De smagte vine er sponseret af importør og producent
Når man
smager vin, er det altid en ekstra gevinst, hvis man har besøgt den pågældende
producent og talt med winemakeren. Jeg kan heldigvis efterhånden sætte kryds ud
for mange portugisiske vingårde og har mødt mange winemakere. Og flere følger
forhåbentligt de kommende år.
En af dem,
jeg har mødt flere gange, er Domingos Soares Franco fra den store producent af
vin og Moscatel de Setúbal, José Maria da Fonseca. Nævnes her skal blot en
dejlig frokost i den flotte bygning i Azeitão, hvor han bl.a. serverede flere
endnu ikke frigivne vine, samt smagningen af Moscatels ved den store
vinkonkurrence Concurso Vinhos de Portugal med Domingos for bordenden.
Porteføljen
af vine og Moscatels er bred, lang og spændende hos José Maria da Fonseca.
Enkeltdruevine under winemakerens egne initialer (DSF), saftige vine på
Setúbal-halvøens signaturdrue Castelão samt ikke mindst de dejlige søde
hedvine, som det skal dreje sig om her. Om dem siger Domingos selv:
”Moscatel de
Setúbal er bedre balanceret end portvin og madeira, hvad angår sødme og syre. De
yngre som vores Moscatel Alambre er fine som aperitif eller som dessertvin, mens
de ældre er de fødte dessertvine. I Portugal passer de perfekt til vores mange
desserter med æg.”
Produktionen
hos José Maria da Fonseca er fordelt på 80 % almindelig vin og 20 % Moscatels.
Blandt vinene er kendte brands som Periquita, som blev så populær, så mange
faktisk troede, at druen hed sådan, men der var og er altså tale om en rødvin
på Castelão. Siden er dog fulgt såvel hvidvin og rosé under samme brandnavn.
Men tilbage
til Moscatel de Setúbal. Som ved anden hedvin stoppes gæringen ved tilsætning
af druesprit, men reglerne er ikke så rigide som ved portvin, hvorfor der også
bliver eksperimenteret i denne fase af produktionen. Domingos Soares har
således fået godkendt Moscatels tilsat henholdsvis cognac og armagnac – og har
sågar lavet en ”nac-nac”, hvor der tilsat halvt af hver. Resultatet er Mocatel
med en ekstra dimension.
”Resultatet
var som forventet. Den armagnac, jeg havde valgt, passer bedre til lidt yngre
og mere frugtige moscatels, mens cognacen er bedre til ældre moscatels. Jeg har
også prøvet at lagre på egetræsfade, men det fungerer ikke efter min mening,”
fortæller winemaker Domingos Soares Franco.
Efterfølgende
lagres vinene på store fade – såkaldte toneis af f.eks. mahogni. Mindstekravet
er 18 måneder, men lagrer den i 5 år, må den kalde sig Superior. Moscatel på
markedet har ofte aldersgengivelsen 5, 10 og 20 år eller endnu ældre, men kan
også sendes ud med årgangsangivelse som portvinens Colheitas.
Selv om Moscatel
de Setúbal ikke er så kendt herhjemme og står helt i skyggen af først og
fremmest portvin, ser Domingos Soares Franco lyst på fremtiden.
”Jeg
forventer, at salget vil stige i Portugal og at Moscatel de Setúbal i højere
grad vil bliver anerkendt på eksportmarkedet som vin af høj kvalitet.”
Følgende
vine blev smagt over to dage og ved lidt forskellige temperaturer. Høståret er
angivet i parentes.
Alambre
(2017): Ravfarvet, orange skær. Abrikos, honning og mandarin i næsen. Mandel,
abrikos, blomster, lidt nødder og orangeskal, medium sød med fin syrebalance.
Ligefrem, men vellavet og indbydende (87).
Alambre 20
års: Mørk ravfarvet med flot skær og lys kant. Ekspressiv og intens næse med
figner, abrikos og andre tørrede frugter samt nødder. I første omgang blød i
munden med honning, blomster og appelsinskal, dejlig fyldig og kompleks med
flot syre, der overtager og balancerer, lang hale med fint syrebid. Et dejligt
glas (94).
Moscatel
Roxo Superior (2001): Mørk ravfarvet. Nødder, figner, honning og lidt
krydderier som muskatnød i næsen. Intens i munden med abrikos, appelsinskal,
stor friskhed og høj syre, har kant og god fylde samt rimelig kompleksitet
(92).
Moscatel de Setúbal Superior Cognac (1999): Mørk
ravfarvet. Vinøs og
krydret næse med figner, nødder og tørrede frugter. Lækker i munden, dejlig
kompleksitet og med fin syre-sødme balance, der skiftes til at være i front,
god kant og med lang hale med syrebid (93).
Moscatel de Setúbal Superior Armagnac (2003): Ravfarvet med
lidt rødligt skær. Tørrede frugter, figner og nødder samt let røget og krydret
karakter med diskret kokospræg. Blød og rund i munden med fin frugt, i anden
omgang mere kant og mere markant syre, vinøs ved flot kompleksitet, har så at
sige en ekstra dimension, lang krydret hale. Et flot og spændende glas (94).
José Maria da Fonseca – såvel Moscatel de Setúbal som
almindelig vin – importeres af Nordjysk Vinimport
Ingen kommentarer:
Send en kommentar