torsdag den 19. september 2019

Spain in your Glass


Spanien i glasset. Det har jeg nu prøvet at have en del gange. Og det gør jeg gerne igen, for jeg har ikke mistet lysten til at udforske de spanske vine – ikke mindst fordi der sker en del udvikling både i nogle af de mest kendte vinregioner – tænk bare på hvidvin fra Rioja – og i de mindre kendte.
Det overbeviste en nylig tur til Navarra mig om, hvad jeg skrev om i Vinbladet, ligesom en vinfestival i sidste uge pegede i samme retning. Spain in your Glass var netop overskriften for arrangementet, der fandt sted på Børsen i København og var arrangeret af Wines of Spain i samarbejde med den spanske ambassade og Vinrejser.
Her blev der både afholdt Master Class og en større smagning med vine fra 38 forskellige producenter, hvoraf kun nogle havde dansk importør. I modsætning til andre vinfestivaler handlede det altså ikke kun om at smage de spanske vine, der allerede er på det danske marked, men i højere grad om at finde nye og måske anderledes og spændende producenter. Og ja, fra arrangørernes og de deltagende bodegaers side også om at finde mulige importører.
Selv om det selvfølgelig ikke altid er tophuse, der er repræsenteret ved den slags smagninger – mange af de bedste producenter er jo allerede på det danske marked – synes jeg, det er spændende at deltage. For det første kommer man nogle gange ud i hjørnerne – og for det andet dukker der med mellemrum nogle virkelig spændende producenter op, som er værd at skrive om og måske fortjener en dansk importør.


Dagen blev indledt med en glimrende Master Class ved sommelier og vinekspert Ferrán Centelles, der bl.a. har arbejdet på den kendte Michelin-restaurant El Bulli. Målet var at vise bredden i de spanske vines smagsnuancer og kommet lidt rundt i druesorter og regioner. Ferrán fortalte om de forskellige klimatiske forhold i Spanien – fra det maritime klima ved Atlanterhavet over Middelhavsklimaet til kontinentalt og sågar subtropisk klima. Han redegjorde også fint for nogle af de forskellige druesorters kendetegn, og druer er der nok af, idet der dyrkes 93 vigtige spanske sorter, 79 mindre vigtige samt 17 internationale sorter.
Endelig fortalte Ferrán Centelles om, hvad der rør sig for tiden, og remsede 10 trends op. Det gjaldt bl.a. mere skindkontakt og sur lie lagring, mere ukendte druesorter, øget fokus på sorter som cariñena og garnacha, økologisk vin og naturvin, enkeltmarksvine, højere placerede vinmarker samt langtidslagring hvad angår Cava.
Undervejs smagte vi følgende vine:
Uvas Felices: Aire Brut Nature 2015 (DO Cava): Cava lavet på især macabeu og xarel-lo, men også lidt parellada og chardonnay, lagret 30 måneder på ståltank. Diskret boblende med modne æbler og lidt brødtoast i næsen. Blød, elegant og fyldig med fin syre, meget tør.
Alvarez y Diez: Mantel Blanco Verdejo 2018 (Do Rueda): Lavet på 100 % verdejo. Lys grøngul. Let og lidt vag i næsen med lidt citrus og grønne æbler samt en smule tropisk frugt i baggrunden. Let med fin syre og mellemlang eftersmag med citrus.
Granbazá:n Etiqueta Verde 2018 (DO Rias Baixas): 100 % albariño. Gulgrøn. Frisk, men ikke så aromatisk næse med lidt æble og fersken. Fin fylde med æbler og fersken, delikat, mineralsk med fin tekstur, tør, lidt saltet eftersmag.
Torre del Veguer: Malvasia de Sitges 2018 (DO Penedés): Aromatisk, parfumeret med fersken, mandarin, blomster og tropiske frugter. Mandarin i munden, en del frugtsødme, men ellers tør. Lidt for meget for mine smagsløg.


Bodega Arrayán: La Suerte de Arrayán 2015 (DO Mentrida): 100 % garnacha, lagret 12 måneder på fransk eg. Lys rubin. Jordbær, hindbær og lidt røget bacon i næsen. Dejlig frisk med røde bær, røde kirsebær, god syre og lidt jordnoter, bløde tanniner og let krydret undertone under de friske bær, let og elegant med fin hale. En dejlig vin.
Hola Wines: Lajas Finca el Peñiscal, Cepas Viejas 2014 (DO Calatayud): 97 % garnacha tilsat lidt monastrell, macabeo, bobal og garnacha blanca, lagret 12 måneder på fad. Rubinrød. Tungere stil med skovbund, jordnoter og let syrnede, mørke kirsebær. Fyldig med god krop, modne mørke bær, koncentrereret og intens, krydret, fin balance, lidt fadpræg.
Pago los Balancines: Mastines Garnacha Tintorera 2015 (DO Ribeira del Guadiana): Lavet på garnacha tintorera (alias alicante bouchet), 12 måneder på fransk eg. Mørk rubin, næsten blækfarvet. Intens og ekspressiv næse med solbær og ribenasaft. Mørke bær, godt med frugt, balsamico og lidt marmelade præg, pænt med tanniner og tørre tanniner i halen.
Jiménez-Vila Hnos: La Novicia Viñas Viejas 2018 (DO Utiel-Requena): Lavet på 100 % bobal, 3 måneder på fad. Mørk rubin. Syrnede kirsebær og krydderurter i næsen. Mørke bær, sorte kirsebær, lidt kaffe og animalske noter, høj på syre og tanniner, lidt jordpræg. Et spændende bud på vin på Spaniens tredje mest plantede druesort, som ellers mest har været brugt til bulkvin.
Paco Melro S.L.: Prisma Organic 2018 (DOP Jumilla): 100 % monastrell. Lys rubin. Hindbær, jordbærgrød, blomster, let parfumeret. Frisk og ungdommelig med røde bær og blomster, bløde tanniner, tørre tanniner i enden.
Valdemar: Conde Valdemar Gran Reserva 2010 (DOCa Rioja): 85 % tempranillo, 10 % graciano og 5 % maturana. Mørk rubin, brun aldret kant. Intens i næsen med mørke modne kirsebær, brombær, lidt vanilje og lidt mokka og tobak. Kraftig og krydret, moden og fyldig med masser af krop og fin tekstur, god balance mellem frugt og syre, mørke bær og cigarkasse, lang eftersmag med tanniner.
Balbás: Balbás Reserva 2014 (DO Riebria del Duero): 100 % tempranillo. Mørk rubin. Mørke kirsebær og lidt røde bør. Kraftig og moden med solbær og masser af frugt, fin balance, godt med tanniner, diskrete fadnoter, på en gang kraftfuld og elegant og med stort lagringspotentiale.
Alt i alt en spændende og lærerig smagning, hvor især de to garnacha-vine og den særprægede bobal faldt i min smag, ligesom jeg også har en forkærlighed for albariño eller alvarinho, som druesorten hedder på den anden side af grænsen i Vinho Verde i Portugal.
Derefter var det tid til den store smagning fra de 38 producenter, men da jeg havde andre gøremål efterfølgende, blev det kun til enkelte besøg og udvalgte smagsprøver uden noteskriveri.


Hos Adegas Terra de Asorei i Rias Baixas smagte jeg et par fine vine på albariño, Terra De Asorei og Pazo Torrado.


Da jeg var glad for deres garnacha vin i Master Classen, opsøgte jeg Bodegas Arrayanog smagte endnu et par af deres vine. Garnacha de Aaryan var også dejlig og i fin balance, og så smagte jeg deres vin på albillo real. Huset importeres i øvrigt af Valuewine.


Hos Bodegas Jiménez-Vlia Hnos, hvis vin på bobal var ganske interessant under Master Classen, fik jeg også smagt en vin på et blend af bobal og syrah, Nexo Viñas Viejas, som havde fået 12 måneders fadlagring. En kraftig vin med god struktur og godt med tanniner.


Endelig blev det til et gensyn med Maira Abete fra Bodegas Maximo Abete fra Navarra, som jeg besøgte i forbindelse med ovennævnte artikel om regionen i Vinbladet. Her smagte jeg deres frisk og frugtige garnacha, Tres Partes. Huset vil jeg præsentere nærmere i et kommende opslag.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar