onsdag den 10. august 2022

Horácio Simões – en familie med tradition for Moscatel


De smagte vine er sponseret af importøren 


Moscatel de Setúbal – hedvinen fra Setúbal-halvøen syd for Lissabon – er ikke nær så kendt som de to andre store hedvine fra Portugal; portvin og madeira. Men det er faktisk interessante og lækre vine, hvor den store sødme balanceres af høj syre, og som kan bruges som såvel dessertvin som aperitif. Jeg kan derfor kun anbefales at prøve dem, og heldigvis findes der en del på det danske marked.

Mest kendt er de store producenter Bacalhõa, José Maria da Fonseca og Casa Ermelinda Freitas, som jeg vender tilbage til i kommende indlæg. Men derudover findes der andre mindre producenter, hvad enten det er familiejede vingårde eller lokale kooperativer. I alt er der ca. 20 producenter af Moscatel de Setúbal, og faktisk er produktionen stigende.



Her skal det dreje sig om den lille familieejede producent Horácio Simões, som blev etableret i 1910 og er opkaldt efter grundlæggerens søn. I dag drives firmaet af Horácio Simões (samme navn, men tredje generation) og dennes sønner Pedro og Luís med sidstnævnte som ønolog og winemaker. Produktionen er baseret på 18 hektar med Moscatel de Setúbal og to hektar med Muscatel Roxo, men kun to hektar af hver er ejet af selve familien, resten hidrører fra deres samarbejde med andre jordejere i landsbyen.

“Vi køber ikke druer, men arbejder på marker, som ikke er vores. Derfor benytter vi 18 hektarer, selv om vi kun selv ejer to hektarer. Som vores bedstefar lærte os, kan vi lide at arbejde med forskellige vinmarker, lokale druesorter og gamle vinstokke. Vi er stolte af den tætte forbindelse til landsbyen og arbejdet med de gamle vinmarker, hvor ejeren ikke er i stand til eller ønsker at gøre det selv,” fortæller winemaker Luís Camacho Simões.

Fra venste: ønolog Luís Simões, Horácio Simões og manager Pedro Simões.

Produktionen er fordelt på 60 % bordvin, 30 % Moscatel de Setúbal og 10 % Moscatel Roxo. Om forskellen mellem de to druesorter fortæller Luís Camacho Simões:

“Den væsentligste forskel er farven. Moscatel Roxo er mørkeblå og med florale noter og krydderier. Moscatel de Setúbal er grøn og giver en intens muskatduft med citrus, orangeblomster, rosiner og valnød. For Moscatel og især for Moscatel Roxo er kalkfyldt ler eroderet fra Arrábida-bjergene det bedste terroir. Det er præcist, hvad vi har på vores jord.”

Familien Simões benytter sig af de gamle metoder, som de har overtaget fra bedstefaren, og uden den store indgriben.

”Vores vine og Moscatels bliver lavet med vores forfædres teknikker og med al den omsorg, som naturen fortjener. Vi fjerner først mosten i marts eller april og ikke i oktober, som er almindeligt, ligesom vi kun filtrerer lidt, hvilket fremmer smagen af primære, sekundære og tertiære smagsnoter.”

Selv om produktion bygger på gamle traditioner, er Horácio Simões dog ikke bange for at gå nye veje og eksperimentere.

”Vi har en Moscatel Roxo, hvor gæringen er stoppet med armagnac. Og vi har Costa a Costa – en Moscatel fra høsten 2010, men hvor 10 tønder har været ombord en båd.”

En særlig eksklusiv Moscatel fra deres hånd er Exellent Moscatel Roxo, som er et blend af udvalgte fade.

“Den blev skabt af vores farfar og er resultatet af det fortsatte arbejde i kælderen. Idéen er at lave et blend af de bedste blends fra tre forskellige høstårgange. Den Excellent, som er på markedet nu, er helt speciel, da den er resultatet af tre generationers arbejde. Det er et blend af et fad fra 2001, udvalgt af min farfar, et fad fra 2003 udvalgt af hans søn og så et fad fra 2007 udvalgt af os,” forklarer winemaker Luís Camacho Simões.

Jeg har prøvesmagt tre Moscatels fra Horácio Simões. Vinene blev smagt over to dage ved lidt forskellige temperaturer.

Moscatel de Setúbal (2017): Ravfarvet, orange kant. Tung og lidt anderledes næse med gule blommer, the, abrikos og appelsinskal samt noter af flor eller laktose, som dog dæmpede sig efter lidt tid i glasset. Fint med tørrede frugter, grønne og florale noter, lidt bitter og relativ tør stil, ok kompleksitet, brug for luft. Velegnet som aperitif eller måske til tapas (89).



Moscatel Roxo (2014): Ravfarvet, lys kant, orange skær. Intens næse med tørrede figner, nødder og appelsinskal. Frisk, men også blød i munden med nødder, tørrede figner, honning og lidt appelsinskal, flot balance, fin elegance, ganske delikat og ok kompleksitet, lang hale (92).



Excellent Moscatel Roxo Superior: Blend af de bedste vine fra tiåret 2000 til 2009. Mørk mahognibrun. Dyb, kompleks og intens næse med nødder, figner og andre tørrede frugter. Blød, fed og cremet i munden med tørrede frugter, figner, nødder, dejlig intens og flot balanceret med fin syre, fantastisk kompleksitet, lang lækker hale. Et fremragende glas, som kan nydes til desserter, men i høj grad også for sig selv (95).

 


Horácio Simões importeres af Vinho.

Dele af ovenstående artikel har tidligere været bragt i min artikel om portugisiske Moscatel-vine i Din vinguide i juni 2020. Flere indlæg, hvor jeg præsenterer producenter af Moscatel de Setúbal, følger de kommende uger.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar