For en 10 år siden var jeg med til at arrangere et større event i fynske The Vintage Port Club, hvor vi ville fejre klubbens 25 års jubilæum på bedste vis. Derfor indbød vi til en smagning af 39 forskellige udgaver af Vintage 1994, som på det tidspunkt havde 20 år på bagen.
Nyligt kunne
klubben så fejre sit 35 års jubilæum med endnu en 1994-smagning – denne gang
dog ”kun” med 13 forskellige udgaver af de nu 30 år gamle vine. Hvordan havde
vinene udviklet sig over de 10 år? Ville de samme brands brillere denne gang,
eller blev der vendt op og ned på bøtten? Var der stadig udviklingspotentiale i
vinene?
Det var nogle
af de spørgsmål, man kunne stille sig selv, inden smagningen. Men inden vi går
til mine vurderinger og konklusioner først noget om årgangen og om smagningen
for 10 år siden.
1994 er en
såkaldt klassisk årgang, hvilket vil sige, at et højt antal producenter valgte
at deklarere. Henrik Oldenburg opgør det til 46, men dertil kommer varianter,
hvor huse har udsendt samme vin eller næsten samme vin under andet navn.
Begrebet klassisk årgang kan selvfølgelig diskuteres, da der med de mange nye
producenter og antallet af Single Quinta Vintage bliver deklareret en del
vintage portvin af god kvalitet hvert eneste år. Men den gængse opfattelse er,
at der skal et betydeligt antal til herunder fra de store producenter, hvilket
især vil sige Fladgate Partnership og Symington Family Estates, som skal
deklarere klassisk Vintage og ikke kun Single Quinta Vintage eller andre
andenvine.
Men tilbage
til høsten 1994. Der var ikke tale om en stor høst rent kvantitativt, da det
regnede meget i foråret, men efter en sommer med fine vejrbetingelser endte
kvaliteten med at være høj. Fonseca beskriver f.eks. året
således:
”The 1994 harvest was preceded by an ideal
growing season, with dry warm weather broken only by a few short periods of
rain. In contrast to the preceding three years, there were no periods of very
intense heat and this resulted in an evenly-ripened crop, producing musts rich
in sugar, anthocyanins and aroma.”
Richard
Mayson taler i sin bog ”Port and the Douro” om “outstanding wines, with flesh
masking structure at the outset” og påpeger, at vinene er drikkeklare nu, men
de bedste dog også holdbare endnu nogle år. Tyske Axel Probst giver året 5
stjerner, og dermed den højeste bedømmelse og tilføjer, at året blev det bedste
siden 1977.
For ti år
siden, da vi afholdt den store smagning i Odense, var ikke alle vine helt åbne
og drikkeklare, hvilket især gjaldt de helt store vintage-brands. Derfor blev
flere huse, som traditionelt har hurtigere modnende vine, bedømt relativt
positivt. I min lille (noteløse) beretning fra den gang nævner jeg selv Poças
og Borges som eksempler herpå (læs her).
Der deltog ca. 40 i smagningen i 2014. Foruden klubmedlemmer gjaldt det inviterede gæster i form af danske og internationale vinskribenter samt gæster fra Portugal. Dominic Symington, Ana Rosas, Richard Mayson og Roy Hersh var således blandt smagerne. Nogle af vinene var der dog kun skaffet et enkelt eksemplar af, hvorfor kun gæsterne og en god håndfuld klubmedlemmer var med ved bordet i det sidste flight, som bl.a. omfattede den senere vinder af smagningen, Quinta do Noval Nacional. Jeg vil sidst i denne artikel sammenligne resultatet fra den gang med resultatet fra smagningen her i januar i år.
De 13 vine,
som blev smagt i klubben denne gang omfattede såvel de store klassiske
vintage-huse som lidt mindre brands, der dog ofte gør det glimrende i
horisontale smagninger. Symington Family Estates var således repræsenteret af
både Graham´s og Dow´s, men også Smith Woodhouse, Quarles Harris og Quinta do
Vesuvio. Fladgate Partnership deltog med såvel Taylor´s som Fonseca. Ramos
Pinto havde ligeledes to vine med, da de 1994 fejrede fredningen af Côa-dalen
og dermed Quinta de Ervamoiras fremtid med at udsende såvel klassisk Vintage
som Single Quinta Vintage fra Ervamoira.
Her følger mine noter over vinene i den rækkefølge, de blev serveret. Vinene blev serveret semiblindt. Vi kendte altså de 13 portvine, men ikke rækkefølgen. Senere blev det i øvrigt afsløret, at rækkefølgen tog afsæt i vinenes placering ved den store smagning for 10 år siden med de bedst bedømte til sidst. Det var da også tydeligt, at kvaliteten generelt var højere i den sidste halvdel af smagningen end den første.
Serveringstemperaturen
var vel kølig, og da lokalet også var meget svalt, tog det desværre lang tid,
før vinene var tilstrækkeligt tempereret, hvilket kan have spillet ind i
bedømmelsen. Men hellere den vej end den modsatte med for varme vine.
Niepoort
Vintage 1994: Teglrød med lys kant, ikke intens. Kraftig lugt af eddiestik og
apotekerduft. Skarp i munden med tydeligt præg af eddiestik alias volatil syre –
et problem, som Niepoort er berygtet for i denne årgang og andre i perioden. Ikke
bedømt.
Dow´s
Vintage 1994: Mørk rubin, forholdsvis tæt, lysere kant. Røde bær, ribs og
florale noter, men også en del kogt frugtgrød. Masser af røde bær, men vel
kogt, høj syre, pebret hale (89).
Smith
Woodhouse Vintage 1994: Mørk rubin, tæt og næsten uigennemsigtig, lidt brunlige
nuancer. Mørke bær, solbær og modne kirsebær i næsen. Fyldig med masser af
frugt, lidt vel høj syre, godt krydret, bløde tanniner. Stadig holdbar (92).
Taylor´s
Vintage 1994: Mørk rubin med lys kant. Røde bær og syrnede kirsebær. Tør stil
med ok balance mellem frugt og syre, krydret, harmonisk. Ganske fint glas, som
stadig har potentiale (92).
Quinta do
Noval Vintage 1994: Mørk brunrød, uklar. Støvet og rustik næse med kogt rødkål
og kogt grød. Bedre i munden, men stadig med en del kogt jordbærgrød samt ribs,
ok balance, bløde tanniner. Ikke på Noval-niveau (89).
Quarles
Harris Vintage 1994: Mørk rubin, tæt og uigennemsigtig. Diskret næse med
brombær, jordbær og lidt kaffenoter. Forholdsvis tør, høj syre, men lidt tynd
på frugt, så syren dominerer lidt vel (90).
Delaforce
Vintage 1994: Mørk rubinrød. Syrnede kirsebær og røde bær i næsen. Høj syre og
lidt lav på frugt, elegant, men ikke helt i balance (90).
Graham´s
Vintage 1994: Flot rubinrød, helt klar. Fin duft af kirsebær og andre røde bær,
let krydret. Dejlig og behagelig i munden, høj syre, men fint balanceret, bløde
tanniner, pæn lang hale. Stadig holdbar (93).
Fonseca
Vintage 1994: Mørk rubin. Mørke bær samt lidt mokka og mørk chokolade. Ganske
god i munden med fin balance mellem frugt og syre, bløde tanniner. Stadig
holdbar (93).
Ramos Pinto
Vintage 1994: Mørk rubin. Elegant næse med røde bær, jordbær, florale noter og
lidt krydret. Dejlig i munden med godt med frugt og røde bær, delikat med lang
krydret og pebret næse. Et flot glas, som stadig kan holde nogle år (94).
Quinta da Romaneira Vintage 1994:
Mørk rubin. Røde bær, syrnede kirsebær og florale noter. Dejlig i munden med
fin balance mellem frugt og syre, krydret og med lang krydret hale, måske lidt
vel meget syre (92).
Ramos Pinto Quinta de Ervamoira Vintage 1994: Mørk rubin. Solbær og
mørke modne bær. Røde bær, lidt skarp syre og en smule frugtsødme, høj syre,
lang hale med pænt med tanniner. Vil stadig udvikle sig (92).
Som det fremgår,
gav jeg topkarakterer til Ramos Pinto, Graham´s og Fonseca skarpt efterfulgt af
Taylor´s, Smith Woodhouse, Quinta do Vesuvio, Quinta da Romaneira og Quinta de
Ervamoira. Skuffende var derimod Dow´s, Quinta do Noval og Niepoort –
sidstnævnt med fejl, hvilket den netop er berygtet for at have. Fejl og
dårligdomme ved Niepoort og delvist Quinta do Noval var gennemgående ved alle
tre borde, som havde forskellige flasker.
Jeg fandt
generelt vinene mere åbne og mere modne end ved smagningen 10 år før, hvilket
næppe kan overraske. Til gengæld synes jeg, at flere af dem havde lidt
problemer med balancen mellem frugt og syre, hvor syren var lidt vel
dominerende, men her kan temperaturen have indflydelse. Endelig bør det nævnes,
at de fleste vine stadig er levedygtige nogle år endnu.
Deltagerne i
smagningen afgav efterfølgende point. Ses bort fra enkelte undtagelser
harmonerede den samlede bedømmelse nogenlunde med min. Jeg lå dog lidt højere i
min pointgivning, men det er ganske normalt ved den slags udregninger, at
gennemsnittet bliver lidt lavere. Vi bedømmer ikke vinene ens. Når det er sagt,
skal jeg også indrømme, at jeg gerne honorerer min begejstring for gode vine, i
stedet for at være mere forbeholden. Det gælder også, når jeg deltager i
smagepaneler hos Din Vinguide eller som dommer ved festivaler og konkurrencer.
Med
forbehold for senere finjusteringer fra arrangørernes side blev aftenens
samlede Top 5 således med gennemsnitspoint i parentes:
- Ramos Pinto Quinta de Ervamoira (91,5)
- Graham´s (91,5)
- Fonseca (90,8)
- Quinta da Romaneira (90,2)
- Ramos Pinto (90,2)
Taylor´s,
Smith Woodhouse og Quinta do Vesuvio blev rangeret lavere end hos mig, men for
sidstnævnte er forklaringen nok en skæv flaske ved et af bordene. Om dette også
gælder de andre, skal jeg lade være usagt.
Nogle
deltagere udtrykte skuffelse over niveauet, men indrømmede også, at det kunne
skyldes for store forventninger. Sammenlignes det samlede resultat med
smagningen i 2014, ligger gennemsnitskarakteren faktisk oftest højere ses bort
fra enkelte undtagelser herunder Vesuvio, hvor der var en skæv flaske
involveret. F.eks. fik Taylor´s 89,4 i snit ved den nye smagning og 88 10 år
tidligere, Graham´s fik 91,5 mod 89, Ramos Pinto 90,2 mod 90 og Fonseca 90,8
mod 90.
Så skulle
forventningerne afstemmes med resultatet 10 år siden, blev det indfriet. Men et
er selvfølgelig gennemsnit – andet den enkelte deltagere egen vurdering.
Endvidere
kan det bemærkes, at Niepoort også var med fejl i 2014, ligesom både Quinta do
Noval og Dow´s også den gang scorede lavere end deres renommé. Mønstret i
hvilke vine, der scorede mest, var altså omtrent det samme den gang som nu. Ramos
Pinto og Ervamoira endte f.eks. den gang på henholdsvis en 8. og 4. plads,
Graham´s på en 14. plads, Fonseca på en 12. plads og Romaneira på en 5. plads.
Et kig i
mine egne noter fra den gang viser i øvrigt, at jeg for ti år siden vurdere
Ervamoira helt i top med 95 point og også gav fine point til f.eks. Quarles
Harris, Vesuvio, Quinta do Noval, Graham´s, Taylor´s, Ramos Pinto og Delaforce.
Blandt de vine, som ikke var med i år, var jeg endvidere glad for Offley Boa
Vista, Quinta do Crasto, Estanho og Quinta de la Rosa samt – ikke overraskende
– Noval Nacional. Om de alle ville stå distancen i dag er nok tvivlsomt.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar