”Woman Behind The Man”. Sådan hedder et gammel pophit af Isetta Preston. Den
titel rumsterede lidt i baghovedet på mig midt i april, da jeg deltog i en
winemakers dinner med Churchill´s i The Vintage Port Club. Æresgæsterne var
nemlig Johnny Graham og hans hustru Caroline Churchill, hvis efternavn blev
brugt som brandnavn, da Johnny i samarbejde med sine to brødre Anthony og
William grundlagde et nyt portvinshus tilbage i 1981. Deres eget efternavn
kunne de nemlig ikke bruge ifølge aftale med Symington Family Estates, som
købte Graham´s af familien i 1970.
Det var da
også første gang, jeg fik hilst på Caroline, mens det blev til et dejligt
gensyn med Johnny Graham, som jeg mødte helt tilbage i november 2011, hvor han
var gæst med Churchill´s til pressesmagningen ved portvinsfestivalen på Børsen (læs min omtale her).
Siden har jeg mødt ham endnu et par gange såvel i Odense som i Porto, ligesom
jeg flere gange har truffet datteren Zoe og svigersønnen Ben, der i dag
varetager den daglige ledelsen af huset. Johnny er dog stadig aktiv ved særlige
anledninger som denne winemakers dinner samt i smagelokalet, hvor han
samarbejder med winemaker Ricardo Nunes, der desværre måtte melde afbud.
Arrangementet
havde været flere år undervejs, da den første aftale desværre måtte aflyses
grundet corona-nedlukning, og siden fulgte endnu et par aflysninger. Men denne
gang lykkedes det heldigvis. Om det var den langvarige proces, der havde
medført udvidelse af smagerækken, skal jeg lade være usagt. Den var i al fald
omfattende og imponerende med i alt 21 Vintage portvine spændende fra den
allerførste af slagsen i 1982 til den seneste dobbeltdeklarering i 2020 med
såvel den klassiske Churchill´s Vintage som Single Quinta Vintage fra Quinta da
Gricha, ligesom en enkelt udgave af Quinta da Agua Alta også havde fundet vej
til programmet.
Historien
er, at Churchill´s ved etableringen ikke selv ejede vingårde, men udelukkende
indkøbte druer og det især hos familien Borges de Sousa fra bl.a. Quinta da
Agua Alta og Quinta de Manuella. Den førstnævnte bruger Borges de Sousa
familien i dag selv til produktionen af vine og portvine fra Vieira de Sousa. Sidstnævnte
tilhører i dag parret Jorge Borges og Sandra Tavares og dermed Wine & Soul.
I 1999 købte
Churchills så Quinta da Gricha, som han kendte fra sin tid hos Cockburn´s, og
året efter Quinta do Rio, som de dog ikke var helt tilfredse med, hvorfor den
igen blev bortsolgt. I dag kommer det meste druemateriale derfor fra Gricha
eller fra mindre vingårde, som de har købsaftaler med. Der laves Single Quinta
Vintage fra Gricha hvert år, men det er dog kun i udvalgte år, at den sendes på
markedet.
Stilen er traditionel med god ekstraktion og fodtrampning i lagares, men vel at mærke i den tørre ende af skalaen, idet gæringsprocessen fortsætter lidt længere end vanligt, inden aguardenten tilsættes. Dette gælder såvel deres LBV og Vintage som deres række af Tawny med alder.
Vinene er
her listet i den rækkefølge, der blev serveret. M i parentes henviser til, at
der var tale om magnumflaske.
Churchill´s Vintage
1982: Rubin til teglrød med lys kant, medium intens. Ekspressiv næse med
jordbær og andre røde bær, florale noter og lidt krydret undertone. Røde bær,
mørke blommer, tør stil med høj syre og stadig lidt bløde tanniner, krydret
lang hale. Meget delikat nu, men har også stadig år flere foran sig (93).
Churchill´s
Vintage 1985 (M): Lys teglrød med lidt mørkere kerne og lys brunlig kant, lidt
uklar. Let med jordbærgrød og lidt kogt marmeladepræg samt lidt kemisk præg,
men dog ikke med fejl. Blød og rund i munden med jordbær og florale noter. Fint
drikkelig, men også lidt kedelig (88).
Churchill´s
Vintage 1991: Overraskende mørk rubin, tæt og uigennemsigtig kerne. Solbær,
brombær og lidt urtet i næsen. Måske lidt lukket, på en gang blød og lidt
støvet med godt med frugt, mørke bær og bløde tanniner, lang hale med tørre
tanniner og høj syre. Har stadig brug for tid (91).
Quinta da
Agua Alta Vintage 1992: Mørk uigennemsigtig med lilla kant. Mørke bær, blommer,
kaffe, tobak og lidt lakrids i næsen. Tør med høj syre og god struktur,
mellemlang hale. Måske lidt vel rustik og lukket, vil stadig udvikle sig (91).
Churchill´s
Vintage 1994: Fin rubinrød, medium intens og med lidt lys kant. Jordbær, friske
krydderurter og esteve i næsen. Fin frugt og syrebalance, tør med bløde
tanniner, krydret. Et fint glas (93).
Churchill´s
Vintage 1997: Mørk, næsten sort med lidt lys kant. Krydret lidt toasted næse
med mørke bær, lidt kaffe og vanilje. Meget frisk og tør med høj syre, mørke
bær, mentol og krydderier. Stadig med potentiale, men ikke helt harmonisk (90).
Quinta da Gricha Vintage 1999 (M): Første SQV fra Gricha, som derefter også
udgør rygraden i den klassiske Vintage. Mørk rubin med flot skær og lys kant.
Let og frisk i næsen med røde bær og florale noter. Blød, rund og elegant, ok
med bær, mineralitet og bløde tanniner. Let og delikat (92).
Churchill´s
Vintage 2000 (M): Mørk rubin med lys lilla kant. Brombær, blommer, mynte, esteve
og lidt mokka i næsen. Fyldig med masser af frugt, tør med høj syre og godt med
tanniner, god balance. Stadig stort potentiale (93).
Quinta da
Gricha Vintage 2003: Mørk rubin, tæt. Brombær og andre mørke bær, blommer, mørk
chokolade, men også en vis friskhed i næsen. Tør, frisk og delikat. En dejlig
og fint åbent glas (93).
Churchill´s
Vintage 2003 (M): Mørk rubin med lys kant. Lidt støvet eller rustik næse med
såvel mørke som røde bær. Ikke helt åben, måske en smule oxideret, men ikke med
fejl. Vil givet udvikle sig meget og til det bedre (92).
Quinta da
Gricha Vintage 2004: Mørk rubin, næsten sort med lilla kant. Godt med frisk
frugt i næsen, solbær, teblade, men også lidt lukket. I munden fyldig med godt
med bær, florale noter og pænt med tanniner. Uhyggelig mørk og stort potentiale
for udvikling (93).
Quinta da Gricha Vintage 2005: Rubin, medium intens. Ekspressiv næse med røde bær, violer
og andre florale noter. På en gang med frisk med tungere og tættere noter som
tobak og lakrids, mellemlang hale. Dejlig nu, men også med potentiale (92).
Quinta da Gricha Vintage 2007: Rubinrød, medium intens. Frisk næse med urter, især mynte,
fint med frugt og mørk chokolade. Dejlig blød i munden med røde bær og florale
noter (92).
Churchill´s Vintage 2007: Rubinrød, medium intens. Mørke bær og mørk chokolade og en
smule mokka, lidt lukket i starten, men åbnede sig op. Godt med frugt og tæt
struktur, brombær, mynte og urter samt mørk chokolade. Stort potentiale
(93).
Churchill´s Vintage 2011: Mørk rubin, intens, lys lilla
kant. Mørke bær og lidt
mineralitet i næsen, ikke helt åben og stadig med lidt ungdommelig
kærnemælkspræg. Meget tæt og koncentreret, lukket men dog med mørke bær, urter
og esteve samt masser af tanniner og fin syre, kraftige tørre tanniner i halen.
Stadig en vin for fremtiden (94).
Quinta da
Gricha Vintage 2015: Mørk rubin, lilla kant, tæt. Ung frugt, røde bær og lidt
krydderurt. Godt med bær, brombær og solbær samt lidt urter, mellemlang hale,
ok potentiale (92).
Churchill´s
Vintage 2016: Mørk og uigennemsigtig med lilla kant. Mørke bær, især solbær og lidt
urter i næsen. I munden med skarp syre og fint med ung frugt, blommer og
florale noter, tør og med tørre tanniner i halen (93).
Churchill´s
Vintage 2017: Mørk og tæt, uigennemsigtig med lilla kant. Godt med ung frugt,
solbær, mørk chokolade og urter, lukket. Masser af frugt i munden, især solbær
samt kraftige tanniner, tørre tanniner i enden. Kæmpe potentiale, men har brug
for tid (94).
Quinta da
Gricha Vintage 2019: Sort med lilla kant. Lukket i næsen med ung frugt,
kærnemælk og urter. I munden med kraftige tanniner og lidt vel med grønne
urter, florale noter. Har brug for at finde sig selv, men vil givet udvikle sig
til det bedre (91).
Quinta da
Gricha Vintage 2020: Mørk, tæt og med lilla kant. Koncentreret med ung frugt og
solbær. Masser af bør og frugt, florale noter og lidt skarp syre i munden.
Allerede ved at lukke lidt ned i forhold til, da jeg smagte den første gang
(92).
Churchill´s
Vintage 2020: Mørk, tæt og med lilla kant. Masser af ungdommelig frugt,
krydderurter, kærnemælkspræg. Potent med god og tæt struktur, godt med frugt,
fin syre, meget tør samt masser af tanniner. Flot potentiale til et langt liv
(93).
Resultatet
af afstemningen blandt deltagerne efter smagningen gav følgende resultat:
- Churchill´s 2011 (92,5)
- Quinta da Gricha 2005 (91,9)
- Churchill´s 2000 (91,7)
- Quinta da Gricha 2004 (91,7)
- Churchill´s 1982 (91,5)
Ikke de
store afvigelser fra min bedømmelse, men dog lidt lavere, hvilket er meget
normalt, når gennemsnit udregnes for et større antal deltagere med lidt
forskellige præferencer.
Efterfølgende
fulgte en fin middag hos Alfred & Kamilla – selvfølgelig ledsaget af vine
og portvin fra Churchill´s. Her indledte vi med en aperitif i form af deres Dry White Port, som har ca. 10 års fadlagring bag sig. Desværre
blev den serveret for varmt. Den efterfølgende menu lød som følger:
Forret:
Frisk
cremet muslingesuppe med Grafite Branco 2021
Første hovedret:
Svinerilette med svampe og grønne urter samt Grafite Touriga Nacional
2014
Anden hovedret:
Andebryst med forskellige løgvariationer og selleri
med Grafite
Grande Reserva 2014
Dessert:
Karamel, ananas, figner og is med muskatnød
og dertil såvel 20 som 30 års Tawny
fra Churchills.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar