tirsdag den 17. september 2019

Vintage 2017 i Porto


Ligesom sidste år deltog jeg her først i september i Port Wine Day i Porto. Det er portvinsinstituttet, der står bag, og et af væsentligste arrangementer er ”Grande Prova Vintage 2017” – en stor smagning af en lang række af de Vintage 2017, der er blevet deklareret i løbet af året.
Smagningen fandt sted i den gamle børsbygning, Palácio da Bolsa, og blev som omtalt i tidligere opslag her på bloggen efterfulgt af en ceremoni, hvor portvinsbroderskabet, Confraria do Vinho do Porto, deklarerede deres egen fælles Vintage.
Der var tale om en åben, messelignede smagning, hvor winemakere og andre repræsentanter fra de forskellige portvinshuse skænkede op af deres Vintage. Med 72 vine fra 48 forskellige producenter var det en umulig opgave at komme hele vejen rundt – især når man som jeg også brugte tid på at snakke med bekendte fra portvinsbranchen. Om andre nåede i mål, skal jeg lade være usagt.
Jeg valgte først og fremmest at koncentrere mig om vine, jeg ikke havde smagt før i endelige udgaver eller som fadprøve og især fra mindre producenter. Derfor mangler flere af de store Vintage producenter, ligesom nogle af de huse, som jeg ved vil dukke op ved efterårets portvinsfestivaler i Danmark også blev sprunget over. Med hensyn til vine fra Symington Family Estate, Fladgate Partnership og Quinta do Noval kan jeg henvise til tidligere indlæg, ligesom de to vine fra Sogevinus også blev testet nyligt. Endelig har jeg under smagninger og besøg tidligere på året smagt fadprøver fra f.eks. Ramos Pinto, Niepoort, Wine & Soul, Palmer, Quinta do Vale Meão, Quinta do Infantado, DR og Alves de Sousa, hvorfor de desværre også blev sprunget over denne gang.
Inden noterne et par generelle konklusioner, nu hvor jeg har smagt mere end 50 forskellige udgaver af Vintage 2017. For det første er der vitterligt tale om en god årgang, som fuldt ud har fortjent at blive bredt deklareret og få betegnelsen klassisk. De fleste vine er meget potente med kraftige tanniner og såvel syre som frugt til et langt liv. Og i modsætning til året før med Vintage 2016 (læs omtale her) er det kun få, som er nogenlunde drikkevenlige nu. Det meget varme og tørre år, gjorde dog også, at udbyttet var lavt – og hos nogle producenter så lavt, at de valgte ikke at deklarere klassisk Vintage, men i stedet Single Quinta Vintage. Det gjaldt f.eks. Borges, ligesom Offley, Sandeman og Ferreira stod over.
En anden tendens er, at kvaliteten af Vintage er steget hos nogle af de mindre producenter, som ellers især gør sig bemærket på Tawny-området. Jeg har smagt flere, som er meget kraftfulde og potente, men hvor jeg tidligere har tvivlet lidt på, hvordan de ville udvikle sig, er jeg sikker på, at denne årgang vil give udmærkede vine på sigt.
Følgende udvalg (listet alfabetisk) blev smagt – et par af dem dog først den efterfølgende dag ved Port Wine Day Sunset Party. Jeg har ikke givet point, da en enkelt smagning under de givne forhold ikke retfærdiggøre dette, men forhåbentlig giver noterne et lille indtryk af, hvor de forskellige vine befinder sig.


Blackett: Mørk rubin. Mørke bær og lidt mokka. Kraftig og fyldig med solbær og andre mørke bær, krydret og pebret, kraftige og lidt rå tanniner, pebret hale med tørre tanniner. Har brug for tid, men ganske lovende.


Borges Soalheira: Mørk rubin. Meget ekspressiv og frisk i næsen med masser af røde bær, især jordbær samt lidt mynte. Drikkevenlig med røde bær og god friskhed, elegant og fint balanceret, ikke så kompleks, men ganske indbydende.


Bulas: Meget mørk og uigennemsigtig. Solbær, brombær og lidt kaffenoter i næsen. Koncentreret med mørke bær, godt krydret og pænt med tanniner, pebret hale med godt med tanniner i enden, der tørrer munden ud. Har brug for tid, men fint potentiale.


Churchill´s: Mørk rubin. Dyb i næse og mund med masser af mørke bær, lidt lukket, fin struktur, kraftige tanniner. Fint potentiale på sigt.
Churchill´s Quinta da Gricha: Mørk rubin. Frisk næse med grønne noter, mynte og solbær. Frisk og indbydende i munden, god frugt, elegant og med bløde tanniner. Meget lækker, men vil også kunne udvikle sig.


Dalva: Mørk rubin. Lukket i næsen med solbær og en vis elegance. Mørke bær, mynte, fin struktur godt med tanniner. Ganske fin i klassisk vintage stil.


Ferreira Quinta do Porto: Mørk rubin. Lidt tilbageholdende i næsen med mørke bær og lidt grønne noter. Intens og kraftig i munden med masser af frugt og mørke bær, krydret, pænt med tanniner og lidt bid i enden.
Gran Cruz: Mørk rubin. Lukket i næsen med bær, måske lidt kogt. Mørke bær, lidt marmeladepræg, til den søde side, pænt med tanniner i enden.
Martha´s: Mørk rubin. En meget frisk næse med mørke bær. Brombær, hyldebær og mynte, godt med peber og rig på tanniner, pebret hale. Lidt vel rå lige nu, men ok potentiale.


Messias: Mørk rubin. Røde bær, lidt jordbærgrød i starten, derefter mørkere bær, blomster. Pænt med struktur og kraft i munden, mørke bær og florale noter, violer, krydret og pebret, fint med tanninbid i enden. En positiv overraskelse.
Noble & Murat: Mørk rubin, intens. Solbær og andre mørke bær. Godt med frugt, mørke bær, meget kraftfuld og med kraftige tanniner, fin syre. Meget lovende og fint potentiale.


Poças: Mørk rubin. Lidt diskret i næsen med mørke bær. Godt med brombær og røde bær samt krydderurter i munden, frisk, tørre tanniner i enden.
Presidential: Rubin. Røde bær, ekspressiv. Blød og rund med diskrete bløde tanniner, måske lidt marmeladepræg. Fint drikkelig nu (nej, selv om firmaet er det samme og Presidential tiltænkt det amerikanske marked er der ikke tale om Dalva under andet navn, hvad der også skulle fremgå af noterne).
Quinta da Sequeira: Mørk violet. Solbær, brombær, mynte og lidt kaffe, frisk. Fyldig i munden med mørke bær og godt med tanniner, skarpe og tørre tanniner i enden. Ganske lovende.


Quinta das Lamelas: Meget mørk, uigennemsigtig. Frisk næse med mørke bær, solbær og brombær. Tør stil med masser af frugt, krydret, kraftfuld, men ikke uden elegance, tør lang og pebret eftersmag, der bliver ved, brænder dog lidt. Godt potentiale.


Quinta de la Rosa: Rubin. Floral og elegant næse med røde bær og blomme. Røde bær i munden, elegant og delikat med bløde tanniner og fin syre. Ganske fik nu, men også med potentiale.


Quinta de Santa Eufémia: Mørk rubin. Lidt lukket i næsen med solbær og brombær. Kraftig og fyldig med solbær og brombær, høj syre, meget krydret og intens samt en del bid i den pebrede hale, der varer ved. Brug for tid.
Quinta de Ventozelo: Mørk rubin. Lidt lukket i næsen med mørke bær, skovbund og florale noter. En elegant og lidt kølig stil med fin frugt, mørke bær, pebret og krydret, integrerede tanniner, men dog en meget tør og tanninfyldt hale. Ganske lovende.
Quinta do Pégo: Mørk rubin lilla kant. Solbær, cassis og krydderier. Tæt og fyldig med mørke bær, solbær og brombær, godt krydret og saftig, godt med tanniner, pebret og lidt vel sprittet i enden.


Quinta do Pôpa: Mørk rubin. Solbær og lidt lakrids i næsen, men også grønne og friske noter. God friskhed med solbær, brombær og krydderurter, godt med tanniner, meget tør.


Quinta do Vallado: Mørk rubin. Frisk næse med røde bær og grønne noter. Frisk og elegant i munden, fin struktur, pænt med tanniner samt en pebret og krydret hale med tørre tanniner. Faktisk fin.


Quinta Vale D. Maria: Mørk rubin. Elegant næse med røde bær og modne kirsebær. Godt med bid med brombær og andre mørke bær, markante tanniner. Lidt rå lige nu, men fint potentiale.


Rozès: Mørk rubin. Røde bær og kirsebær samt lidt marmeladepræg, ikke så intens. Solbær og brombær i munden, pebret og krydret samt pænt med bid og tanniner.
Rozès Quinta do Grifo: Mørk rubin. Lidt lukket i næsen. I første omgang elegant, derefter med tungere nuancer, mørke bær og godt med krydderier, markante men bløde tanniner, godt med bid og høj syre.
Sandeman Quinta do Seixo: Mørk rubin. Røde bær, elegant og floral i næsen. Blød og elegant i munden, intens med mørke bær og brombær. Pænt med bløde tanniner.
Van Zeller & Co.: Mørk rubin. Lidt lukket i næsen med solbær og lidt mynte. Mere åben i munden, godt med mørke bær, krydret bid og godt med syre, bløde tanniner og fin hale. Fin drikkelig nu, men også holdbar.


Viera de Sousa: Mørk rubin. Solbær, brombær, lidt mynte og esteve. Meget intens i munden med brombær, pænt med syre og tanniner, lidt vel meget bid, har brug for tid, men lovende.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar