mandag den 27. maj 2019

Vintage 2017 – Preview Tasting


Forleden blev der skrevet historie. Tre af de helt store portvinsproducenter, The Fladgate Partnership, Symington Family Estates og Quinta do Noval har gjort det til en tradition at lave et fælles fremstød, når der er tale om en bred og såkaldt klassisk deklarering af Vintage. Det gjorde de igen i år i forbindelse med Vintage 2017, og for første gang omfattede deres lille turnéprogram foruden USA og England også Danmark. At de store koncerner bag en lang række af de mest velrenommerede portvinsbrands inddrager Danmark, må ses som en stor anerkendelse dels af vores store import af kvalitetsportvin og dels af den store interesse, der generelt er for portvin herhjemme, hvilket kommer til udtryk ved en stigende antal portvinsfestivaler, -klubber og -smagninger.


Besøget i Danmark på Hotel d´Angleterre omfattede først en masterclass og derefter en såkaldt walk around tasting, hvor de fleste vine blev skænket sammen med lidt ældre vine også.
Hvor mange producenter, der ender med at deklarere 2017, er endnu uafklaret, da et par andre store spillere på markedet, Sogevinus og Sogrape, endnu ikke i skivende stund har meldt noget ud officielt. Men med ovennævnte tre producenter samt brands som Ramos Pinto, Niepoort, Pocas og Quinta do Vale Meão for at nævne nogle få er der allerede nu tale om en bred deklarering. De tre koncerner havde da også hele 16 forskellige vine med til masterclassen, hvor det fremmødte panel, Adrian Bridge og David Guimaraens fra The Fladgate Partnership, Charles og Dominic Symington fra Symington Family Estates og Christian Seely og Carlos Agrellos fra Quinta do Noval og Quinta da Romaneira, skiftedes til at præsentere vinene.

Fra venstre: David Guimaraens, Charles Symington, Adrian Bridge, 
Carlos Agrellos,Christian Seely og Dominic Symington

2017 var præget af en meget tør vækstperiode, helt frem til druerne modning, og resultatet var da også en meget tidlig høst samt lavt udbytte. Faktisk skal man helt tilbage til 1945 for at finde de samme klimatiske betingelser, hvorfor 2017 allerede – bl.a. i det portugisiske vinblad Revista de Vinhos – er blevet sammenlignet med 1945. David Guimaraens, winemaker hos Fladgates, viste mig således Dick Yetmans rapport fra Vargellas i 1945, og der var mange lighedspunkter.
Generelt kan siges, at smagningen af de 16 vine viste overraskende stor diversitet og for de fleste vine en nogenlunde tilgængelighed trods deres unge alder. Da jeg nyligt smagte Vintage 2015, var dette ikke tilfældet – måske fordi vinene var på vej til at lukke mere ned. Men – indrømmet – måske også fordi 2017 ikke blev serveret blindt, men kommenteret.


Her er mine smagenoter i samme alfabetiske rækkefølge, som vinene blev præsenteret:
Cockburn´s Vintage 2017: Mørk rubin, lilla kant. Hyldebær, solbær, lidt ribena, violer og lidt grønne noter som mynte og esteva. Koncentreret og intens med kraftig syre, men også blød med friske bær, mørk chokolade, pinje, forholdsvis tør og krydret hale (94).
Croft Vintage 2017: Mørk rubin, lilla kant. Frisk næse med mørke bær, kirsebær, solbær, mynte og hvidløg. Blød i munden med friske bær og kraftige, men integrerede tanniner, grønne noter som mynte og eukalyptus, fint balanceret (92).
Croft Roeda Serikos 2017: En spædende nyhed i form af endnu en enkeltmarks vine hentet fra Quinta da Roêda. Mørk rubin, lilla kant, næste uigennemsigtig. Lidt tilbageholdende i duften, men med mørke bær som brombær og kirsebær, mynte og eukalyptus. Meget koncentreret i munden med mørke bær og grønne noter, på en gang kraftig og blød, kompleks og delikat (95).
Dow´s 2017: Mørk rubin, lilla kant, uigennemsigtig. Frisk floral næse, men også solbær og cassis samt lidt kærnemælkspræg. Mørke bær, lidt eukalyptus, tør, fint balanceret og lang hale. Ikke helt tilgængelig lige nu, men med stort potentiale (95).
Fonseca 2017: Mørk rubin, lilla kant. Lidt diskret i næsen med mørke bær, men også jordbær samt mineralitet. Kraftige tanniner, mørk frugt, lidt chokolade og kaffe. Lidt lukket lige nu, men med stort potentiale (95).
Graham´s 2017: Meget mørk rubin, lilla kant, koncentreret. Brombær, solbær og blommer i næsen. Cremet med jordbær, fennikel, mørk chokolade og mynte, sød stil og flot eftersmag med mynte. En meget dejlig vin her og nu, men også med stort potentiale. Det skal blive spændende at følge den (97).
Graham´s The Stone Terraces 2017: Mørk rubin, lilla kant. Frisk næse, floral, pinje, violer, jordbær. Stor kompleksitet og elegance, frisk, blød og delikat med bløde tanniner. Indbydende allerede nu, men også med et langt liv foran sig (98).
Krohn Vintage 2017: Mørk rubin, lilla kant. Mørke bær og floral med violer. Frisk og delikat, men ikke med stor kompleksitet, røde bær, pænt med tanniner og en lidt rå og vel sprittet hale (90).
Quinta do Noval 2017: Mørk rubin, lilla kant. Frisk næse, blomster, mørke kirsebær, mørk chokolade og lidt kaffe. Flot struktur, kompleks, pinje, violer, tør, fint balanceret med bløde integrerede tanniner (95).
Quinta do Noval Nacional 2017: Mørk rubin, lilla kant, uigennemsigtig. Gemmer sig lidt i næsen med mørke bær og lidt kaffe. Dejlig intens og koncentreret i munden med mørke bær, stor kompleksitet med flere lag og lang delikat hale (98).
Quinta da Romaneira 2017: Mørk rubin, lilla kant. Meget ekspressiv i næsen med røde bær, jordbærgrød og florale noter. Frisk i munden med jordbær og blomster, måske lidt vel meget jordbærgrød til min smag, fint balanceret med lang, flot hale og bløde tanniner. Meget drikkelig lige nu, men vil også udvikle sig (92).
Taylor´s 2017: Mørk rubin, lilla kant, koncentreret. Diskret i næsen, elegant, violer, blomster. Koncentreret i munden med mørke bær, krydderurter og kraftige tanniner, elegant, tør og flot balanceret, men har brug for tid (95).
Taylor´s Vargellas Vinha Velha 2017: Mørk rubin, lilla kant. Lidt lukket i næsen med mørke bær, mineraler, cassis, solbær og skov. Fyldig og flot i munden, stor koncentration og elegance, meget tør, delikat (97).
Quinta do Vesuvio 2017: Mørk rubin, lilla kant. Meget aromatisk, florale noter, røde bær og solbær. I munden solbær, esteva og blomster, blød, tør og flot balanceret og med krydret eftersmag (94).
Capela do Vesuviso 2017: Mørk rubin, lilla kant. Frisk næse med bær, eukalyptus, lavendel og lakrids. Blød og cremet i munden med frisk frugt, kakao og kaffe, meget delikat og stor kompleksitet, fin krydret undertone, En dejlig vin (96).
Warre´s 2017: Mørk rubin, lilla kant. Frisk grøn næse med esteva og florale noter. Frisk og elegant, koncentreret og blød med meget diskrete tanniner og fin frugt og syre. Fint drikkelig nu, men også med potentiale (94).

  
Generelt var der altså tale om en imponerende række af gode vine. Hvor Vintage 2016 var kendetegnet af stor elegance, er 2017 mere kraftfulde, og mit foreløbige bud er, at de er mere langtidsholdbare og vil udvikle sig fantastisk efter en del år i kælderen.
Jeg vender forhåbentlig tilbage med flere smagenoter på Vintage 2017 senere på året.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar