og frugt. Kraftige tanniner, lidt rå lige nu, solbær, pebret og krydret, men med fint potentiale.
Selv om mine point ikke er angivet, vil jeg dog afslutningsvist gerne røbe, at min topscorer ved denne blindsmagning så afgjort var Graham´s Stone Terrace med Pintas på andenpladsen, hvorefter fulgt et meget tæt felt. Kun en enkelt vin fik under 90 point.
Resultatet af den samlede afstemning vil snarligt blive offentliggjort på klubbens hjemmeside.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar