lørdag den 7. januar 2023

En tur til Azorerne med Niepoort

 

Den smagte vin er sponseret af producenten

 

Azorerne er vel noget af det mest hotte i portugisisk vin disse år. De ni vulkanøer i Nordatlanten, godt 1.400 km vest for Lissabon har selvstyre som Madeira. Der er tre underregioner fordelt på de tre af de ni øer, hvor vindyrkning er mest udbredt – nemlig Graciosa, Biscoitons på nordsiden af Terceira og ikke mindst Pico. Den førstnævnte er demarkeret for hvidvine, mens de to andre traditionelt har været for søde hedvine. Endelig er der også flere vinmarker på den lille ø Faial.

Men de senere år har mange yngre winemakere søgt til især Pico med Portugals højeste punkt i form af vulkanen af samme navn. Her laves der nu meget spændende vine – især hvidvine, men også røde – på druesorter som Verdelho, Arinto dos Acores og Terrantez do Pico. Antallet af vinmarker vokser, og oftest er de gerne omkranset af stengærder, som beskytter mod den kraftige vind.

Jeg har tidligere smagt vine fra António Macanitas Azores Wine Company og fra Adega Do Vulcãno (se links nedenfor). Producenter som disse og andre har haft succes, så det spændende terroir har e overraskende også tiltrukket andre af landets winemakere. Senest har Niepoort således udsendt en hvidvin fra Pico, som jeg fik prøvesmagt inden jul.



Men hvorfor egentlig hoppe fra Douro og de andre regioner, hvor Dirk Niepoort er aktiv og så til Pico?

”Foruden at være de smukkest vinmarker i verden har Pico en fantastisk historik med store vine – de fleste hedvine. Mange vinmarker er blevet reddet, restaureret og nyplantet. Vinene kan være helt svimlende med stor friskhed, meget personlighed og stort lagringspotentiale,” forklarer Dirk Niepoort.

Selv om Niepoort altså nu debuterer med en vin fra Azorerne, er der dog ikke tale om, at de har etableret sig på Pico. I stedet samarbejdes der med Tito Silva fra Tito Wines, som står bag brandet ”A Cerca dos Frades”.

Foto fra Tito´s Vinhedo.pt


”Vi har ikke selv vinmarker på Pico, men samarbejder med Tito, som har nogle fantastiske vinmarker. Vi er med som winemakere, og køber dem så færdigproduceret,” siger Dirk Niepoort.

På den enkle hvide etikette, som er formet som vulkanen, står der godt nok diskret Niepoort. Men nærlæser man, fremgår det således, at vinen produceret og flasket af ”Tito´s Unipessoal lda”.

Vinen, som Niepoort har lagt navn til, et blend af  Verdelho, Arinto dos Acores og Terrantez do Pico, men selv om Tito også laver enkeltdruevine, har Niepoort ikke planer herom, oplyser Dirk.

Men hvordan smager den så? Vinen blev smagt over to dage ved lidt forskellige temperaturer.

 


Niepoort Branco Reserva 2020 (DO Pico)

Gylden med lidt lysere kant. Meget ekspressiv med pære, kiwi og lidt ananas samt diskret røgede noter i baggrunden. Frisk i munden med god fylde og lidt syrebid, citrus og lidt tropiske noter, dejlig mineralsk, fint balanceret, diskret fadpræg og med lang hale med citrus. En spændende og dejlig  gastronomisk vin, på en gang frisk og fyldig (93).

 

 

Læs om Azores Wine Company her og om Adega Do Vulcãno her

Niepoort importeres af Theis Vine.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar