torsdag den 12. september 2024

Portvinstur efteråret 2024 – del 1

Sammen med et par gode portvinsvenner fra The Vintage Port Club arrangerede jeg en rejse til Porto og Douro for en gruppe af såvel trænede portvinsfolk som aspiranter. Rejsen fandt sted lige ved månedsskiftet, hvor høsten allerede var gået i gang flere steder – mest med de grønne druer, men også så småt med de røde.

På turen blev der selvfølgelig besøgt portvinshuse i Vila Nova de Gaia og vingårde i Douro-dalen. Da gruppen var blandet, havde vi lavet et program med såvel kendte som nye og mindre kendte huse, store producenter og små.

Her og i de næste to indlæg følger en kort omtale af hvert besøg i kronologisk rækkefølge. Der blev taget lidt noter under smagningerne, men ikke udførligt, hvorfor jeg ikke giver point.

 


Vasques de Carvalho

Vi lagde ud med et besøg i Gaia. Vasques de Carvalho blev etableret i 2012 og har produktionsfaciliteter og lager i Regua, hvor de også har 20 hektar vinmarker. Men i en del år har de også haft et lille fint besøgslokale i Gaia på pladsen ved Santa Marinha kirken. Her havde Ana Filipa arrangeret en fin smagning for gruppen med to hvide portvine, to tawnier og en Vintage. Hun var dog selv på ferie, men havde sørget for, at der blev taget godt imod os.



Følgende vine blev smagt:

10 års hvid: Flot gylden orange. Fin duft af abrikos, honning, lidt muskatnød. Bider lidt i munden med høj syre, men flot balance.

10 års Tawny: Flot tawnybrun med lidt rød kerne. Nødder, tørrede frugter, lidt primær frugt, tydeligt fadpræg, god syre.

30 års hvid: Lys ravfarvet med orange skær. Frisk, men også lidt skarp næse. Fin duft af honning, mandel og tørrede abrikoser. Blød i munden i første omgang, derefter med markant syresvip. Elegant og delikat med høj syre, der balancerer sødmen.

30 års Tawny: Medium tawnyfarvet. Nødder, valnød, orangeskal og lidt muskat i næsen. Blød og cremet i munden, efterfølgende med høj syre. Lang hale med markant syrebid.



Vintage 2013: Mørk, tæt og uigennemsigtig med lilla kant. Solbær og andre mørke bær, lidt røgede og flæskede undertoner. Høj syre, solbær, hyldebær og tørre tanniner. I anden omgang lidt urtet præg og skarp hale med syrebid. Ikke helt i balance.

 

Churchill´s Quinta da Gricha

Næste morgen var der afrejse mod Douro-dalen, hvor vi i alt havde planlagt fire besøg. Halvdelen af gruppen tog toget fra den smukke São Bento banegård midt i Porto til Pinhão, mens den anden halvdel kørte i en lejet minivan.

Da portvinsklubben sidste år havde en glimrende winemakers dinner med Johnny Graham og Caroline Churchills (læs omtale og se mine noter her), valgte vi at besøge deres vingård i Cima Corgo, Quinta da Gricha, som ligger på den sydlige bred en lille halv times kørsel fra Pinhão.



Churchill´s blev etableret i 1981 af Johnny og hans brødre, som dog siden har trukket sig ud. Da familien solgte Graham´s til Symingtons Family Estates kunne de ikke længere benytte deres eget navn som brand, hvorfor portvinene og vinene i stedet markedsføres under hustruen efternavn.

Churchill´s benyttede i starten indkøbte druer, men i 1999 erhvervede de Quinta da Gricha, som er meget smukt beliggende om end vejen dertil er lang og snørklet. En utrolig stilhed med udsigt ned til Douro-floden og vinmarker omkring. Vi så også deres lagares, da de bruger traditionel fodtrampning, men desværre var høsten ikke nået så langt, at vi fik mulighed for at træde med.



Vi havde prioriteret en dejlig frokost med typiske portugisiske retter under appelsin- og lemontræerne frem for en større smagning, men vi nød selvfølgelig også lidt vin og portvin. 



Som aperitif fik vi deres fine Dry White, som har en del år på bagen og derfor også større kompleksitet. Til maden var det deres Grafite Branco og Grafite Tinto samt til desserten en udmærket 10 års Tawny.



 

Quinta do Infantado

Efter indlogering på altid dejlige Chanceleiros lidt uden for Pinhão og en tur i den skønne pool, vandrede vi ned til Quinta do Infantado, hvor vores gamle ven João Roseira tog imod os med en lille rundvisning, en lang række gode historier samt en flot smagning af såvel bordvine som portvine.  



Quinta do Infantado stammer fra 1816 og tilhørte dengang kronprins Pedro. Senere blev den købt af familien Roseira, som siden sidst i 1970´erne har lavet portvin og vin under quintaens navn.



Smagningen blev indledt med hans friske hvidvin Rabigato 2022 og en Palhete 2023, hvor grønne og røde druer er fermenteret sammen. Let frisk med røde bær og umiddelbar frisk frugt. Derefter fulgte de lidt mere fyldige rødvine i form af den økologiske Quinta do Infantado 2019 og den mere komplekse Quinta do Infantado 2020 på Touriga Nacional, Touriga Franca og Tinta Roriz

Efter bordvinene var det tid for nogle portvine. Vi lagde ud med hans udmærkede Dry White, som både har fået lidt skindkontakt og tid på fad og derfor er mere gylden og fyldig med godt med abrikos i smagen. Derefter fulgte LBV 2018 og Vintage 2014 – begge i den for huset vanlige tørre stil og med godt med mørke bær og lidt urtede noter. Endelig sluttede vi med hans Tawny Reserva Bio.



Senere på aftenen medtog João forskellige vine til middagen på Chanceleiros, og her smagte vi også en magnum Vintage 1997, som var fin moden. En del aften, men en altid veloplagt João, som da også fik solgt lidt vin til gruppen.

 

Beretningen fra turen fortsætter i næste opslag.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar