tirsdag den 5. september 2017

Den danske vinbonde i Alentejo

Danmark har efterhånden fået en del interessante vinavlere. Det gælder herhjemme, hvor flere og flere danske vingårde etableres, og kvaliteten – især hvad angår hvidvin og mousserende vin – er stigende. Og det gælder rundt om i verden, hvor navne som Peter Sisseck, Peter Vinding-Diers og Peter Work udgør toppen af kransekagen.


Lidt mindre kendt, men også med god succes er Hans Kristian Jørgensen, som har sin egen vingård, Cortes de Cima, i Alentejo i Portugal. Jeg besøgte Cortes de Cima for nogle år siden, da jeg skulle skrive en artikel til Vinbladet, og blev vist rundt af Hans Kristian Jørgensen og hans amerikanske hustru Carrie, som står for den kommercielle side af sagen. 


Det dansk-amerikanske par købte den 365 hektar store ejendom ved Vidigueira i underregionen af samme navn i 1988. Vidigueira udgør det sydligste demarkerede område i Alentejo og er især præget af forholdsvist fladt terræn og et varmt og solrigt klima. Siden er der tilkøbt jord ude ved kysten, hvilket giver bedre betingelser for hvide druesorter og Pinot Noir – en af de seneste druesorter, som Cortes de Cima eksperimenterer med.
Bevæger man sig rundt på ejendommen er Hans Kristians baggrund som maskiningeniør tydelig. Han har selv arbejdet med at etablere vandingssystemer, solpaneler og generatorer, ligesom han laves tekniske eksperimenter i vineriet. Han ejer også et lille fly, som han selv benytter både til transport og til fornøjelse.
Cortes de Cima laver både enkeltdruevine på f.eks. Alvarinho, Syrah, Pinot Noir, Aragonez og Touriga Nacional samt udmærkede blends under navnene Courela, Chaminé og Cortes de Cima. Endelig bør vingårdens signaturvin Incógnito nævnes. Den er lavet på 100 % Syrah, men da internationale sorter ikke var tilladt ved lanceringen, fik den sit navn, som altså stadig er bevaret, selv om lovgivningen siden er lempet. En oversigt over samtlige vine kan ses på Cortes de Cimas hjemmeside.


I forbindelse med, at jeg skulle skrive et portræt af vinregionen Alentejo til septemberudgaven af Din Vinguide, som lige er udkommet, gensmagte jeg enkelte af vinene. Her er noterne:Cortes de Cima Branco 2015
Blend af Alvarinho (50 %) og Sauvignon Blanc (20 %) fra marker ved kysten samt Viognier (30 %), delvist lagret i 6 måneder på egetræ, delvist på ståltank. Gulgrøn, medium intens. Intens duft af græs, citrus, passionsfrugt og melon. Fyldig med god frugtsmag, smør- og nøddenoter, men ikke overdrevet fadpræg. Cremet struktur og fin syre. Fint balanceret og lang, flot hale (90).

Cortes de Cima Tinto 2012
Blend af Aragonez, Syrah, Petit Verdot og Touriga Nacional, lagret 12 måneder på 70 % franske og 30 % amerikanske egetræsfade. Mørk rubin, lidt lys kant. Ikke så intens i næsen, men med mørke bær som hyldebær og lidt krydret. Fin frugtpræg, lidt animalske noter, men også elegant og blød med ok syre og bløde, modne tanniner. Fin balance (88).

Cortes de Cima Incógnito 2011
Signaturvinen fra Cortes de Cima, lavet på 100 % Syrah, som ved lanceringen ikke var tilladt, hvorfor den fik sit navn. Mørk rubin, næsten uigennemsigtig. Kraftig duft af brombær og andre mørke bær, chokolade, mokka og sød lakrids. Meget kraftig og fyldig og med flot struktur, blød i munden og dejlig drikkevenlig i øversøisk stil. Bløde tanniner. Ikke høj på syre, men dog balanceret, så den ikke bliver marmeladeagtig. På en gang Blockbuster og pleaser (93).


Vinene importeres af Best Selection, som gerne oplyser nærmeste forhandler. Læs mere om Alentejo i septemberudgaven af Din Vinguide eller på min blog om Portugal, Mit andet hjemland.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar