søndag den 15. september 2019

Portugisisk vinmesse i København den 7. oktober


Portvin er populært i Danmark som aldrig før. Danmark er det land i verden, der aftager fjerdemest Vintage portvin, adskillige portvinsfestivaler afholdes landet rundt og antallet af portvinsklubber vokser hele tiden – i november stiftes f.eks. en ny i Sønderborg.
Det er jo glædeligt. Men derfor kan det undre, at interessen for portugisisk bordvin ikke er større herhjemme. For det første producerer langt de fleste portvinshuse også rødvin og hvidvin fra Douro DOC. For det andet er kvaliteten steget markant over de sidste 20 år, hvilket mange internationale priser og topplaceringer på diverse lister over årets bedste vine vidner om. For det tredje er der god ”value for money” at hente – især fra 70 kroner flasken og op.


For en 10 år siden forsøgte brancheorganisationen Wines of Portugal (alias ViniPortugal, men ikke at forveksle med den danske importør med samme navn) at åbne danskernes øjne for portugisisk vin. Det skete gennem afholdelse af årlige vinfestivaler samt udgivelsen af et glimrende lille blad, som man kunne få tilsendt gratis. Men Wines of Portugal må have syntes, at de fik for lidt ud af deres investering og besluttede derfor at stoppe deres engagement i Danmark. Ærgerligt for selv om responsen måske ikke var kæmpe stor, var der sat en langsom udvikling i gang med øget opmærksomhed på kvalitetsvin fra Portugal – såvel blandt sommeliers som forbrugere. Det er min oplevelse, at vi ser flere og flere portugisiske vine i supermarkederne. Til gengæld er udvalget lidt vel tyndt hos de større vinhandlere og kæder, men heldigvis er der en række passionerede mindre importører, der har fokus på Portugal og gør en stor og ihærdig indsats for at skaffe kvalitetsvine til Danmark.
Siden er vi en del – både portugisiske producenter, importører og andre med interesse for portugisisk vin som undertegnede – der har forsøgt at overtale Wines of Portugal til at vende tilbage. Det er nu lykkedes, idet de sidste år offentliggjorde, at såvel Mexico som Danmark ville blive prioriteret i 2019.

Quinta do Crasto

Derfor vil der mandag den 7. oktober bliver afholdt stor vinfestival i Skuespilhuset i København samt en masterclass, ligesom der dagen efter vil være et vinseminar i Aarhus. Festivalen vil være åben for branchefolk fra kl. 12.30 og for alle interesserede forbrugere fra kl. 16.00 til 18.00. Her vil man kunne smage vine fra mere end 25 producenter fra regioner som Douro, Alentejo, Bairrada og Tejo. Fra Douro deltager f.eks. Wine & Soul, Quinta da Devesa, Quinta do Crasto, Quinta da Romaneira og Quinta do Infantado. Og af andre producenter kan nævnes Caves Messias, Cortes de Cima fra Alentejo og Quinta do Pinto fra Lisboa.

Jorge Serôdio Borges og Sandra Tavares, Wine&Soul

Jeg kan kun opfordre til at deltage i festivalen, da der venter mange gode vinoplevelser. Og det gælder, hvad enten du i forvejen er opmærksom på Portugal som vinland eller ej. Nærmere information kan fås på Facebook-siden Wines of Portugal Danmark. Billetter til den åbne smagning kan købes her.


Cortes de Cima

Ingen kommentarer:

Send en kommentar