De smagte vine var sponseret af producenterne
Sidst i
oktober havde Wines of Portugal, som nævnt i mit forrige opslag, inviteret på
en rundtur i fem vinregioner og med besøg hos en række producenter. Her blev
der smagte en del hvidvine og rødvine på enkeldruer, men selvfølgelig også
blends. I dette opslag skal det handle om rødvine og især med fokus på
druesorter og dermed også enkeltdruevine.
Og lad os
bare indlede med Portugals vel nok mest berømte blå druesort, som spiller en
vigtig rolle i såvel portvine som rødvine; Touriga Nacional. Druen har en lang
historik, men var tilbage i 1970 næsten truet af udryddelse efter en periode
med stort fokus på kvantitet og ikke kvalitet, hvorfor mange hev vinstokke med
den lavtydende og lidt besværlige sort op. I dag findes den lille koncentrerede
drue over hele landet. Sorten kendes især ved dens florale duft, ofte taler man
om violer.
Touriga
Nacional blev smagt i flere regioner. Den gamle tvist mellem Douro og Dão
gående ud på, hvor den oprindeligt har hjemme, tør jeg ikke tage stilling til.
Men hidtil har de bedste enkeltdruevine på Touriga Nacional efter min mening
været fra Dão, selv om kvaliteten er øget betydeligt i andre regioner og
herunder især Douro. Hvor de første eksempler fra Douro, som jeg smagte for
årtier siden, var meget voldsomme og ikke helt harmoniske, findes der i dag
langt mere balancerede og elegante vine fra regionen.
Det viste besøget på Maçanitas lille vingård Quinta Senhora do Carmo – ikke at forveksle med den større nabo Quinta Nossa Senhora do Carmo. Her laver søskendeparret Antonio og Joana Maçanita en lang række vine på såvel kendt som mere ukendte druesorter og for de røde vines vedkommende især netop på Touriga Nacional. Vi smagte således såvel deres Letra A og Cima Corgo version fra 2021.
Foruden
Letra A laver Maçanita også vine med betegnelsen Letra F. Begge bogstaver referer
til det såkaldte Cadastro-system i Douro, som inddeler druerne i seks
forskellige kvalitetskategorier ud fra en lang række parametre som beliggenhed,
soleksponering, højde, druesorter, jordbund etc. Her står A for det bedste
druemateriale og F for det ringeste. Men systemet, som i dag møder en del kritik,
er skabt i en anden tid, ligesom det sigter mod portvinsproduktion. Druer fra
marker under Letra F kan derfor være fremragende i forhold til skabe vin, som
rammer tidsånden, hvor megen sol, frugt og alkohol ikke står øverst på
ønskelisten.
Maçanita har
derfor fundet gamle vinmarker i højderne med mere ukendte sorter. For de rødes
vedkommende gælder det f.eks. sorter som Tinta Carvalha, Dozelinho Tinto, og
Tinta Aguiar, men også lidt mere kendte som Bastardo, Tinta Amerela og Mourisco
samt selvfølgelig de kendte portvinsdruer, som foruden Touriga Nacional tæller
Tinta Roriz (alias Tempranillo) Touriga Francesa, Tinta Barroca og Tinta Cão.
Derfor laver Maçanita foruden enkeltdruevine også en del blends med druer fra
gamle blandede vinmarker – såkaldte Vinhas Velhas.
Foruden vine
fra Maçanita smagte vi på turen også rødvine fra Douro fra Quinta Vale D.
Maria, som i dag ejes af Aveleda, og fra João Portugal Ramos. I begge tilfælde
var der her tale om blends.
Touriga
Nacional var selvsagt også på programmet under vores besøg i Dão, hvor vi
smagte vine fra de tre brands Dom Vicente, Quinta dos Roques og Quinta das
Maias – de to sidstnævnte begge ejet af familien Lourenços. Dom Vicente laver i
øvrigt også vin i landets sydligste region Algarve under navnet Monte da Ria.
Quinta dos Roques har ca. 40 hektar vinmarker. De leverede tidligere til det lokale kooperativ i Mangualde, men i 90´erne byggede de deres eget vineri. Deres anden vingård Quinta das Maias ligger for foden af Estrella-bjerget.
I Dão er der
især tre blå druesorter, som gør sig gældende. Foruden Touriga Nacional gælder
det Jaen (alias spanske Mencia), Tinta Roriz og Alfrocheiro og alle benyttes til
såvel blends som enkeltdruevine. Vi smagte f.eks. et fint eksempel på Jaen fra
Quinta das Maias.
Vinmarker hos Casa Santos Lima i Alenquer i Lisboa
Forsætter vi mod syd bød også Casa Santos Lima i underregionen Alenquer i Lisboa på forskellige røde enkeltdruevine. Vi smagte også her en Touriga Nacional, som bekræftede mig i, at der nok kan laves gode vine på sorten andre steder end i Douro og Dão, men at de dog ikke når helt samme niveau, elegance og kompleksitet. Casa Santos Lima laver også vin i Algarve, og her skal man især lægge mærke til druesorten Negra Mole, som giver nogle spændende vine (læs mere i min artikel om Algarve i Din Vinguide nr. 38, juni 2023).
Taler vi
enkeltdruevin skal det endelig nævnes, at vi hos João Portugal Ramos i Alentejo
smagte en vin på Baga fra en gammel vinmark på deres vingård Quinta de Foz Arouce
i Beira Atlântico. Baga kendes bedst fra Bairrada, men dyrkes altså også i
andre regioner i Portugal.
João Maria Portugal Ramos var vært hos João Portugal Ramos i
Alentejo
Derudover
bød de forskellige producenter som nævnt også på blends, hvor nogle af
overnævnte druesorter indgik sammen med andre. At jeg synes det er meget
spændende med de mange enkeltdruevine fra Portugal, skal ikke opfattes som en negligering
af blends. Når druerne supplerer hinanden på bedste vin og er fint integrerede,
er blends fremragende. Det gælder f.eks. både føromtalte vine fra Quinta Vale
D. Maria i Douro, Marques de Borbas vinhas velhas fra João Portugal Ramos, Cartuxas
Colheita og Reserva samt Casa Santos Limas Opaco, hvis navn faktisk betyder
uigennemsigtig, hvilket henviser til de farven på de to benyttede druesorter Sousão og Alicante Bouschet, som begge er kendt for deres dybe
farve og sidstnævnte også for sit røde druekød.
Sluttetligt vi jeg lige nævne, at vi hos Cartuxa i Évora
i Alentejo også smagte deres fremragende talha-vin – altså en vin, der har
gæret og lagret på gamle terrakotta-krukker – også kaldet amforas. Traditionen
med at lave amforavin i Alentejo siges at række helt tilbage til romertiden og
endda tidligere endnu -akkurat som i
Georgien. De seneste årti er der kommet øget fokus på metoden, hvilket
du i øvrigt kan læse mere om i februarudgaven af Din Vinguide, hvor jeg vil
have en artikel om talhavin fra Alentejo.
Her følger
et fyldigt udvalg af de rødvine – enkeltdruevine som blends – der blev smagt på
turen med regionen angivet i parentes. Da en del af vinene blev smagt under mere
uformelle omstændigheder er mange af noterne lidt kortfattede, og der gives
ikke point.
Vale D. Maria Douro 2020 (Douro): Blend af Touriga Nacional, Touriga Franca og Alicante Bouschet. Mørk rubin, dyb og intens med solbær og brombær, men også røde bær og florale noter. Fin struktur og velintegrerede tanniner.
Maçanita Letra
F tinto 2021 (Douro): Vinhas Velhas med 27 druesorter. Lys rubinrød. Aromatisk.
Masser af røde bær, blomster, kirsebær, krydret. Læskende dejlig, men også med god
kompleksitet, godt med frugt og en smule røget bacon samt lidt mynte.
Maçanita As Olgas tinto 2020 (Douro): Blend af 12
druesorter. Rubinrød. Mørke
bær og lidt jordbær, krydret, elegant, flot balanceret, lang hale med fin syre.
Maçanita Touriga
Nacional Letra A 2021 (Douro): 14 måneder på fad og inox. Mørk rubin. Floral med mørke bær og violer.
Saftig i munden, stor kompleksitet, let krydret, elegant.
Maçanita Touriga
Nacional Cima Corgo 2021 (Douro): 14 måneder på fad og inox. Utroligt dejlig og
læskende, med mørke bær, florale noter og god kompleksitet.
Maçanita
Tinto 2021 (Douro): Blend af Touriga Nacional, Sousão og Vinhas Velhas. Mørk
rubin med mørke bær, især brombær. Pænt med tanniner.
Maçanita
Reserva 2021 (Douro): Blend af Touriga Nacional, Sousão og Vinhas Velhas. Brombær
og lidt krydderurt i næsen. Fyldig med godt med tanniner, mørke bær, pænt krydret.
Dom Vicente Reserva Tinto 2017 (Dão): Blend af Touriga Nacional og Alfrocheiro.
Frisk frugt, røde bær, blomster. I munden lidt mørkere noter og godt krydret,
frisk med bløde tanniner.
Dom Vicente Vinhas
Velhas 2017 (Dão): Mørk rubin. Elegant med
god frugt. Elegant, frisk og fyldig med god struktur, dejlig vin i fin balance.
Dom Vicente Touriga
Nacional 2017 (Dão): Mørk rubin. Floral,
tæt, lidt mere rustik, godt med tanniner, kraftig, bær og lidt lakrids.
Quinta dos
Roques Touriga Nacional 2019 (Dão): Dejlig floral, lidt skovbund, pænt med flot
integrerede tanniner
Quinta dos Roques Reserva 2019 (Dão): Vinhas Velhas. Muskuløs med florale noter, godt
krydret og dejlig kompleksitet.
Casa Santos Lima Reserva
Tinto 2019 (Lisboa): Blend af Touriga Nacional, Syrah, Tinta Roriz og Alicante
Bouchet. Mørke bær i næsen, tydeligt fadpræg, godt med frugt, kraftige
tanniner, lang hale.
Casa Santos
Lima Colossal Reserva (Lisboa): Mørk og uigennmsigtig,
tæt og tung med masser af frugt, fint integrerede tanniner.
Quinta das Setencoastas 2018 (Lisboa): Meget mørk
rubin, tæt og uigennemsigtig. Mørke bær, lakrids og moden frugt, saftig, men
også lidt marmeladeagtig.
Casa Santos Lima Quid
Pro Quo Reserva 2019 (Alentejo): Mørk, tæt. Mørke modne bær, masser af fint
integrerede tanniner.
Casa Santos
Lima Touriga Nacional 2020 (Lisboa): Mørk og dyb. Floral
næse med violer, mærke bær og moden frugt. Tæt med god kompeksitet. Ganske
vellavet.
Casa Santos
Lima Desperdida Negra Mole 2021 (Algarve): Røde bær,
ribs, lidt parfumeret. Dejlig frisk med fin syre og bløde tanniner.
Casa Santos
Lima Opaco 2017 (Lisboa): Blend af Sousão
og Alicante Bouschet. Meget mørk og dyb, uigennemsigtig. God fylde med
masser af frugt, men også frisk og med høj syre, fint struktur og bløde
integrerede tanniner. Lidt af en vildbasse.
João Portugal Ramos Dourum Altitude 2021 Tinto (Douro): lidt reduktiv,
masser af frisk, ung frugt, brombær og røde bær, lidt kogt jordbærgrød, blød
tanniner, lidt peber, hindbær,
João Portugal Ramos Vila Santa 2020 (Alentejo): Bland af Aragonez, Touriga
Nacional, Syrah, Alicante Bouschet og Cabernet Sauvignon, 12 måneder på fad. Mørke
bær, lidt urter, solbær. Kraftig, fyldig og krydret, men også med friskhed,
fint integrerede tanniner.
João Portugal Ramos Marques de Borba vinhas velhas 2020 (Alentejo): Blend
af Alicante Bouschet, Aragonez, Castelão og Syrah, 12 måneder på fad. Mørke
bær, lidt urter, solbær, godt med frugt, pænt med integrerede tanniner.
João Portugal Ramos Quinta de Foz Arouce vinhas velhas 2017 (Beira
Atlântico): Baga, 14 måneder på fad. Mørke kirsebær, blommer og lidt røde bær
samt krydderurt. Mange tanniner, men ikke hårde. En dejlig tæmmet Baga.
Cartuxa Monte
de Pinheiro tinto 2020 (Alentejo): Blend af Aragonez, Trincadeira, Alicante
Bouschet og Syrah. Rubinrød med frisk frugt, hindbær. Frisk, frugtig og læskende
i munden, let krydret, helt bløde tanniner.
Cartuxa EA
Tinto 2020 (Alentejo). Medium mørk rubin. Røde bær og lidt modne kirsebær.
Enkel og ligefrem. Lidt sødme.
Cartuxa Colheita
2019 (Alentejo): Blend af bl.a. Aragonez, Trincadeira og Alicante Bouschet,
lagret 12 måneder på fad og 12 måneder på flaske. Mørk rubin. Mørke bær og lidt
lakrids. Typisk klassisk Alentejo-blend med såvel tyngde som friskhed, pænt med
tanniner og høj alkohol (15 %).
Cartuxa
Reserva 2017 (Alentejo): Blend af Alicante Bouschet og Aragonez, lagret 15
måneder på fad og 36 måneder på flaske. Mørk, tæt og uigennemsigtig. Mørk og
kompleks næse med brombær og blommer samt lidt lakrids. Kraftige tanniner,
stort lagringspotentiale. Tung og tæt.
Cartuxa Vinha
da Talha 2019 (Alentejo): Blend af Aragonez, Trincadeira og Alicante Bouschet. Mørke
bær, lidt røget næse, mineralsk, godt med bid, og tanniner. God syre, frisk,
lidt urtet, tørre tanniner i enden.
Maçanita importeres
af FineWines, Quinta dos Roques og Maias af Vinho, Casa Santos Lima af
Portugisisk Vinkælder, João Portugal Ramos af Hans Just og
fås i Menu, Cartuxa af Adelino. Dom Vicente har mig bekendt ikke dansk
importør.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar