tirsdag den 15. november 2022

Vintage Port fra Confraria do Vinho do Porto

Har man deltaget i middage eller andre events arrangeret af portvinsbroderskabet, Confraria do Vinho do Porto, vil man vide, at der ofte skåles i broderskabets egen vin. Portvinsbroderskabet har dog ikke deres egen quinta eller marker, men de blender deres egne portvine – og det gælder såvel Vintage i særlige årgange som Tawny med alder, hvor de senest har begået en 40 års.

Leverkusen 2022 sammen med George Sandeman

Confraria do Vinho do Porto blev stiftet i 1982 og kan altså i år fejre 40-års fødselsdag. Broderskabet er dermed yngre end mange andre tilsvarende inden for vinens verden. Men under de mange år med diktatoren Salazars Estado Novo var den slags private selskaber ikke tilladt, hvorfor man altså skulle om på den anden side af den fredelige Nellikerevolution i 1974, før planerne kunne realiseres. Målet var og er stadig at udbrede kendskabet til portvin – ikke kun i Portugal, men i hele verden, hvorfor broderskabet også optager æresmedlemmer uden for portvinsbranchen. Selv havde jeg den ære at blive optaget som såkaldt Cavaleiro i 2016.

Optagelsesceremonien i 2016, i midten Portugals premierminister António Costa

Arbejdet med at udbrede kendskabet til portvin sker dels gennem medlemmerne virke og dels gennem en række aktiviteter året igennem. Mest kendt er den årlige optagelsesceremoni i juni i dagene omkring Skt. Hans samt Regattaen med de gamle portvinsbåde, Barcos Rabelos, Skt. Hans dag - en herlig begivenhed, som jeg har deltaget i som gast flere gange.

Regattaen 2022 sammen med Elsa Couto fra Dalva

Men også deklareringen af broderskabets egen Vintage er et festligt event, der skaber opmærksomhed. Det foregår ved en ceremoni, hvor alle portvinsproducenter, der har deklareret Vintage det pågældende år, bidrager med deres vine. Winemakerne kommer op én efter én og hælder deres vin i et stort glas. Dette blend er selvfølgelig kun symbolsk, men efterfølgende vil der blive lavet et blend, hvoraf flere af de deklarerede Vintage indgår. Ved broderskabets fødsel i 1982 var alle medlemmer således forpligtiget til at donere 25 liter, hvilket i dag er ændret til 12 flasker Vintage. Resultatet bliver, at der laves 500-1500 flasker af hver årgang af Confrarias Vintage.

Deklarering af Vintage 2016 i 2018. David Guimaraens og Alvaro van Zeller

Det er broderskabets kældermester, Copeiro-Mor, som har ansvaret for at blende, og råmaterialet er altså de udgaver af Vintage, som er deklareret det pågældende år. Der er dog ikke fastlagt regler om, hvor mange forskellige huse, der skal indgå i blended. Det er helt op til Copeiro-Mor, hvilket de seneste mange år vil sige David Guimaraens, der samtidig er winemaker og blender for Fladgate Partnership.

George Sandeman, som står i spisen for broderskabet, fortæller:

"Confrarias Vintage Port deklareres af Chancelaria og det er Copeiro Mors ansvar at lave en Vintage Port, som er repræsentativ for det pågældende års stil og kvalitet.”

Deklareringen i 2018. George Sandeman, David Guimaraens og Jorge Rosas

Jeg har nogle gange haft den glæde at overvære ceremonien, og det er altid et festligt og farverigt syn, når broderskabets medlemmer træder frem foran bestyrelsen, det såkaldte Chancelaria, for at aflevere deres vine. Alle er selvfølgelig iklædt røde kapper, hat og insignia – den lille drikkeskål, som medlemmer bærer om halsen.

Den foreløbige række af deklareringer fra broderskabet tæller følgende år: 1982, 1983, 1985, 1991, 1994, 1997, 2000, 2003, 2007, 2011, 2016 and 2017. Som det fremgår, er der mest tale om såkaldte klassiske årgange, hvor kvaliteten er høj, og mange huse har deklareret. De senere år – ikke mindst med årgang 2015 – har der dog været en del diskussioner blandt producenterne og i Confraria om betegnelsen klassisk årgang. En del mener, at 2015 også burde have været medregnet, men da nogle af de største producenter afstod fra at deklarere, skete det altså ikke.

Efter aftapning opbevares vinene i broderskabet kælder, men heldigvis ikke kun. Deres 10 års Tawny bruges f.eks. til optagelsesceremonier, hvor de nye brødre skåler i et glas portvin, og for et par år siden solgte broderskabet lidt ud af deres kælder, hvorfor medlemmer kunne købe enkelte flasker af udvalgte Vintage årgange.

For nyligt havde jeg så den fornøjelse at være inviteret til en vertikal smagning af Confrarias Vintage i selskab med Chanceler George Sandeman. Det foregik ved Portweinsmessen 2022 i Leverkusen – en fin festival arrangeret af den tyske portvinsekspert Axel Probst, som i juni blev forfremmet til den nye rang i broderskabet, Fidalgo Cavaleiro.

Seks udgaver af Confrarias Vintage ved smagningen i Leverkusen

Smagningen omfattede ikke samtlige årgange, men seks af lidt blandet kvalitet. Som George Sandeman selv diplomatisk udtrykte det, så behøver et blend af de bedste Vintage port fra en årgang ikke nødvendigvis at give det bedste resultat.

Inden mine noter lige et par ord om de forskellige årgange – og hvem, der har været ansvarlig for blended.

1982 er lavet af José Antonio Rosas fra Ramos Pinto. Året regnes for medium kvalitet, men mon ikke deklareringen skyldes, at det var broderskabets fødeår. Vinene er gerne fint modne og drikkeklare nu.

1994 er lavet af John Gordon Guimaraens, som ganske rigtigt er del af Guimaraens-familien fra Fonseca. Året regnes for et af de helt store, om end kvaliteten kan være lidt svingende – og en del vine stadig har brug for tid.

2000 og 2003 blev lavet af João Nicolau de Almeida, ligeledes fra Ramos Pinto. Begge år regnes for klassiske med bred deklarering.

2011 og 2017 står den nuværende  Copeiro-Mor, David Guimaraens, for. 2011 var og er stadig en monsterårgang, mens 2017 regnes for en af de bedste årgange længe og med en lang fremtid for sig.

Og nu til mine noter fra smagningen:

Vintage Port 1982: Rødbrun med lys kant. Fin og ekspressiv duft af jordbær og andre røde bær. Ganske lækker og delikat i munden med fin syrebalance, røde bær, krydret og pebret, bløde tanniner, lang pebret hale (93).

Vintage Port 1994: Teglrød, lidt uklar. Lidt fæl i næsen men også med moden frugt. Krydret i munden med syrnede bær, ikke harmonisk. Et fejlskud, som jeg tvivler på, vil blive bedre (ikke bedømt).

Vintage Port 2000: Flot rubinrød med lidt lys kant. Jordbær og mørke bær i næsen. Dejlig fyldig i munden med røde bær og let krydret undertone, bløde tanniner, lang krydret hale. En flot vin, som stadig har udviklingspotentiale (92).

Vintage Port 2003: Mørk rubin. Lidt lukket i næsen med mørke bær, solbær og krydret undertone samt lidt stald. Fyldig i munden med god frugt, pænt med tanniner og flot syre, lidt bid i enden (91).

Vintage Port 2011: Mørk og uigennemsigtig, næsten sort. Lidt lukket i næsen med mørke bær. Fyldig og kompakt i munden med stor kompleksitet, mørke bær og massive tanniner. Stadig et monster, der har brug for tid (92).

Vintage Port 2017: Mørk og uigennemsigtig. Ung frisk frugt i næsen, kærnemælk. Ungdommelig med florale noter og mørke bær, god struktur og kompleksitet, godt med tanniner, stort potentiale (93).



Læs mere on Confraria do Vinho do Porto her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar