søndag den 16. februar 2020

Quinta Vale de Fornos i Tejo

Omtalte vine er sponseret af producenten

I forbindelse med min artikel ”Portugal – mellem tradition og fornyelse” i Din Vinguide var jeg både på researchtur til Portugal og fik forskellige flaskeprøver tilsendt. Da artiklen nu er udkommet (#21 februar 2020), bringer jeg derfor nogle nedslag om de forskellige besøgte og omtalte huse og med noter på samtlige smagte vine.
Første artikel var om mit besøg på Quinta de Chocapalha i Lisboa-regionen og snart følger en reportage fra Colares. Men lige nu gælder det Quinta Vale de Fornos fra Tejo, som venligt sendt mig nogle prøveflasker.Quinta Vale de Fornos ejes af Encostas d’Alqueva, der igen ejes af familien Bio, og indgår i det fælles, nylancerede brand Abegoaria. En tendens i Portugal lige nu er, at selskaber bredder sig over flere regioner, hvilket også gælder Encostas d’Alqueva. De startede i Alentejo fra ca. 20 år siden, men har siden spredt sig til andre steder i landet, så der nu laves vin fra ni forskellige vingårde fordelt på de seks regioner: Alentejo, Tejo, Lisboa, Dão, Vinho Verde og Douro.I Tejo hedder vingården altså Quinta Vale de Fornos. Den 200 hektar store ejendom i den sydvestlige del af regionen blev etableret som bryllupsgave til legendariske Antonia Ferreira, som jo ellers mest slog sine folder i Douro. Quintaen råder over 60 hektar marker med såvel nationale som internationale sorter, og der laves både blends og enkeltdruevine.
Regionen Tejo (tidligere Ribatejo) spreder sig langs Tejo-floden øst for Lisboa-regionen. Der er fortrinsvist tale om et frugtbart lavlandsområde, hvor der dyrkes såvel nationale som internationale druesorter og med såvel mindre som meget store producenter. Tidligere var langt størstedelen kommercielle producenter af billig konsumvin eller bulkvin, men som det også gælder for Lisboa, dukker der flere og flere kvalitetsproducenter op som f.eks. Quinta Vale de Fornos og João M. Barbosa. Udviklingen fra kvantitet til kvalitet ses også ved, at producenter forlader det mest frugtbare terroir tæt ved floden for i stedet at søge op i baglandet, hvor jorden er mere mager. Foruden vin dyrkes der mange andre grøntsager, ligesom de store vidder også er hjemegn for såvel heste- som tyreopdræt.
Men tilbage til Quinta Vale de Fornos, hvor jeg har smagt følgende vine:
Quinta Vale de Fornos Reserva Branco 2017: Blend af arinto, chardonnay og gewürstraminer, lagret 6 måneder på eg med batonnage. Lys gulgrøn. Aromatisk og kompleks næse med moden pære, citrus, græs, kvæde, engelsk vingummi samt lidt smør- og petroleumsnoter. Fin frugtig med pære og citrus, men også mere tunge og komplekse noter, dejlig struktur, lidt lav på syre, men dog i balance (91).


Quinta Vale de Fornos Syrah Reserva 2015: Mørk rubin, lys kant. Aromatisk med mørke bær, brombær, røget bacon og engelsk lakrids, peber samt krydderurter som rosmarin. Kraftig og fyldig med brombær, tør, flot syrebalance, krydret hale med lidt mørk chokolade og kraftige, tørre tanniner. En potent vin med stort potentiale (91).
Quinta Vale de Fornos Cabernet Sauvignon Reserva 2016: Mørk rubin, lyst kant. Frisk ren frugt i næsen med solbær og andre mørke bær samt krydderurter. Forholdsvis let og elegant i munden med dejlig ren frugt, men også krydret, elegant, tør og godt med tanniner. En stringent og fin cabernet, som kan lagre (89). 
Quinta Vale de Fornos Touriga Nacional Reserva 2015: Mørk rubin, sort kerne. Ikke så aromatisk i første omgang, men åbner sig med mørke bær, peber, violer og andre florale noter, lidt lakrids. Dejlig med frugtfylde, floral, høj syre samt kraftige tanniner, fyldig og krydret, men også med elegance. Lidt rå nu med tørre tanniner i enden, flot potentiale (90).


Quinta Vale der Fornos er ikke i dansk distribution. Læs mere på Abegoarias hjemmeside.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar